House of Cards (Amerikaanse televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
House of Cards
House of Cards logo.svg
Genre Drama
Politieke thriller
Speelduur ong. 50 minuten
Bedenker Beau Willimon
Hoofdrollen Kevin Spacey
Robin Wright
Kate Mara
Corey Stoll
Michael Kelly
Mahershalalhashbaz Ali
Muziek Jeff Beal
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Keith Huff
Karyn McCarthy
Uitzendingen
Start 1 februari 2013
Afleveringen 39
Seizoenen 3
Netwerk Netflix
Beeldformaat 1080p (2:1 HDTV) (2013)
4K (2:1 UHDTV) (2014-heden)
Audioformaat Dolby Digital Plus 5.1
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

House of Cards is een Amerikaanse televisieserie uit 2013 ontwikkeld door Beau Willimon voor de streamingdienst Netflix. Kevin Spacey speelt in de hoofdrol als Francis "Frank" Underwood, een genadeloos en ambitieus politicus in Washington D.C. Het politieke drama is gebaseerd op de gelijknamige Britse miniserie uit 1990. Een vierde seizoen is gepland voor 4 maart 2016.[1]

Rolverdeling[bewerken]

 • Kevin Spacey als afgevaardigde Francis "Frank" Underwood, een Democraat uit South Carolina, House Majority Whip, later vicepresident en eind seizoen twee president
 • Robin Wright als Claire Underwood, Franks echtgenote en in deel 1 leider van een non-profitorganisatie
 • Nathan Darrow als Edward Meechum
 • Kate Mara als Zoe Barnes, reporter voor The Washington Herald en later Slugline
 • Corey Stoll als afgevaardigde Peter Russo, een Democraat uit Pennsylvania
 • Michael Kelly als Doug Stamper, chief of staff van Frank Underwood
 • Kristen Connolly als Christina Gallagher, Russo's assistente en minnares
 • Constance Zimmer als Janine Skorsky, reporter voor The Washington Herald, later Slugline
 • Sebastian Arcelus als Lucas Goodwin, redacteur bij The Washington Herald
 • Sandrine Holt als Gillian Cole, leider van een grassroots organisatie
 • Michael Gill als Garrett Walker, de 45e president van de Verenigde Staten, Democraat
 • Dan Ziskie als Jim Matthews, de vicepresident en voormalig gouverneur van Pennsylvania
 • Sakina Jaffrey als Linda Vasquez, de White House Chief of Staff
 • Ben Daniels als Adam Galloway, fotograaf en minnaar van Claire Underwood
 • Mahershalalhashbaz Ali als Remy Danton, lobbyist
 • Rachel Brosnahan als Rachel Posner, escort
 • Reg E. Cathey als Freddy, restaurantuitbater
 • Jayne Atkinson als senator Catherine Durant, vanaf aflevering 3 minister van Buitenlandse Zaken.
 • Boris McGiver als Tom Hammerschmidt, hoofdredacteur van The Washington Herald
 • Gerald McRaney als Raymond Tusk, rijke zakenman en vriend van de president
 • Al Sapienza als Marty Spinnella, vakbondslobbyist
 • Molly Parker als Jacqueline "Jackie" Sharp, een oorlogsveterane, Congreslid uit Californie en Underwood's opvolger als House Majority Whip (11 episodes)

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Seizoen 1 bestaat uit 13 afleveringen die uitgebracht zijn op 1 februari 2013.

