Once Upon a Time in Hollywood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Once Upon a Time in... Hollywood
Regie Quentin Tarantino
Producent David Heyman
Shannon McIntosh
Quentin Tarantino
Scenario Quentin Tarantino
Voice-over Kurt Russell
Hoofdrollen Leonardo DiCaprio
Brad Pitt
Margot Robbie
Emile Hirsch
Margaret Qualley
Timothy Olyphant
Austin Butler
Dakota Fanning
Bruce Dern
Al Pacino
Montage Fred Raskin
Cinematografie Robert Richardson
Productiebedrijf Columbia Pictures
Bona Film Group
Heyday Films
Visiona Romantica
Distributie Sony Pictures Releasing
Première 21 mei 2019 (Cannes)
Vlag van Verenigde Staten 26 juli 2019
Vlag van Nederland 12 augustus 2019
Genre Komedie/drama
Speelduur 161 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 90 miljoen
Opbrengst US$ 378 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Once Upon a Time in Hollywood (ook geschreven als Once Upon a Time in... Hollywood) is een Amerikaanse-Britse komische dramafilm uit 2019 die geschreven en geregisseerd werd door Quentin Tarantino. De productie beschikt over een ensemblecast bestaande uit onder meer Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Dakota Fanning, Kurt Russell, Timothy Olyphant en Luke Perry.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In februari 1969 vreest Hollywood-acteur Rick Dalton, de ster van de western-televisieserie Bounty Law uit de jaren vijftig, dat zijn ster aan het tanen is. Castingregisseur Marvin Schwarz raadt hem aan om in Italië spaghettiwesterns te maken, die volgens Dalton onder zijn niveau zijn. Daltons beste vriend en stuntdubbel Cliff Booth - een oorlogsveteraan die bedreven is in man-tegen-man-gevechten, die in een trailer woont met zijn pitbull, Brandy - rijdt met Dalton door Los Angeles omdat het rijbewijs van Dalton werd ingetrokken vanwege het rijden onder invloed. Booth heeft moeite om stuntwerk te vinden vanwege de geruchten dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Actrice Sharon Tate en haar man, de regisseur Roman Polański, zijn in het huis naast dat van Dalton komen wonen. Dalton droomt ervan om vriendschap met hen te sluiten om zo zijn acteercarrière nieuw leven in te blazen. Die avond wonen Tate en Polański een feest vol beroemdheden bij in de Playboy Mansion.

De volgende dag haalt Booth herinneringen op aan een sparringwedstrijd die hij had met Bruce Lee op de set van The Green Hornet, waardoor Booth werd ontslagen. Ondertussen stopt een zekere Charlie bij de Polański-woning op zoek naar Terry Melcher, die daar vroeger woonde, maar wordt afgewezen door Jay Sebring. Tate doet boodschappen en stopt bij een bioscoop om zichzelf te zien in de film The Wrecking Crew.

Dalton speelt de rol van de slechterik in de pilootaflevering van de western-televisieserie Lancer en raakt in gesprek met zijn achtjarige co-ster Trudi Fraser. Tijdens het filmen heeft Dalton moeite om zijn tekst te onthouden en hij krijgt achteraf in zijn trailer een gewelddadige inzinking. Hij levert vervolgens een sterke prestatie die indruk maakt op Trudi en de regisseur, Sam Wanamaker, versterkt zijn zelfvertrouwen.

Booth pikt een vrouwelijke lifter genaamd "Pussycat" op en brengt haar naar Spahn Ranch, waar Booth ooit aan de set van Bounty Law werkte. Hij neemt nota van de vele hippies die daar wonen (de Manson Family). Booth vermoedt dat ze misbruik maken van de eigenaar van de ranch, George Spahn, en dringt erop aan hem te controleren ondanks de bezwaren van Lynette "Squeaky" Fromme. Booth spreekt eindelijk met Spahn, die zijn zorgen van de hand wijst. Bij het verlaten ontdekt Booth dat "Clem" een band van Daltons auto heeft lek gestoken. Booth slaat hem en dwingt hem om de band te vervangen. "Tex" wordt opgeroepen om de situatie aan te pakken, maar hij arriveert terwijl Booth wegrijdt.

