Peloton (krijgsmacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NATO peloton

Een peloton is een militaire eenheid.

Nederlandse leger[bewerken]

Een peloton in het Nederlandse leger is een onderdeel van een compagnie en bestaat, afhankelijk van de taak, uit 20 tot 50 militairen met de rang van soldaat 2 t/m kapitein met aan het hoofd een officier: doorgaans een kapitein of luitenant. De plaatsvervangend commandant is doorgaans ook officier, meestal een luitenant.

Een peloton bestaat weer uit een aantal afzonderlijke groepen met een grootte van zo'n 3 tot 8 militairen, met aan het hoofd een onderofficier (de GPC ofwel Groeps Commandant), meestal een sergeant-majoor of een sergeant.

Ook binnen de organisatiestructuur van het Korps Mariniers bestaan pelotons. Sommige zeer gespecialiseerde pelotons staan onder direct bevel van een bataljonscommandant.

Belgisch leger[bewerken]

In het Belgisch leger bestaat een peloton uit 40 militairen. Een peloton bestaat vervolgens uit een staf sectie, steun sectie en 3 fuseliers secties. De staf is het bevel van het peloton en bestaat uit: een pelotonscommandant (meestal een luitenant), pelotons-adjunct (meestal een 1ste Sergeant)