Titel Regie Scenario
Hoofdstuk 1 David Fincher Beau Willimon
Francis wordt door de nieuwe president ondanks een eerdere belofte gepasseerd als Minister van Buitenlandse Zaken. Aangemoedigd door Claire besluit hij nu zijn eigen plan te trekken als whip van de regeringsfractie in het Huis van Afgevaardigden.
Hoofdstuk 2 David Fincher Beau Willimon
Zoe Barnes wordt door Frank gebruikt voor een artikel dat het hele Witte Huis doet opschrikken. Senator Michael Kern trekt zich hierna terug als kandidaat minister van Buitenlandse Zaken. Intussen werkt Francis hard met een groepje jonge talenten om iets van de uitgelekte Onderwijswet van de nieuwe minister van Onderwijs te maken.
Hoofdstuk 3 James Foley Beau Willimon & Keith Huff
Frank moet de onderhandelingen over de nieuwe onderwijswet op zijn kantoor onderbreken vanwege een probleem in zijn thuisstaat. Nadat hij daar vakkundig een potentiële politieke bananenschil heeft opgeruimd, keert hij terug naar Washington. Zoe Barnes krijgt moeilijkheden met haar chef.
Hoofdstuk 4 James Foley Beau Willimon & Rick Cleveland
Claire en Frank worden privé aan verleidingen blootgesteld, maar gaan er verschillend mee om. Peter moet zijn marine scheepswerf laten vallen om een coupe van Frank in het Huis te faciliteren..
Hoofdstuk 5 Joel Schumacher Sarah Treem
Het wetsvoorstel inzake onderwijs brengt een feest van Claire in gevaar. Maar het schone water van de fondswerver spoelt de woede van de lerarenstaking weg.
Hoofdstuk 6 Joel Schumacher Sarah Treem
Frank komt in actie tegen de stakende docenten. Hij lijdt een pijnlijke nederlaag in een debat op CNN. Een baksteen door eigen ruit zet de stakingsleider uiteindelijk klem.
Hoofdstuk 7 Joel Schumacher Sam Forman
De onderwijswet wordt door de president ondertekend en na afloop is er gedoe over pennen. Peter wordt door de teruggekeerde Christina overgehaald om voor de gouverneurs post te gaan, hetgeen de vicepresident grote kopzorgen bezorgt over zijn thuisstaat. Doug wordt geconfronteerd met een vrouw uit zijn verleden.
Hoofdstuk 8 Charles McDougall Beau Willimon
Frank wordt geëerd in zijn thuisstaat en Peter ook keert terug naar Philadelphia in zijn onwaarschijnlijke tocht om stemmen te winnen. De kijker ziet bij een dronken Frank de nachtelijke schaduwen van een verloren lichamelijke mannenvriendschap passeren.
Hoofdstuk 9 James Foley Beau Willimon & Rick Cleveland
Peter gaat met Matthews op toer met de bus door Pennsylvania. Intussen probeert Frank in het Huis de belangrijke waterwet aangenomen te krijgen. SanCorp weet via vastzittende waterfilters in Zuid-Soedan de wetgevende macht te beïnvloeden. Claire kiest voor haar eigen NGO en tegen Frank. De waterwet voor Pennsylvania komt 1 stem tekort, nadat Claire bewust twee Democratische afgevaardigden op het verkeerde been zet. Zoe krijgt van Frank een lesje in het spel: “Voor wat hoort wat”.
Hoofdstuk 10 Carl Franklin Sarah Treem
Frank verliest de controle over Claire, Zoe en Peter. Claire vertrekt voor een week naar Adam in New York. Zoe trekt in bij een vriendje van de Washington Herald en Peter voert campagne.
Hoofdstuk 11 Carl Franklin Keith Huff & Kate Barnow & Beau Willimon
Linda doorziet de ultieme bedoeling van Frank en ze steunt hem. De president en de vicepresident besluiten gezamenlijk dat laatstgenoemde zijn thuisstaat voor de Democraten zal gaan behouden. Peter sterft in zijn garage aan koolmonoxide-vergiftiging.
Hoofdstuk 12 Allen Coulter Gina Gionfriddo & Beau Willimon
Frank wordt door de president naar Saint Louis gestuurd om de rijke edoch excentrieke zakenman Raymond Tusk thuis te polsen voor de post van vicepresident. Dwars door de huiselijke sfeer heen ervaart Frank opeens dat Raymond hem polst om Raymond zijn belangen als vicepresident te waarborgen. Janine en Zoe wroeten in de dood van Peter Russo. Claire is genoodzaakt de zwangere maar opstandige Gillian op non-actief te zetten.
Hoofdstuk 13 Allen Coulter Beau Willimon
Claire en de inmiddels ontslagen Gillian blijven onverzoenlijk tegenover elkaar staan. Claire vraagt een gynaecoloog want haar kansen zijn op moederschap, na 3 eerdere abortussen. Frank speelt hoog spel in de energiewereld en de president beloont hem door hem als vicepresident te vragen. Raymond en de president geven bovendien toe al lang goede vrienden te zijn. Dough ruikt onraad in het snuffelen van Zoe en Janine naar de overleden Peter Russo.

