Predator (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Predator
Predator logo.jpg
Tagline If it bleeds, we can kill it...
Regie John McTiernan
Producent Joel Silver
Scenario Jim Thomas
John Thomas
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Carl Weathers
Elpidia Carrillo
Bill Duke
Jesse Ventura
Muziek Alan Silvestri
Montage Mark Helfrich
John F. Link
Cinematografie Donald McAlpine
Distributie 20th Century Fox
Première 12 juni 1987
Genre Actie, horror, sci-fi, thriller
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 18.000.000
Opbrengst $ 98.000.000
Gewonnen prijzen 3
Overige nominaties 5
Vervolg Predator 2
Predators
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Predator is een Amerikaanse sciencefiction-actiefilm uit 1987, geregisseerd door John McTiernan (Die Hard). De hoofdrol is weggelegd voor Arnold Schwarzenegger (bekend van The Terminator).

De film werd een succes, wat leidde tot twee opvolgers: Predator 2, Predators en een mediafranchise.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bij aanvang van de film is te zien hoe een mysterieus ruimteschip de aardse atmosfeer binnendringt. Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar de kust van Guatemala, waar een speciaal militair team onder leiding van majoor Alan "Dutch" Schaefer (Arnold Schwarzenegger) bezig is met een reddingsactie. Ze moeten een gevangen minister die is ontvoerd door guerrilla’s redden. Een ander lid van het team is Dutch’ oude legerkameraad en huidig CIA-officier George Dillon.

De groep reist per helikopter naar de jungle waar de guerrilla’s zich schuilhouden. Daar vinden ze de restanten van een neergehaalde helikopter. Niet ver daarvandaan hangen gevilde lichamen van de piloten aan bomen. De lijken worden geïdentificeerd als zijnde van een andere speciale eenheid van het Amerikaanse leger, tot verbazing van Dutch.

De groep bereikt het rebellenkamp en maakt het met de grond gelijk. Er is echter geen spoor van de minister. Dutch ontdekt al snel dat er nooit een ontvoering is geweest; het was slechts een gerucht om het kamp aan te laten vallen. De lijken die de groep eerder vond waren van een ander team dat met dezelfde opdracht hierheen was gestuurd. Woedend geeft Dutch zijn team het bevel om terug te gaan naar het ophaalpunt. Op weg daarheen wordt de groep gevolgd door een mysterieus wezen, de "Predator".

De predator valt de groep aan en doodt een aantal leden. Een vrouw genaamd Anna, die tijdens de aanval op het rebellenkamp werd gevangen door Dutch’ team, vertelt de soldaten dat er zich een wezen zou ophouden in de jungle dat op mensen jaagt. De predator blijft de leden van de groep één voor één uitmoorden, tot enkel Dutch en Anna nog over zijn. Dutch ontdekt een patroon; het wezen valt alleen mensen aan die wapens bij zich dragen. Daarom stuurt hij Anna ongewapend naar het ophaalpunt, terwijl hij zelf op het wezen gaat jagen. Hij krijgt het wezen nu eindelijk goed te zien, en ontdekt dat het een gemaskerd buitenaards wezen is dat warmtebronnen (zoals lichaamswarmte) kan zien.

Gecamoufleerd met modder, om zijn lichaamswarmte te verbergen voor de predator, en gewapend met enkele geïmproviseerde wapens confronteert Dutch het wezen. Dutch en de predator vechten het uiteindelijk uit in een duel, waarbij Dutch het wezen weet te vangen met een van zijn vooraf opgezette vallen. De predator activeert hierop een bom aan zijn pols. Dutch kan aan de explosie ontkomen en wordt opgepikt door de helikopter.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

Ontwikkeling[bewerken]

Het idee voor Predator ontstond min of meer als een grap. In de maanden na uitkomst van de film Rocky IV deed zich een grap ronde in Hollywood dat Rocky Balboa inmiddels zo’n beetje elke mogelijke menselijke tegenstander had gehad, waardoor hij in een eventuele vijfde film tegen een alien zou moeten vechten. Scenarioschrijvers Jim en John Thomas namen dit scenario van een gevecht tussen een mens en een buitenaards wezen als basis voor een nieuw script.

Het script dat de twee schreven droeg de werktitel Hunter.[1] In 1985 werd het script opgepikt door 20th Century Fox, en aan producent Joel Silver gegeven. Deze besloot, op basis van zijn ervaring met de film Commando, het ietwat absurde script te veranderen in een serieuze actiefilm met elementen van sciencefiction. Hij huurde John McTiernan in als regisseur .

Stan Winston werd erbij gehaald om het monster voor de film te ontwikkelen. Hij deed dit samen met James Cameron, de regisseur van Aliens.

Acteurs[bewerken]

Oorspronkelijk zou Jean-Claude Van Damme de Predator spelen, maar hij was ontevreden met zijn rol, waarin hij niet sprak en zijn gezicht bedekt bleef door het animatronische smoelwerk van de Predator.[2] Volgens John McTiernan is er nog een shot in de film met Van Damme, maar door de effecten en het Predator-pak is hij niet als zodanig te herkennen.

Silver en Gordon benaderden Arnold Schwarzenegger voor de hoofdrol. Hij wilde de rol alleen accepteren als er meer personages bij zouden komen. In het originele script zou namelijk Schwarzenegger’s karakter alleen ten strijde trekken tegen de Predator, maar Schwarzenegger stond erop dat de film om een team van commando’s zou draaien.

