Latte macchiato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Latte macchiato 2020.jpg

Een latte macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en espresso. Latte betekent melk en macchiato staat voor gevlekt. Wat er ontstaat als er op de juiste wijze espresso aan de latte wordt toegevoegd is een vlek in de melk. Sommigen voegen ook karamel toe, maar dat is niet zoals de Italianen het doen.

Het fundamentele verschil met de caffè latte is dat er bij de latte macchiato een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk. Ook de gelaagdheid van de verschillende drankonderdelen is bij de bereiding cruciaal. Een gelijkaardige drank waar boven de espresso slechts een beperkte hoeveelheid melkschuim wordt toegevoegd, is de caffè macchiato.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Latte macchiato wordt gemaakt door opgeklopte melk in een kopje te gieten. Vervolgens wordt voorzichtig de shot espresso erbij gegoten. De melk zal vanzelf laagjes vormen.

Voor kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Latte macchiato wordt in Italië vanwege de grote hoeveelheid melk gezien als koffie voor kinderen.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Latte macchiato van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.