Liza Ferschtman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liza Ferschtman
Ferschtman (5 mei 2014)
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Liza Ferschtman (Russisch: Лиза Ферштман) (Hilversum, 1979) is een Nederlands violiste.

Opleiding[bewerken | bron bewerken]

Liza Ferschtman is de dochter van bekende Russische musici: haar vader is de cellist Dmitri Ferschtman en haar moeder de pianiste Mila Baslawskaja. Toen ze vijf jaar oud was, kreeg ze haar eerste vioollessen van Philip Hirschhorn. Ze volgde masterclasses bij Ivry Gitlis, Igor Oistrach en Aaron Rosand. Tijdens haar middelbareschoolperiode studeerde Ferschtman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Qui van Woerdekom. Daarna studeerde ze in Amsterdam bij Herman Krebbers. Ze sloot haar studie af bij Ida Kavafian aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.

Activiteiten[bewerken | bron bewerken]

Soloconcerten met orkest[bewerken | bron bewerken]

Ferschtman trad al als soliste op met een groot aantal orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Prague Philharmonia, Liszt Kamerorkest, Chamber Orchestra of South Africa, Sloveens Radio Symfonie Orkest, Schleswig Holstein Festival Orchester, het Israëlisch Symfonie Orkest, het Nederlands Studenten Orkest (in 2007) en het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Ze heeft gewerkt met onder andere de dirigenten Leonard Slatkin, Lev Markiz, Jaap van Zweden, Christoph von Dohnányi, Thierry Fischer, Frans Brüggen, Mendi Rodan en Shlomo Mintz.

Kamermuziek[bewerken | bron bewerken]

Ferschtman vormt een duo met pianist Inon Barnatan. Met hem voerde ze in 2005-2006 alle Beethovensonates uit in het Amsterdamse Concertgebouw. De afgelopen jaren had ze optredens in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In 2006 maakte ze samen met Inon Barnatan haar recitaldebuut in New York. Concerten in de Grote zaal van het Concertgebouw ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Zondagochtendconcerten en een solo-optreden tijdens een openluchtconcert voor 20.000 toehoorders worden uitgezonden op televisie. Ferschtman volgde in 2007 Isabelle van Keulen op als artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival, een belangrijk kamermuziekfestival in Museum Het Prinsenhof in Delft. In de coronatijd van augustus 2020 , bracht zij een serie solo-concerten van Bach-sonates in kerkgebouwen, te beginnen in de Oude Kerk van Soest.[1]

Cd-opnames[bewerken | bron bewerken]

Ferschtmans eerste dubbel-cd samen met de pianist Bas Verheijden van 2004 werd door muziektijdschrift Luister met een 10 beoordeeld. Begin 2007 verscheen van haar een nieuwe cd met pianist Inon Barnatan met daarop kamermuziekwerken van Beethoven en Schubert. In 2009 nam ze samen met de Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz en David Porcelijn vioolconcerten van Julius Röntgen op.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | bron bewerken]

In 1994 won Ferschtman de eerste prijs bij de Iordens Viooldagen. In 1997 won zij op 17-jarige leeftijd het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 2003 won zij de tweede prijs op het internationale vioolconcours in Sion. In 2006 was Liza Ferschtman winnares van de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste staatsprijs voor jonge musici.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Liza Ferschtman.