Na het bekijken van Daltons gastoptreden in een aflevering van The F.B.I., boekt Schwarz hem als hoofdrolspeler in Sergio Corbucci's volgende spaghettiwestern, Nebraska Jim. Dalton neemt Booth mee voor een periode van zes maanden naar Italië, waarin hij twee extra westerns en een Eurospy-komedie filmt, en in het huwelijk treedt met de Italiaanse ster Francesca Capucci. Dalton laat Booth weten dat hij zijn diensten niet langer kan betalen.

Op de avond van 8 augustus 1969, hun eerste dag terug in Los Angeles, gaan Dalton en Booth uit voor een drankje om hun tijd samen te herdenken en keren dan terug naar het huis van Dalton. Tate en Sebring gaan uit eten met vrienden en keren achteraf terug naar het huis van Tate. Booth rookt een LSD-sigaret die hij eerder kocht van "Pussycat" en neemt Brandy mee voor een wandeling terwijl Dalton drankjes klaarmaakt. De Manson Family-leden "Tex", "Sadie", "Katie" en "Flowerchild" arriveren om iedereen in het huis van Tate te vermoorden, maar Dalton hoort hun luidruchtige geluiddemper en beveelt hen van zijn straat te gaan. De familieleden herkennen Dalton en veranderen hun plan. Ze besluiten in plaats daarvan hem te vermoorden, nadat "Sadie" redeneneert dat Hollywood hen "heeft geleerd te moorden". "Flowerchild" laat de groep in de steek en snelt weg met hun auto. Ze breken in het huis van Dalton in en confronteren Capucci en Booth. Booth herkent "Tex" van zijn bezoek aan Spahn Ranch en beveelt Brandy om hen aan te vallen. Samen doden ze "Tex" en verwonden "Sadie", hoewel Booth in de rechterdij wordt gestoken en flauwvalt na het doden van "Katie". "Sadie" strompelt naar buiten, wat Dalton alarmeert die in zijn zwembad naar muziek luisterde op een koptelefoon, zich niet bewust van het gevecht binnen. Dalton haalt een vlammenwerper tevoorschijn die eerder in een film werd gebruikt en verbrandt "Sadie". Nadat Booth in een ambulance wordt afgevoerd om voor zijn verwondingen te worden behandeld, betrekt Sebring Dalton in een gesprek buiten en ontvangt Dalton een uitnodiging voor een drankje met Tate en haar vrienden bij haar thuis, die hij accepteert waardoor Daltons filmcarrière waarschijnlijk nieuw leven in geblazen zal worden.

Historische verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

De moorddadige hippies in de film zijn van de Manson family. Deze sekte pleegde in werkelijkheid in 1969 een aantal moorden in Los Angeles, waarbij de familie van Roman Polański (met o.a. Sharon Tate) de eerste slachtoffers waren. De film past de geschiedenis dus aan door deze hippies niet bij Tate maar bij Dalton langs te laten gaan waarna de aanslag mislukt en ze zelf sterven.

Rick Dalton is een fictieve televisieacteur die in veranderende tijden de overstap probeert te maken naar film. Volgens Tarantino behoort het personage tot de generatie van knappe, maar ruige (televisie)acteurs van de jaren 1960, bestaande uit onder meer George Maharis, Edd Byrnes, Tab Hunter, Fabian Forte, Vince Edwards en Ty Hardin.[2] De regisseur beschreef het personage ook als "een goedkope versie van Steve McQueen".[3] Stuntman Cliff Booth is dan weer een verwijzing naar stuntmannen als Hal Needham, Bud Ekins en Gary Kent.[3][4] Zowel Pitt als Tarantino beschouwden de film Billy Jack (1971), en meer bepaald hoofdrolspeler Tom Laughlin, als inspiratiebron voor het personage.[5]

Omdat het hoofdpersonage Rick Dalton een acteur is, werden ook enkele series en films uit de jaren 60 gedeeltelijk nagespeeld, waaronder de misdaadserie The F.B.I. (1965–1974), de variétéshow Hullabaloo (1965–1966) en de oorlogsfilm The Great Escape (1963).[6][7] Voor het personage werd ook een fictieve westernserie, genaamd Bounty Law, bedacht.[8] In de film speelt Dalton ook mee in de eerste aflevering van de westernserie Lancer (1968–1970). Luke Perry en Timothy Olyphant spelen respectievelijk Wayne Maunder en James Stacy, de hoofdrolspelers van Lancer.[9][10] De aflevering werd geregisseerd door Sam Wanamaker, die in de film vertolkt wordt door Nicholas Hammond. De gastrol die door Rick Dalton vertolkt wordt in de Lancer-aflevering, werd in werkelijkheid vertolkt door acteur Joe Don Baker.