Seizoen 2[bewerken]

Seizoen 2 bestaat uit 13 afleveringen die uitgebracht zijn op 14 februari 2014.

Titel Regie Scenario
Hoofdstuk 14 Carl Franklin Beau Willimon
Lucas, Janine en Zoe onderzoeken nog steeds de dood van Peter. Claire biedt Gillian de leiding van haar firma aan in plaats van ontslag. Frank ziet Jackie als zijn opvolger in het Huis. Dough bemoeit zich weer intensief met Rachel. Na hem beschuldigd te hebben van moord op Peter, duwt Francis Zoe voor de aanstormende metrotrein.
Hoofdstuk 15 Carl Franklin Beau Willimon
Frank wordt in zijn eigen huis ingezworen als vicepresident, terwijl bouwvakkers het ombouwen tot ambtswoning. Claire ziet tot haar afgrijzen dat Frank generaal Dalton McGinnis moet decoreren. Ervoor en erna vertelt ze hem de details van de gruwelijke verkrachting als eerstejaars studente door Dalton. Lucas speurt nu verder op het Deep Web, nadat Janine de handdoek in de ring heeft gegooid. De aanpak van China is een splijtzwam tussen Tusk en de president, vicepresident en de minister van Buitenlandse Zaken. Jackie maakt meedogenloos gehakt van haar twee mannelijke tegenkandidaten door haar mentor te slachtofferen.
Hoofdstuk 16 James Foley Bill Cain
De spanning tussen Frank en Tusk neemt toe. Frank krijgt problemen met de Republikeinen vanwege hun onderlinge strijd in de Senaat. Een gemaakte afspraak over de door de Republikeinen gewenste verhoging van de pensioenleeftijd tot 68 jaar wordt ingetrokken. Frank bewijst dan zijn waarde als procedurekenner en tevens voorzitter van de Senaat. De President is voorlopig gered. Lucas zoekt wanhopig verder.
Hoofdstuk 17 James Foley Laura Eason
Whip Jackie krijgt hulp van haar voorganger Frank om het wetsvoorstel om de pensioenleeftijd te verhogen ook door Het Huis te krijgen. Een onschuldige poederbrief in haar kantoor brengt paniek en quarantaine in het Capitool. In die hectische uren besluit Claire het duo-interview van haar en de vicepresident terug te brengen tot een ondervraging van haarzelf. Terwijl Frank tevergeefs probeert partijgenoot Donald Blythe om te praten zien ze samen op televisie hoe Claire gedwongen wordt een abortus te bekennen. Na een korte pauze beschuldigt ze de zonet door haar man gedecoreerde generaal Dalton McGinnis van haar verkrachting. Jackie ontpopt zich als een succesvolle whip terwijl het Capitool wordt vrijgegeven. Thuis roken Francis en Claire tevreden een sigaretje samen.
Hoofdstuk 18 John Coles Kenneth Lin
Bij het naspelen van de Amerikaanse Burgeroorlog komt Frank in contact met de soldaat die de gesneuvelde opa Augustus van zijn opa speelt. Tegelijkertijd voert hij onderhandelingen met de Chinese overheid over vrijhandel. Hij drijft voor het eerst een wig tussen de president en Tusk. Lucas wordt in de val gelokt en gearresteerd door de FBI. De first en second Ladies brengen de hoogste militairen in het nauw.
Hoofdstuk 19 John Coles John Mankiewicz
De handelsoorlog met China leidt tot een acuut tekort aan Samarium voor de kerncentrales. De president en zijn vicepresident staan lijnrecht tegenover Raymond Tusk. Tom bezoekt Lucas in zijn cel en probeert halfslachtig de confrontatie met Frank aan te gaan in het witte Huis. Remy, inmiddels de loopjongen van Tusk, belandt in bed met Jackie die zelfverzekerd zijn kamer daarna verlaat. Het gooien van de eerste bal in het nieuwe honkbalseizoen in Camden Yards wordt Frank onmogelijk gemaakt door een geplande? stroomuitval. Terwijl het land zucht onder de hitte en stroomuitval krijgt Raymond bij Freddy een preek van Frank. Dough en Rachel draaien om elkaar heen.
Hoofdstuk 20 James Foley Bill Kennedy
Agressieve spotjes van de Republikeinen leiden tot paniek bij de president. Doug volgt het geld tot in China waar Feng aandringt op de Long Island-brug. Freddy duikt op als traiteur bij het etentje van de president en zijn vrouw bij de Underwoods thuis. Frank laat Walker zijn miniatuurslagveld uit de Burgeroorlog zien. Patricia vertelt tegelijkertijd Claire praat dat haar huwelijk op springen staat. Casinobaas Lanigan kiest voor het geld van Raymond en laat Frank boos achter.
Hoofdstuk 21 James Foley David Manson
