Damian Lewis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Damian Lewis
Lewis tijdens het 65e filmfestival van Berlijn in 2015
Algemene informatie
Volledige naam Damian Watcyn Lewis
Geboren 11 februari 1971
Land St John's Wood, Westminster Vlag van Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1993 - heden
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Damian Lewis (St John's Wood (Londen), 11 februari 1971) is een Engelse acteur.

Lewis haalde zijn diploma in 1993 aan de Guildhall School of Music and Drama in Groot-Brittannië. Nadat hij was afgestudeerd kreeg hij een stageplek aangeboden bij de Royal Shakespeare Company. Daarna speelde hij een paar kleine filmrollen, totdat regisseur Steven Spielberg hem zag in het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare.

Zo werd Lewis gecast voor de hoofdrol van majoor Richard 'Dick' Winters in de mini-serie Band of Brothers. Met deze rol kwam zijn definitieve doorbraak. De serie won een Golden Globe en werd genomineerd voor negentien Emmy Awards, waarvan er zes verzilverd werden. Inmiddels speelde Lewis in 13 afleveringen van de Amerikaanse politieserie Life, die op 26 september 2007 voor het eerst op televisie te zien was. Er is ook een seizoen 2 gemaakt, die wel is uitgekomen op dvd in Nederland, maar nog niet te zien was op tv. Net zoals in seizoen 1 speelt Lewis Charlie Crews. Daarna speelt hij een hoofdrol in de serie Homeland. Van 2016 t/m 2021 speelde hij miljardair Robert "Bobby" Axelrod in de serie Billions.

Lewis is ambassadeur van de christelijke hulporganisatie Christian Aid. Hij was sinds 2007 getrouwd met de in 2021 overleden actrice Helen McCrory en heeft hieruit een dochter en een zoon.

Films en tv-series[bewerken | brontekst bewerken]