Peloton (krijgsmacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NAVO peloton

Een peloton is een militaire eenheid. De term ontstond in de 17de eeuw en komt van het Franse woord 'pelote'.

Belgisch leger[bewerken]

In het Belgisch leger bestaat een peloton uit 40 militairen. Een peloton bestaat vervolgens uit een stafsectie, een steunsectie en drie fuselierssecties. De staf is het bevel van het peloton en bestaat uit een pelotonscommandant (meestal een luitenant) en een pelotons-adjunct (meestal een 1ste Sergeant).

Nederlandse leger[bewerken]

Een peloton in het Nederlandse leger is een onderdeel van een compagnie en bestaat, afhankelijk van de taak, uit 20 tot 50 militairen met de rang van soldaat 2 t/m kapitein met aan het hoofd een officier: doorgaans een kapitein of luitenant. De plaatsvervangend commandant is doorgaans ook officier, meestal een luitenant.

Een peloton bestaat weer uit een aantal afzonderlijke groepen met een grootte van zo'n 3 tot 8 militairen, met aan het hoofd een onderofficier (de GPC ofwel Groeps Commandant), meestal een sergeant-majoor of een sergeant.

Ook binnen de organisatiestructuur van het Korps Mariniers bestaan pelotons. Sommige zeer gespecialiseerde pelotons staan onder direct bevel van een bataljonscommandant.