Gekonkel over casino-rechten in Missouri bij de Indianen die indirect bepalen waar het campagnegeld terechtkomt. Linda ziet zich genoodzaakt haar ontslag in te dienen. De president en zijn vrouw gaan in het geheim in therapie. Frank drukt de Long Island brug door, maar de vraag is of dat het tij kan doen keren. Tusk gaat voluit. Claire wordt in de media geconfronteerd met haar minnaar-fotograaf, die Remy heeft opgeduikeld.
Hoofdstuk 22 Jodie Coles Beau Willimon
Tusk zet keihard in op Claire en haar fotograaf. Francis wordt door hem getroffen in zijn vriendschap voor Freddy. Freddy is genoodzaakt zijn tent te sluiten en vertelt Frank dat hij hem nooit als een vriend heeft beschouwd. Claire was Adam toch al aan zijn nieuwe liefde uit Bogota verloren, maar inmiddels haten ze elkaar.
Hoofdstuk 23 Robin Wright Laura Eason & Beau Willimon
Een ex-marinier wordt opgepakt die Claire wilde ombrengen. Frank vertelt Jackie de waarheid. China en Japan staan op voet van oorlog en de Verenigde Staten moeten positie kiezen. Journaliste Sayyad bezoekt Tusk in Saint-Louis en vormt zich een goed beeld van hetgeen er speelt op het hoogste politieke niveau. De president en de vicepresident worden juridisch in het nauw gebracht door hun reacties op Chinese belangen. De president benoemt Heather Dunbar als speciale aanklager. Doug wordt uitgescholden door Frank en ontwikkelt liefdevolle gevoelens voor Rachel.
Hoofdstuk 24 John Coles John Mankiewicz & Beau Willimon
De speciale aanklager verhoort Francis. Remy Danton probeert meerdere opties open te houden. Doug Stamper vecht tegen zijn demonen maar krijgt van Frank een derde kans. Claire heeft grote problemen met de acceptatie van haar wetsvoorstel door de labiele Megan. Doug en Seth hebben een persoonlijk gesprek over de strategie. Jackie en Remy komen er onderling niet uit. Frank en Remy komen in een kerk wel weer wat nader tot elkaar. Intussen heeft Heather alle reisgegevens van de president en de vicepresident overhandigd gekregen. Frank treft thuis een aangeschoten echtgenote met een gewonde veiligheidsman Meecham aan en besluit dat het dan tijd is voor een gezellig trio. Doug ziet door een open venster Rachel in een bedscène met haar huisgenote..
Hoofdstuk 25 James Foley Beau Willimon
Garrett verwijt Frank hem erin geluisd te hebben en wil hem niet meer zien. Zijn huwelijksproblemen liggen nu op straat. Feng onderhandelt vanuit Dubai met de minister van BUZA over politiek asiel. Tusk is woedend dat hij voor Heather moet verschijnen. Claire sluit vrede met Jackie en trekt haar scherpere wet in. Jackie mag als oorlogsveterane haar lichtere wetsvoorstel verdedigen. Heather richt haar pijlen op dominee Larkin, de huwelijkstherapeut van het presidentiele echtpaar. Maar Raymond Tusk beroept zich bij haar op zijn zwijgrecht op grond van het vijfde amendement. Garrett en Patricia vertellen de pers over hun huwelijksproblemen. Jackie wordt bij de Underwoods uitgenodigd en merkt tot haar verbijstering dat ze de president willen afzetten..
Hoofdstuk 26 James Foley Beau Willimon
Linda wordt verhoord en komt terug om Garrett te redden. Jackie zoekt genoeg partijgenoten om met de oppositie samen de president af te kunnen zetten. Raymond en Frank praten over opties. Frank schrijft Garrett een brief op een typemachine van het merk Underwood. In een bijgesloten brief neemt Francis ondertekend voor alles de schuld op zich. Garrett draagt Frank op stemmen te gaan verzamelen in het Huis en Linda moet Tusk meedelen dat hij geen gratie krijgt. Hierop bekent Tusk zijn partijfinancieringen met medeweten van Garrett over de afgelopen 10 jaar. Vanuit Camp David besluit de president vrijwillig af te treden. Doug ontmoet Gavin die genoeg heeft van de FBI. Een ontmoeting met Rachel loopt uit de hand, ze slaat hem neer en rijdt in zijn auto weg. Frank gaat met Claire per helikopter naar Camp David waar de Walkers de macht overdragen aan de Underwoods. Francis wordt aldaar ingezworen als de 46e president van de Verenigde Staten. Zijn eerste daden zijn de vloot terugtrekken uit Japan en de onvoorwaardelijke verblijfsvergunning van Feng intrekken en hem naar China sturen. Claire geeft Frank een nieuwe verloren ring terug.

