Guildhall School of Music and Drama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het schoolgebouw aan Barbican Lake.

De Guildhall School of Music and Drama is een school voor muziek en toneel in het centrum van Londen. De school is genoemd naar de Guildhall van Londen, die vlakbij ligt. Het instituut heeft in de loop der jaren een groot aantal scheppend en uitvoerend kunstenaars opgeleid.

Geschiedenis[bewerken]

De Guildhall is de oudste gemeentelijke muziekschool in het land. Het eerste cursusjaar begon op 27 september 1880 voor 62 parttime studenten in een verlaten pakhuis. Een eigen onderkomen met meer ruimte werd in 1886 voltooid door de Londense stadsarchitect Horace Jones (1819 - 1887).

Tot 1935 was de naam de Guildhall School of Music. In 1977 verhuisde de instelling naar een complex in het Barbican Estate, een complex van flatgebouwen en cultuurinstellingen in de City of London. De school ligt naast het Barbican Centre, waarin onder andere een concertzaal en theaterzalen zijn ondergebracht.

De school nu[bewerken]

Tegenwoordig verwelkomt de Guildhall School of Music and Drama jaarlijks bijna 700 studenten. Als gevolg van de internationale reputatie van de school komt meer dan een derde van hen van buiten het Verenigd Koninkrijk. Het niveau van het geboden onderwijs in muziek en toneel wordt beschouwd als toonaangevend. De expertisegebieden reiken van opera tot theatertechniek. De school beschikt zelf over alle nodige faciliteiten, zoals een podiumzaal met 308 stoelen, maar verzorgt ook opvoeringen in diverse Londense theaters. Het leren geschiedt voornamelijk in de praktijk.

De belangrijkste prijs die de school uitreikt heet de Gold Medal en wordt sinds 1915 uitgereikt aan veelbelovende studenten. De prijs wordt sinds 1950 om het jaar toegekend aan een zanger(es) en een instrumentalist. De finales vinden gewoonlijk plaats in mei in de Barbican Hall in het vlakbijgelegen Barbican Centre.

De Corporation of London, een stedelijke cultuurorganisatie, verstrekt subsidie en is eigenaar van het onroerend goed.

Docenten[bewerken]

De Australische componist Frank Wright combineerde zijn post vanaf 1935 met een betrekking aan het Trinity College of Music. Ook Robert Saxton bekleedde een invloedrijke positie als Head of Composition. Een van de huidige docenten is jazztrombonist Jiggs Whigham, tevens dirigent van de Big Band van de British Broadcasting Corporation.

Alumni[bewerken]

Bekende musici, acteurs en theatermakers die hebben gestudeerd aan de school zijn:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]