Wilhelmschreeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Wilhelmschreeuw, beter bekend in het Engels als de Wilhelm scream, is een in 1951 opgenomen geluidseffect voor de film Distant Drums. Sindsdien komt het geluidseffect in vele films voor. Samen met een opname van een geluid van een roodstaartbuizerd, is het waarschijnlijk het bekendste filmgeluidcliché.

In de film Distant Drums werd het geluid gebruikt voor een scène waarin een soldaat die door een moeras loopt gegrepen wordt door een krokodil. Voor deze scène werden zes verschillende schreeuwen opgenomen. Reeds na de première van Distant Drums werd het geluid populair onder geluidstechnici, maar de grote populariteit ervan is te danken aan geluidstechnicus Ben Burtt (bekend van onder andere Star Wars). Hij vond het op een band met het etiket "Man being eaten by alligator" (Man die door een alligator wordt opgegeten). Burtt gaf de vertolker van de schreeuw de naam Wilhelm, naar een personage uit de film The Charge at Feather River uit 1953. Het gebruik van het fragment in Star Wars was het begin van een inside joke tussen geluidstechnici van films, vooral die van Skywalker Sound. De geluidstechnici blijven het geluidsfragment in films plaatsen, wanneer dit past. Bij actiefilms is dit vaak wel te realiseren, maar kenners en liefhebbers van films zijn altijd zeer onder de indruk als het ook lukt om het fragment te gebruiken in niet zo voor de hand liggende films. Zo wordt het fragment ook gebruikt in A Star Is Born met Judy Garland.

Wanneer iemand het fragment kent is herkenning bijna onvermijdelijk. Een deel van de herkenners vindt dat het afleidt van de film. Ook andere geluidseffecten, zoals de Tarzanschreeuw (in Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi), kunnen afleiden van een film. De Tarzanschreeuw is ook te horen in Episode III tijdens de scène op Kashyyyk, hoewel daar de toonhoogte licht veranderd is.

De acteur Sheb Wooley wordt door velen gezien als de persoon die de Wilhelm scream heeft ingeschreeuwd. Zijn naam wordt genoemd op een memo voor de film Distant Drums als 'extra stem'.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]