Beverly Hills Cop II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beverly Hills Cop II
Beverly Hills Cop II
Tagline The Heat's Back On!
Regie Tony Scott
Producent Jerry Bruckheimer
Don Simpson
Scenario Danilo Bach
Daniel Petrie, Jr.
Eddie Murphy
Robert D. Wachs
Hoofdrollen Eddie Murphy
Judge Reinhold
John Ashton
Brigitte Nielsen
Jürgen Prochnow
Muziek Harold Faltermeyer
Montage Chris Lebenzon
Billy Weber
Michael Tronick
Cinematografie Jeffrey L. Kimball
Distributie Paramount Pictures
Première 20 mei 1987
Genre Actie, Komedie
Speelduur 100 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $28 miljoen
Opbrengst $300 miljoen
Voorloper Beverly Hills Cop (1984)
Vervolg Beverly Hills Cop III (1994)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beverly Hills Cop II is een Amerikaanse actie/komediefilm uit 1987 van regisseur Tony Scott. Deze film is het vervolg op Beverly Hills Cop en betekende dus de terugkeer van Eddie Murphy als agent Axel Foley. De film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Music, Original Song voor het liedje Shakedown.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In Beverly Hills is de politie op zoek naar de "Alfabet-misdadiger", iemand die op de plaats delict steeds een brief achterlaat met daarin een onbreekbare code. Wanneer hoofdinspecteur Bogomil van de politie de dader op het spoor is, wordt hij het volgende slachtoffer van de Alfabet-misdadiger. Hij raakt zwaargewond na een aanslag op z'n leven.

Ondertussen probeert Axel Foley in Detroit enkele corrupte gangsters op heterdaad te betrappen. Maar zodra hij verneemt dat zijn vriend Bogomil is neergeschoten, vertrekt hij onmiddellijk naar Beverly Hills. Daar kan hij niet rekenen op de hulp van politiechef Lutz. Stiekem probeert Axel de zaak op te lossen en hij kan hierbij rekenen op de medewerking van Bogomils collega's: Billy Rosewood en John Taggart. Maar al gauw komt het trio in de problemen en wordt Axel het nieuwe doelwit van de Alfabet-misdadiger.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Murphy, Eddie Eddie Murphy Rechercheur Axel Foley
Reinhold, Judge Judge Reinhold Rechercheur William 'Billy' Rosewood
Ashton, John John Ashton Rechercheur Sgt. John Taggart
Cox, Ronny Ronny Cox Inspecteur Andrew Bogomil
Prochnow, Jürgen Jürgen Prochnow Maxwell Dent
Nielsen, Brigitte Brigitte Nielsen Karla Fry
Garfield, Allen Allen Garfield Politiechef Harold Lutz
Stockwell, Dean Dean Stockwell Charles Cain
Hill, Gilbert R. Gilbert R. Hill Insp. Douglas Todd
Reiser, Paul Paul Reiser Jeffrey Friedman
Guilfoyle, Paul Paul Guilfoyle Nikos Thomopolis
Ridgely, Robert Robert Ridgely Burgemeester Egan
Adair, Alice Alice Adair Jan Bogomil
Hefner, Hugh Hugh Hefner Zichzelf
Rock, Chris Chris Rock Parkeerwacht

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na het succes van Beverly Hills Cop wilde Paramount een televisieserie maken gebaseerd op de film. Eddie Murphy bedankte hiervoor, maar ging wel akkoord met een vervolgfilm. Probleem was het scenario. Er moest een geloofwaardige reden komen waarom Foley andermaal Detroit inruilt voor Beverly Hills. Dus werd de vriendschap tussen Bogomil en Foley opgepoetst. In Beverly Hills Cop was er geen echte vriendschap tussen Foley en de Beverly Hills rechercheurs. Aan het eind van de film wordt hij min of meer de stad uitgezet met de toevoeging om nooit meer terug te komen. In het begin van de film zien we Bogomil en Foley dan ook een telefoongesprek voeren over een uitstapje om te gaan vissen. Er wordt hiermee gesuggereerd dat Bogomil, Rosewood en Taggart vrienden zijn geworden in de twee jaar die zijn verstreken sinds het eerste deel. Voor de rest lijkt Beverly Hills Cop II sterk op zijn voorloper. Axel Foley spuit zijn oneliners, Billy Rosewood is weer de naïeve, klunzige rechercheur en Taggart speelt de bullebak met een hart van goud. Net als in Beverly Hills Cop is er weer sprake van een criminele organisatie met een nietsontziende gangster/zakenman aan het hoofd. Ook de grappen zijn geïnspireerd op de voorloper. Blufte Foley in het eerste deel zich in de suite van een duur hotel, in deel 2 neemt hij zijn intrek in een duur huis dat wordt verbouwd.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film is opgenomen in Detroit en Los Angeles. Aanvankelijk had het scenario voorzien in uitstapjes naar Londen en Parijs, maar Eddie Murphy wilde geen film opnemen buiten de VS. In de film is sprake van een .44 AutoMagnum. Dit is een pistoolversie van de .44 Magnum Smith&Wesson revolver, het wapen dat beroemd werd gemaakt door Clint Eastwood in de Dirty Harryfilms. Merkwaardig genoeg komt het wapen in de rest van de film niet ter sprake, terwijl Foley in het begin veel aandacht besteedt aan de metalen hulzen van het wapen. Er werden opnamen gemaakt in Playboy Mansion en Hugh Hefner van Playboy speelt een piepklein rolletje.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Overige delen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]