Compagnie (bataljon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over een compagnie in militaire termen, zie Compagnie (brandweer) voor de civiele toepassing van deze term

Een compagnie (vroeger: vendel, meervoud vendelen of vendels) is onderdeel van een bataljon, bestaande uit ongeveer 100-150 manschappen. Vier of meer compagnieën, samen met een stafcompagnie, vormen een bataljon. Een compagnie is verder onderverdeeld in pelotons.

In de 16e en 17e eeuw waren compagnieën de basiseenheid die werden samengevoegd tot gevechtseenheden; elke compagnie had een vaandel en werd daarom ook wel 'vendel' genoemd. Aan het hoofd stond de kapitein, met daaronder één of meer luitenanten. Elke compagnie bestond uit twee pelotons, elk peloton twee secties en elke sectie twee escouades, die onder de leiding van een korporaal stonden.

Compagnie binnen het Korps Mariniers[bewerken]

Ook binnen de organisatie structuur van het Korps mariniers bestaan Compagnieën. Deze compagnie is weer een onderdeel van een bataljon.

Infanterie Compagnieën van het korps mariniers zijn onderverdeeld in Pelotons. Dit is de meest voorkomende Compagnie structuur. In feite bestaat zo'n Compagnie uit vier onderdelen.

Daarnaast zijn er diverse 'specialisten' Compagnieën zoals: Mortier Compagnie, Transport Compagnie, Geneeskundige Compagnie, Logistieke Compagnie. Deze compagnieën hebben een afwijkende organisatiestructuur, dit komt door het specialistische werk en taakstelling.

Infanteriecompagnieën kunnen weer uitgebreid worden met specialistische groepen of secties vanuit andere (specialisten) compagnieën en pelotons. Infanteriecompagnieën kunnen weer toegevoegd worden aan (andere) compagnieën of bataljons. Deze uitbreidingen en toevoegingen van secties, groepen, pelotons of compagnieën wordt gedaan om te kunnen voldoen aan veeleisende en veelzijdige taken en opdrachten van het Korps Mariniers.

Belgisch Leger[bewerken]

In het Belgisch leger is een compagnie zo een (in principe/ongeveer) 150 militairen sterk, en staat onder bevel van een Kapitein. Vervolgens bestaat een compagnie uit 3 pelotons + een (Peloton) staf.