Seizoen 3[bewerken]

Seizoen 3 bestaat uit 13 afleveringen die door Netflix op 27 februari 2015 zijn uitgebracht.[2]

Titel Regie Scenario
Hoofdstuk 27 John Coles Beau Willimon
Drie maanden later gaat de president terug naar het graf van zijn vader in Gaffney om erop te pissen. Doug heeft een zeer pijnlijke revalidatie voor de boeg, nadat hij meer dood dan levend is gevonden. Remy is de nieuwe stafchef en Donald Blythe vicepresident. Claire zet haar zinnen op de post van ambassadeur bij de Verenigde Staten. Frank probeert Amerika weer aan het werk te krijgen met zijn programma ‘America Works’. Geen uitkeringen maar banen, iets dat in de uitwerking beide partijen in het Congres niet bevalt.
Hoofdstuk 28 John Coles John Mankiewicz
Na de tussentijdse verkiezingen domineren de Republikeinen het hele Congres. De leiding van de Democraten komt Frank de wacht aanzeggen. Hij dient zich niet kandidaat te stellen in 2016. Tegelijkertijd probeert Claire haar benoeming als VN-ambassadeur door de Senaat te krijgen, maar door een onhandige opmerking verliest ze nipt met 48 tegen 52. Frank gooit het over een andere boeg. Hij wil zijn American Works-plan door het Congres jagen. Werk in plaats van uitkeringen. Desgevraagd belooft Frank Claire haar alsnog te benoemen over 2 weken, als de Senaat met vakantie is. (Recess appointment)
Hoofdstuk 29 Tucker Gates Frank Pugliese
Viktor Petrov, de president van de Russische Federatie, komt naar het Witte Huis. Op het staatsdiner schoppen drie uitgenodigde leden van Pussy Riot een rel, maar het gezelschap drinkt zich er moedig doorheen. Na een dansje kust de vers gescheiden Petrov Claire vol op haar mond. Terwijl de presidenten in de kelder gesmokkelde Cubaanse sigaren roken, houden Cathy en Claire een pingpongbierfeestje. De minister van Buitenlandse Zaken en de VN-ambassadeur trekken een lijn. Frank sluit zich later bij hen aan als Petrov hem niet halverwege tegemoet wil komen inzake het Europese raketsysteem. De aflevering eindigt met een persconferentie waarin Francis Pussy Riot prijst.
Hoofdstuk 30 Tucker Gates Laura Eason
Heather Dunbar verdedigt de overheid bij het hooggerechtshof en wordt vervolgens door Frank als opperrechter gevraagd. Ze doorziet zijn spel en stelt zich als eerste kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016. Claire probeert in de VN de Russen te omzeilen. Seth Grayson neemt de Witte Huis-perskaart in van Ayla Sayyad. Na een goed gesprek in een kerk met een bisschop spuugt Frank op een kruisbeeld en vernielt het
Hoofdstuk 31 James Foley Kenneth Lin
