Pitbull (hond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse pitbullterriër

Een pitbull is geen hondenras, al wordt dit vaak gedacht. Een pitbull wordt verwekt door het fokken van andere rassen op bepaalde kenmerken, waaronder een brede kaak en atletische bouw. De Amerikaanse pitbullterriër, Indiase bulterriër, Amerikaanse staffordshireterriër, staffordshire-bulterriër, Argentijnse dog, bulterriër en buldog worden gebruikt om ongeregistreerde raskruisingen mee te maken. De Amerikaanse pitbullterriër is in Amerika wel erkend en kan daar nog steeds geregistreerd gefokt worden, maar dan betreft het raszuivere kruisingen binnen het ras.

Regeling agressieve dieren[bewerken]

Van 1993 tot 2008 gold in Nederland de Regeling agressieve dieren (RAD, bijgenaamd de pitbullwet). Deze regeling werd ingevoerd na een aantal incidenten waarbij kinderen waren doodgebeten. De RAD verbood het fokken van pitbullterriërs. Het houden van een pitbullterriër geboren na 1993 was verboden. Het houden van oudere pitbullterriërs mocht slechts als ze gemuilkorfd waren, kort aangelijnd, en gecastreerd.

Op grond van uiterlijke kenmerken werd beoordeeld of een hond op een pitbull leek:

  • Schofthoogte: 35-50 cm;
  • Krachtig en gespierd uiterlijk;
  • Vierkante kop;
  • Kortharig;
  • Spits toelopende staart.

Een hond met die kenmerken werd in beslag genomen, tenzij de hond een geldige FCI-stamboom had. Om een stamboom te krijgen, moeten bij de Amerikaanse staffordshireterriërs beide ouderdieren een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met positief resultaat hebben afgelegd. De staffordshire-bulterriër, de kleinere variant, kan wel gewoon een stamboom krijgen zonder verdere regelgeving.

In 2008 werd de RAD afgeschaft omdat in een evaluatie werd geconstateerd dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd.[1][2]

Incidenten[bewerken]

Pitbulls blijken vaker betrokken bij incidenten dan andere hondensoorten. Volgens statistieken uit de Verenigde Staten bleken pitbulls in 2017 verantwoordelijk voor 74% van de fataal aflopende bijtincidenten, gevolgd door de Duitse Herder (10%).[3] Bovendien zijn er tussen 2005 en 2017 ten minste 284 Amerikanen overleden na een aanval van een pitbull.