Mike Moh werd dan weer gecast als Bruce Lee, die een hoofdrol had in de tv-reeks The Green Hornet (1966–1967).[11]

In de eerste scène van de film is de Wilhelm Scream te horen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
DiCaprio, Leonardo Leonardo DiCaprio Rick Dalton
Pitt, Brad Brad Pitt Cliff Booth
Robbie, Margot Margot Robbie Sharon Tate
Hirsch, Emile Emile Hirsch Jay Sebring
Qualley, Margaret Margaret Qualley Pussycat Gebaseerd op Kathryn "Kitty" Lutesinger en Ruth Ann Moorehouse
Olyphant, Timothy Timothy Olyphant James Stacy
Butters, Julia Julia Butters Trudi Fraser
Butler, Austin Austin Butler Charles "Tex" Watson
Fanning, Dakota Dakota Fanning Lynette "Squeaky" Fromme
Dern, Bruce Bruce Dern George Spahn
Moh, Mike Mike Moh Bruce Lee
Perry, Luke Luke Perry Wayne Maunder Laatste rol voor zijn dood
Lewis, Damian Damian Lewis Steve McQueen
Pacino, Al Al Pacino Marvin Schwarz
Hammond, Nicholas Nicholas Hammond Sam Wanamaker
Robinson, Samantha Samantha Robinson Abigail Folger
Zawierucha, Rafał Rafał Zawierucha Roman Polański
Izzo, Lorenza Lorenza Izzo Francesca Cappucci
Ronin, Costa Costa Ronin Wojciech Frykowski
Herriman, Damon Damon Herriman Charles Manson
Dunham, Lena Lena Dunham Catherine "Gypsy" Share
Beaty, Madisen Madisen Beaty Patricia "Katie" Krenwinkel
Madison, Mikey Mikey Madison Susan "Sadie" Atkins
Landry Hébert, James James Landry Hébert Steve "Clem" Grogan
Hawke, Maya Maya Hawke Linda "Flowerchild" Kasabian
Pedretti, Victoria Victoria Pedretti Leslie "Lulu" Van Houten
Sweeney, Sydney Sydney Sweeney Dianne "Snake" Lake
Smith, Harley Quinn Harley Quinn Smith "Froggie"
Hunter, Dallas Jay Dallas Jay Hunter "Delilah"
Bowling, Kansas Kansas Bowling Sandra "Blue" Good
Bowling, Parker Love Parker Love Bowling "Tadpole"
Hice, Cassidy Cassidy Hice Ella Jo "Sundance" Bailey
Skotchdopole, Ruby Rose Ruby Rose Skotchdopole "Butterfly"
Harris, Danielle Danielle Harris "Angel"
Clark, Josephine Valentina Josephine Valentina Clark Catherine "Happy Cappy" Gillies
McNairy, Scoot Scoot McNairy "Business" Bob Gilbert
Collins jr., Clifton Clifton Collins jr. Ernesto "The Mexican" Vaquero
Hoffman, Courtney Courtney Hoffman Rebekka
Walker, Dreama Dreama Walker Connie Stevens
Rittenhouse, Rebecca Rebecca Rittenhouse Michelle Phillips
Willis, Rumer Rumer Willis Joanna Pettet
Garrett, Spencer Spencer Garrett Allen Kincade
Kove, Martin Martin Kove Sheriff in Bounty Law
Gayheart, Rebecca Rebecca Gayheart Billie Booth
Russell, Kurt Kurt Russell Randy Miller
Bell, Zoë Zoë Bell Janet Miller
Madsen, Michael Michael Madsen Sheriff Hackett in Bounty Law
Haney-Jardine, Perla Perla Haney-Jardine Dealende hippie-meisje
Remar, James James Remar Ugly Owl Hoot in Bounty Law
Stark, Craig Craig Stark Land Pirate Craig
Jefferson, Keith Keith Jefferson Land Pirate Keith
Doom, Omar Omar Doom Donnie
Del Castillo, Dyani Dyani Del Castillo "Pebbles"
Zappa, Ronnie Ronnie Zappa Bobby "Top Hat" Beausoleil
Pick, Daniella Daniella Pick Daphna Ben-Cobo
Burton, Corey Corey Burton Bounty Law Promo Aankondiger stem
Sayuri Brandy