De burgemeester Barney van Washington DC is een vriend van de president. Samen overleggen ze hoe ze het programma America Works succesvol kunnen opstarten in hun stad. Een tent voor werkzoekenden vlak voor het Capitool en een greep van 3 miljard dollar uit het rampenfonds. Heather voert campagne in IOWA en Doug biedt zich met succes aan bij Heather. Claire is druk bezig met haar vredesresolutie voor de Jordaanvallei en leest de Russische ambassadeur in het damestoilet de les. Frank ligt overhoop met allebei de partijen. Jackie doet met succes een huwelijksaanzoek.
Hoofdstuk 32 James Foley Melissa James Gibson
De spanningen met Rusland lopen op maar Claire en Francis bezoeken Moskou. Doug blijkt veel bruikbare informatie voor Heather te hebben. Gavin blijft Doug helpen om Rachel terug te vinden en benadert Lisa en beweert valselijk seropositief te zijn. Claire probeert homo-activist Michael Corrigan mee terug te nemen uit zijn Russische cel. Maar hij weigert de opgestelde verklaring af te leggen. Viktor Petrov eist die wel om verder met Frank te kunnen overleggen over het omstreden Europese raketschild en de gezamenlijke actie op de bezette Jordaanoever. Petrov legt Francis de verschillen uit tussen het besturen van de Verenigde Staten en de Russische Federatie. Claire laat zich opsluiten in Michael zijn cel, die zichzelf ophangt met de sjaal van de presidentsvrouw als ze slaapt. Die laatste gebeurtenis en het optreden van Claire op de gezamenlijke persconferentie brengt ruzie tussen Frank, Viktor en Claire. De echtgenoten verlaten ruziënd Rusland, nadat Viktor en Frank elkaar eerder vriendschappelijk de hand hadden geschud.
Hoofdstuk 33 John Dahl Beau Willimon
De schade is onomkeerbaar en de Underwoods moeten dit herstellen, maar diepe wonden genezen niet (helemaal).
Hoofdstuk 34 John Dahl Beau Willimon
Een superorkaan bedreigt meer dan alleen de Oostkust. Frank staat voor een moeilijke beslissing.
Hoofdstuk 35 Robin Wright John Mankiewicz
Op het moment dat Franks campagne opleeft, is er onrust in de Jordaanvallei. Claire krijgt verontrustende informatie binnen en stelt Frank daarvan op de hoogte.
Hoofdstuk 36 Agnieszka Holland Frank Pugliese
Frank moet Petrov onder vier ogen spreken terwijl Claire de vredesmissie bewaakt. Bepaalde linkse officiers zijn niet meer te vermijden.
Hoofdstuk 37 Agnieszka Holland Melissa James Gibson
Alles lijkt lelijk uit de hand te lopen in het eerste debat. Tom voegt zich bij Claire die doorgaat met de campagne.
Hoofdstuk 38 Robin Wright Beau Willimon
Een ongeluk leidt er toe dat Claire haar grootste angsten moet zien te overwinnen. De meningsverschillen tussen Frank en Claire nemen toe.
Hoofdstuk 39 James Foley Beau Willimon
de voorverkiezingen zijn aangebroken in Iowa. Claire en Frank staan tegenover elkaar, zich bewust van de harde waarheid.

Bronnen[bewerken]