Amerikaanse pitbullterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse pitbull terriër
Hondenras
Zittende Amerikaanse pitbull terriër
Zittende Amerikaanse pitbull terriër
Basisinformatie
Oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Eigenschappen
Schofthoogte 40-55 cm
Gewicht 10-30 kg
Lijst van hondenrassen

De Amerikaanse pitbullterriër is een middelgrote, intelligente, kortharige en atletisch gespierde hond.[1] Het gewicht ligt tussen de 10 en 30 kg en de hoogte ligt rond de 40 a 55 cm.

De Amerikaanse pitbullterriër wordt gefokt op karaktereigenschappen en prestaties en is daarom geen echt hondenras, net als de gewone pitbull. De Amerikaanse pitbullterriër stamt af van bulldog en terriërkruisingen uit Engeland, die door immigranten werden meegenomen naar Amerika. Uit diezelfde honden stamt de Staffordshire-bulterriër ook af. De Amerikaanse staffordshireterriër is later voortgekomen uit de Amerikaanse pitbull terriër.

Hoewel de pitbull gefokt werd om te vechten in de ring is het een stabiele hond met een sociaal karakter, deels ook afhankelijk van de opvoeding van de baasjes. Jegens andere dieren kunnen ze soms agressie vertonen. Door als eigenaar een goede roedelleider te zijn, kan men deze agressie in de hand houden. De honden hebben een sterk jachtinstinct en zijn gedreven. Deze pitbull is een erg actieve hond en heeft dagelijks veel beweging nodig. Vaak zijn ze goed in hondensporten zoals hoogspringen en verspringen.

De vacht is kort en heeft daarom weinig verzorging nodig. De vacht kan allerlei kleuren hebben, soms met vlekken.