Tim Roth, James Marsden en Danny Strong kregen ook een rol maar werden uit de film geknipt.[12]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

"Alfonso Cuarón had Roma en Mexico-Stad in 1970. Ik had Los Angeles en 1969. Dit ben ik. Dit is het jaar dat me gevormd heeft. Ik was zes jaar oud. Dit is mijn wereld. En dit is mijn liefdesbrief aan Los Angeles."

Quentin Tarantino[3]

Quentin Tarantino schreef gedurende vijf jaar aan het scenario voor Once Upon a Time in Hollywood.[6] Oorspronkelijk wilde hij het verhaal uitbrengen als een roman.[13] De filmmaker groeide op in Los Angeles en was zes jaar toen de stad in 1969 opgeschrikt werd door de moorden van de Manson Family.[14] Hij beschouwt Once Upon a Time in Hollywood als zijn meest persoonlijke film en de film die het dichtst in de buurt komt van Pulp Fiction (1994).[3][13]

In juli 2017 raakte bekend dat Tarantino het script wilde verfilmen in samenwerking met The Weinstein Company, de studio die ook zijn vorige films had gefinancierd.[15] Toen producent Harvey Weinstein in oktober 2017 door verschillende vrouwen van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag beschuldigd werd, kwam er een einde aan de samenwerking en ging Tarantino op zoek naar een nieuwe studio.[16][17][18] Sony Pictures, Warner Bros., Universal Pictures, Paramount Pictures, Lionsgate en Annapurna Pictures dongen vervolgens mee naar de distributierechten. Tarantino eiste onder meer een productiebudget van zo'n 95 miljoen dollar, uitzonderlijk veel creatieve vrijheid en 25 procent van de bruto-opbrengsten van de film.[19] In november 2017 raakte bekend dat Sony Pictures, dat eerder al de buitenlandse distributie van Tarantino's western Django Unchained (2012) had verzorgd, de productie in de wacht had gesleept.[20]

Casting[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de film in juli 2017 werd aangekondigd, werd bericht dat Brad Pitt en Jennifer Lawrence benaderd waren voor een rol.[15] Nadien werden ook Margot Robbie en Samuel L. Jackson aan het project gelinkt.[21] In januari 2018 werd Leonardo DiCaprio gecast als hoofdrolspeler en werd ook Tom Cruise aan het project gelinkt.[22] In februari 2018 werd de casting van Pitt officieel.[23] Een maand later werd bevestigd dat Robbie in de huid zou kruipen van actrice Sharon Tate en verklaarde ook Zoë Bell dat ze een rol had in de film.[24][25] Robbie verdiepte zich in haar rol door Roman Polański's autobiografie Roman by Polanski (1984) te lezen, maar nam geen persoonlijk contact op met de controversiële regisseur.[26] In mei 2018 werden onder meer Timothy Olyphant, Tim Roth, Kurt Russell en Michael Madsen gecast.[27][28]

Tarantino onthulde dat hij specifiek voor Al Pacino een personage had geschreven in zijn scenario.[29] Begin juni 2018 werd Pacino net als James Marsden, Dakota Fanning, Clifton Collins jr., Damian Lewis, Luke Perry en Emile Hirsch aan de cast toegevoegd.[30] Once Upon a Time in Hollywood werd Luke Perry's laatste film; de acteur overleed na de opnames ten gevolge van een beroerte.[31]

In juli 2018 werden onder meer Spencer Garrett, James Remar en Mike Moh gecast.[32] Een maand later raakte bekend dat Lena Dunham en Austin Butler leden van de Manson Family zouden spelen, werd de Poolse acteur Rafał Zawierucha gecast als filmmaker Roman Polański en kreeg Damon Herriman de rol van sekteleider Charles Manson.[33][34][35]

