Korporaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de militaire hiërarchie is korporaal een militaire rang (eig.stand) volgend op de rang van soldaat. In oorlogstijd verleent men die rang wel voor een bepaalde verdienste. In vredestijd telt vaak het aantal dienstmaanden of -jaren voor een bevordering, of moet zoals bij de Marine en het Korps Mariniers VVO oftewel de voortgezette vakopleiding worden doorlopen. In Nederland wordt men tegenwoordig korporaal krachtens functie, en bij een infanteriegroep wordt één korporaal aangesteld als plaatsvervanger (vergelijkbaar met assistent-leidinggevende) van de sergeant. Een plaatsvervangend korporaal werkt onder een sergeant en houdt bijvoorbeeld toezicht op enkele soldaten. Tevens adviseert de korporaal de sergeant. Dit kan zijn omdat de korporaal meer ervaring heeft (dienstjaren) of omdat deze de soldaten beter kent. Daarnaast heeft de plaatsvervangend korporaal in de uitvoering van drills en gevechtstechnieken specifieke, voor zijn functie omschreven taken. Bij afwezigheid van de onderofficier dient hij deze te vervangen.

In het Nederlandse leger werden korporaals tot de manschappen gerekend. Korporaals bij de marine werden echter tot de onderofficieren gerekend. Een korporaal van de nautische dienst bij de marine wordt kwartiermeester genoemd. Bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) heette de inlandse korporaal gewoon 'korporaal', terwijl de Europese korporaal 'brigadier' werd genoemd.

Het woord korporaal komt van het Engelse corporal, vanuit het Franse caporal, een synoniem van "tienman", dat weer afgeleid is van het Italiaanse caporale, dus een kleine capo, ofwel hoofd van een sectie soldaten; terwijl capo zich ontwikkeld heeft uit het Latijnse woord voor hoofd caput.

Koninklijke Landmacht K. Landmacht Cavalerie Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marine Koninklijke Marechaussee
Korporaal 1e klasse Nl-landmacht-korporaal der 1e klasse.svg Korporaal 1e klasse Nl-landmacht-cavalerie korporaal der 1e klasse.svg Korporaal 1e klasse Nl-luchtmacht-korporaal der 1e klasse.svg Korporaal Nl-marine-vloot-korporaal.svg Marechaussee 1e klasse Nl-marechaussee-marechaussee der 1e klasse.svg
Korporaal Nl-landmacht-korporaal.svg Korporaal Nl-landmacht-cavalerie korporaal.svg Korporaal Nl-luchtmacht-korporaal.svg Matroos 1, oudste categorie Nl-marine-vloot-matroos der 1e klasse.svg Marechaussee 2e klasse Nl-marechaussee-marechaussee der 2e klasse.svg

Zie ook[bewerken]