Herman Krebbers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Krebbers
Herman Krebbers (1974)
Herman Krebbers (1974)
Geboren 18 juni 1923
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) violist, muziekdocent
Instrument(en) viool
Ensemble(s) Residentie Orkest, Concertgebouworkest, Guarneri Trio
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek
Herman Krebbers en Theo Olof spelen samen met het Residentie Orkest onder leiding van Willem van Otterloo de vioolpartij in het coda van een wals van Johann Strauss jr.. De uitvoering vindt plaats in de Houtrusthallen te Den Haag op 7 juli 1951 in het kader van het Holland Festival. Herman Krebbers is zichtbaar vanaf 0:55.

Herman Krebbers (Hengelo (Overijssel), 18 juni 1923) is een Nederlandse violist.

Loopbaan[bewerken]

Krebbers studeerde viool bij Oskar Back aan het conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum in Amsterdam (opgericht in 1920). Hij behaalde zijn diploma in de zomer van 1940. Op 15 april 1943 maakte Krebbers zijn solodebuut in het vioolconcert van Brahms met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Krebbers lid van de Nederlandsche Kultuurkamer. Na de oorlog kreeg hij hierdoor een speelverbod voor de duur van twee jaren.

Samen met zijn vriend en collega-violist Theo Olof was hij concertmeester van het Residentie Orkest en later het Concertgebouworkest. Hij trad als solist op met vele orkesten.[1] Onder zijn leerlingen bevinden zich bekende violisten als Jeanne Lamon, Peter Tanfield, Szymon Krzeszowiec, André Rieu, Vera Beths, Emmy Verhey, Saskia Viersen, Jeroen de Groot, Liza Ferschtman en Rudolf Koelman.

Het duo Krebbers-Olof trad vaak samen op. Ze werden vooral bekend door het dubbelconcert van Bach en de 44 duo's van Bartók. Aan hen werden diverse composities opgedragen:

  • 20 duo's voor twee violen (1951) van Géza Frid
  • Concert voor twee violen en orkest, op. 40 (1952) van Géza Frid
  • Concert voor twee violen en orkest (1954) van Henk Badings
  • Suite voor twee violen nr 1, op. 110 (1955) van Willem Rettich
  • Rapsodie van Wolfgang Wijdeveld (ter gelegenheid van hun 20-jarig jubileum als duo).

In 1958 ontvingen Herman Krebbers en Theo Olof samen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Verder maakte Krebbers met cellist Jean Decroos en diens vrouw Danièle Dechenne (piano) lange tijd deel uit van het Guarneri Trio.

Veel van Krebbers' leerlingen wonnen prijzen op belangrijke concoursen in binnen- en buitenland. Ook had Krebbers zitting in de jury van concoursen over heel de wereld.

Krebbers woont in Tilburg en geeft thuis nog steeds vioolles. Een amateurconcours voor viool en cello in Kampen is naar hem vernoemd. In Ede is een theaterzaal naar Krebbers vernoemd.