In mei 2018 werd de 82-jarige Burt Reynolds gecast als George Spahn, eigenaar van de ranch waar de Manson Family verbleef.[27] Op 6 september 2018, nog voor hij zijn rol had kunnen opnemen, overleed Reynolds aan een hartaanval.[36] Enkele weken later ging de rol naar Bruce Dern.[37]

Opnames[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames gingen op 18 juni 2018 van start in Los Angeles en eindigden eind november 2018.[38] Er werd onder meer gefilmd in Burbank, aan de Cinerama Dome op Sunset Boulevard, in de Playboy Mansion in Holmby Hills en op Hollywood Boulevard (onder meer in het bekende restaurant Musso & Frank Grill).[6][39][40][41] De Corriganville Movie Ranch in Ventura County werd als locatie gebruikt voor de Spahn Ranch, de westernset waar de Manson Family zich schuilhield.[42] Verschillende bioscopen, winkels, horecazaken en opvallende reclamepanelen en muurschilderingen uit 1969 werden voor de film gereconstrueerd.[43][44]

Omdat de verhaallijn van Robbies personage slechts gedeeltelijk overlapt met de verhaallijn van de personages van DiCaprio en Pitt deelden de twee acteurs zeer weinig opnamen. Samen stonden ze amper op de set.[26] DiCaprio en Pitt waren ook de enige acteurs die het volledige script mochten lezen.[13]

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 mei 2019 ging de film in wereldpremière op het filmfestival van Cannes.[45] Na het festival voegde Tarantino twee korte scènes toe aan de film en werd de speelduur verlengd met ongeveer twee minuten.[46]

De Amerikaanse release van de film volgde op 26 juli 2019. In België en Nederland werd de film op respectievelijk 14 en 15 augustus 2019 uitgebracht. Aanvankelijk was de Amerikaanse première gepland voor 9 augustus 2019, omdat het dan precies 50 jaar geleden zou zijn dat Sharon Tate vermoord werd.[47]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2019 Filmfestival van Cannes Gouden Palm Quentin Tarantino Genomineerd
National Board of Review Top 10 films van het jaar Gewonnen
Beste regisseur Quentin Tarantino Gewonnen
Beste mannelijke bijrol Brad Pitt Gewonnen
2020 Golden Globes Beste film (komedie/musical) Gewonnen
Beste regie Quentin Tarantino Genomineerd
Beste acteur (komedie/musical) Leonardo DiCaprio Genomineerd
Beste mannelijke bijrol Brad Pitt Gewonnen
Beste scenario Quentin Tarantino Gewonnen
Critics' Choice Awards Beste film Gewonnen
Beste regie Quentin Tarantino Genomineerd
Beste acteur Leonardo DiCaprio Genomineerd
Beste mannelijke bijrol Brad Pitt Gewonnen
Beste jonge actrice Julia Butters Genomineerd
Beste acteerensemble Genomineerd
Beste originele scenario Quentin Tarantino Gewonnen
Beste camerawerk Robert Richardson Genomineerd
Beste montage Fred Raskin Genomineerd
Beste productieontwerp Barbara Ling, Nancy Haigh Gewonnen
Beste kostuumontwerp Arianne Phillips Genomineerd
Beste grime en haarstijl Genomineerd
BAFTA Awards Beste film Genomineerd
Beste regie Quentin Tarantino Genomineerd
Beste acteur Leonardo DiCaprio Genomineerd
Beste mannelijke bijrol Brad Pitt Gewonnen
Beste vrouwelijke bijrol Margot Robbie Genomineerd
Beste originele scenario Quentin Tarantino Genomineerd
Beste montage Fred Raskin Genomineerd
Beste productieontwerp Genomineerd
Beste kostuumontwerp Genomineerd
Beste casting Genomineerd
Academy Awards Beste film Genomineerd
Beste regie Quentin Tarantino Genomineerd
Beste acteur Leonardo DiCaprio Genomineerd
Beste mannelijke bijrol Brad Pitt Gewonnen
Beste originele scenario Quentin Tarantino Genomineerd
Beste camerawerk Robert Richardson Genomineerd
Beste productieontwerp Gewonnen
Beste kostuumontwerp Genomineerd
Beste geluidsmontage Genomineerd
Beste geluidsmix Genomineerd

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]