Voor deze commando’s werden audities gehouden voor mensen die ervaring hadden met het spelen van sterke of ruige personage’s. Zo werden onder andere Carl Weathers (bekend van Apollo Creed in de Rocky-films) en worstelaar Jesse Ventura benaderd. Om het team een meer multiculturele uitstraling te geven, werden ook een Afro-Amerikaan, een Latino en een Indiaans karakter toegevoegd.

Twee van de acteurs in de film, Arnold Schwarzenegger en Jesse Ventura, werden later gouverneur. Schwarzenegger werd in 2003 gouverneur van Californië en Ventura werd in 1998 gouverneur van Minnesota. In 2003 maakte Sonny Landham campagne om gouverneur van Kentucky te worden, maar dat is hem niet gelukt.

Opnames[bewerken]

Door de veranderingen die Schwarzenegger aan wilde laten brengen in het script, liep de productie enkele maanden vertraging op.

Opnames begonnen uiteindelijk in april 1986 de jungles van Palenque. De meeste opnames vonden plaats in Puerto Vallarta. De scène met de aankomst van de commando’s in de jungle werd relatief snel opgenomen.

Volgens Schwarzenegger waren de opnames fysiek erg zwaar. Hij moest onder andere in koud water zwemmen en wekenlang dagelijks modder op zijn lichaam dragen voor zijn gevechtsscène met de predator.[3] De scene waar Dutch, gevolgd door Predator, in het water belandt, is opgenomen op 2 verschillende locaties, beide in Palenque (Mexico). Het eerste en derde deel werden opgenomen bij de waterval Misol Ha, het middelste deel bij de waterval Agua Azul. Zowel McTiernan als Schwarzenegger verloren flink wat gewicht tijdens de opnames.

De crew kreeg te kampen met koude temperaturen en lastig begaanbaar terrein. Acteur Kevin Peter Hall had het extra lastig in zijn rol als de predator daar hij nauwelijks iets kon zien in het kostuum. Hierdoor moesten veel scènes vooraf, zonder kostuum, worden ingestudeerd. Het predatorkostuum was bovendien zwaar en niet uitgebalanceerd.

Effecten[bewerken]

R/Greenberg Associates verzorgde de optische effecten voor de film, waaronder het vermogen van de predator om onzichtbaar te worden en zijn thermische gezichtsvermogen.[4] Voor de scenes met de onzichtbare predator werd een acteur in een rood kostuum gebruikt als stand-in. Met chroma key-technieken werd hij later uit beeld verwijderd. Vervolgens werd de scène nog een keer zonder acteurs opgenomen, waarna de twee opnames werden gecombineerd tot een geheel.

Muziek[bewerken]

De soundtrack van de film werd gecomponeerd door Alan Silvestri, bekend van Back to the Future. Predator was zijn eerste grote actiefilm.

Het lied "Long Tall Sally" van Little Richard is in de film te horen. De nummers op de soundtrack zijn:

 1. Twentieth Century Fox Fanfare (Alfred Newman - arrangement by Elliot Goldenthal 1992) (:27)
 2. Main Title (3:51)
 3. Something Else (3:34)
 4. Cut ‘Em Down (1:56)
 5. Payback Time (2:09)
 6. The Truck (4:22)
 7. Jungle Trek (1:47)
 8. The Girl’s Escape (6:00)
 9. Blaine’s Death (2:47)
 10. He’s My Friend (1:26)
 11. We’re All Gonna Die (3:32)
 12. Building A Trap (3:02)
 13. The Waiting (3:27)
 14. The Hunt Is On (4:51)
 15. Dillon Is Disarmed (2:07)
 16. Billy Stands Alone (2:34)
 17. Battle Plans (9:24)
 18. Wounded Predator (4:14)
 19. Hand To Hand Combat (3:12)
 20. Predator’s Big Finish (3:42)
 21. The Rescue and End Credits (4:44)

Ontvangst[bewerken]

Predator bracht in het openingsweekend vergeleken met andere films het meeste geld in het laatje, met een opbrengst van 12 miljoen dollar op, net iets minder dan Beverly Hills Cop II. In totaal bracht de film 98 miljoen dollar op.

De reacties van critici op de film waren aanvankelijk negatief. Een vaak gehoord punt van kritiek was dat de film geen goed verhaal had maar het vooral moest hebben van de actiescènes. In de loop der tijd werden de reacties op de film wel positiever. In juni 2009 was 78% van de beoordelingen op Rotten Tomatoes positief.

Na Predator[bewerken]

Predator kreeg een vervolg, Predator 2 (1990), met Danny Glover in de hoofdrol. Kevin Peter Hall keerde terug als Predator. Er is ook nog een derde 'Predator' film, Predators (2010) met Adrien Brody en Alice Braga.

Verder is er ook nog Alien vs Predator (2004), een cross-over met de Alien-reeks. Hierin nemen de Predators het op tegen de 'Xenomorphs' uit de horrorklassieker Alien en diens vervolgen.

Prijzen en nominaties[bewerken]

In 1988 won Predator 3 prijzen, en werd voor nog eens 5 genomineerd:

Gewonnen:

Genomineerd:

 • De Academy Award voor beste visuele effecten
 • Saturn Awards voor beste acteur (Arnold Schwarzenegger), beste sciencefictionfilm, en beste speciale effecten.
 • De Hugo Award voor Best Dramatic Presentation

Externe link[bewerken]