Élite (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Élite
Élite
Alternatieve titel ÉLITƎ
Genre Drama
Speelduur per afl. 47-56 minuten
Bedenker Carlos Montera
Darío Madrona
Regie Ramón Salazar
Dani de la Orden
Land van oorsprong Vlag van Spanje Spanje
Taal Spaans
Productie
Producent Francisco Ramos
Uitzendingen
Start 5 oktober 2018
Afleveringen 56
Seizoenen 7
Streamingdienst Netflix
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Élite, geschreven als E L I T Ǝ, is een Spaanse televisieserie, die geproduceerd werd voor Netflix door Carlos Montero en Darío Madrona. De serie speelt zich af in Las Encinas, een fictieve elitaire middelbare school en draait om de relaties tussen drie studenten uit de arbeidersklasse die via een studiebeursprogramma aan de school zijn ingeschreven en hun rijke klasgenoten.

Élite verkent thema's die verband houden met tienerdrama's, maar bevat ook progressievere problemen en andere kanten van de clichés. Deze omvatten veel verschillende seksuele thema's. De serie vertelt via gesprekken tijdens een moordonderzoek hoe de groep tieners terugblikken op de gebeurtenissen die leidden tot de dood van een van hen. De serie speelt zich daardoor af in twee tijdlijnen.

Het eerste seizoen werd uitgebracht op 5 oktober 2018. In september 2019 kwam het tweede seizoen uit. Nog voor de start van het tweede seizoen werd bekendgemaakt dat er een derde seizoen zou komen. Het derde seizoen is uitgebracht op 13 maart 2020 en het vierde seizoen op 18 juni 2021. Het vijfde seizoen werd uitgebracht op 8 april 2022 en het zesde seizoen[1] is aangekondigd, en wordt uitgebracht op 18 november 2022 op Netflix.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Samuel, Nadia en Christian, drie studenten uit het arbeidersmilieu, krijgen een beurs om naar een elitaire school te gaan nadat hun school ingestort is door een constructiefout. De nieuwe school, Las Encinas, is de meest exclusieve privéschool in Spanje. De rijke kinderen die daar studeren zien hen niet graag komen, maar ze sluiten al snel vriendschappen met hen, wat tot afgunst leidt van anderen.

De serie werkt regelmatig met flashbacks. Aan het einde van de eerste aflevering wordt duidelijk dat Marina vermoord is. De leerlingen worden de hele tijd ondervraagd en gedurende alle afleveringen is Marina nog in leven. Ze proberen er achter te komen wie schuldig is voor haar dood. Wanneer ze denken dat de moordenaar gevonden is, moet de waarheid nog gesproken worden.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de politie een hoofdverdachte heeft opgepakt, blijft de moord op Marina de gemoederen bezighouden op Las Encinas. Want is Nano wel de dader? Zelf ontkent hij in alle toonaarden, wat met name zijn broer Samuel aan het twijfelen brengt. Samuel gaat op onderzoek uit en vermoedt dat Carla meer afweet van de ware toedracht. Hij verzamelt steeds meer aanwijzingen dat de politie het bij het verkeerde eind heeft en het lukt hem daarnaast om ook anderen te overtuigen van de onschuld van zijn broer. Maar dan wordt Samuel zelf vermist. Met de leugenachtige Cayetana, de brutale Rebeka en losbol Valerio zijn er bovendien drie nieuwe personages toegevoegd. Bij veel van de persoonlijke kwesties lijkt geld de oplossing, maar niet alles is te koop.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Na de moord op Marina in seizoen 1 en de verdwijning van Samuel in seizoen 2, staat in seizoen 3 van Élite de dood van Polo centraal. Tijdens het eindfeest van Las Encinas valt hij vanaf een hoger gelegen deel naar beneden op de dansvloer. Wie de eerste twee seizoenen heeft gezien, zal concluderen dat zijn dood niet uit de lucht komt vallen. Polo was gehaat bij vrijwel iedereen. Waar in de eerste twee seizoenen de tegenstelling tussen arm en rijk werd uitvergroot, draait het nu om verzoening. Zelfs Nadia en Lucretia blijken bijvoorbeeld vriendinnen te kunnen worden, terwijl ze elkaar eerder niet konden luchten of zien. Ondertussen worden er twee nieuwe leerlingen geïntroduceerd, namelijk Yeray en Malick.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste verhaallijnen uit de eerste drie seizoenen zijn afgehandeld en de helft van de studenten op Las Encinas is afgestudeerd of overleden. Maar zoals het op een school gaat, komt er vanzelf nieuwe aanwas. Tijdens een flashforward is te zien hoe Ari halfdood uit het water wordt gehaald. Is zij daar zelf ingesprongen? Is zij aangevallen? Overleeft ze het? En wat is er gebeurd? Een nieuwe directeur en drie nieuwe leerlingen zorgen voor genoeg nieuwe verhaallijnen en de komst van een heuse prins leidt tot nieuwe spanningen.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

De climax van het vijfde seizoen is Samuels dood. Maar wat echt centraal staat dit seizoen is het geheim van de dood van Armando. Na dood van Armando uit het vorige seizoen duikt zijn lichaam plots weer op. Omar, die niet wist dat Samuel, Rebeka en Guzmán ermee te maken hebben, dreigt dat de politie gebeld moet worden. Dit leidt tot grote problemen, vooral tussen Samuel en directeur Benjamín, die de twee hoofdverdachten zijn voor de politie.

In een flashforward is te zien hoe het lichaam van Samuel in het zwembad drijft. Wie is dit keer weer de moordenaar? Zou het iets te maken hebben met de dood van Armando? Bovendien komen twee nieuwe studenten Las Encinas binnen, de diva Isadora en de goedaardige Ivan.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van Samuel heeft Ari het erg moeilijk, met haar vader Benjamín in de gevangenis is het nog moeilijker voor Ari, en ook voor Mencia en Patrick. 4 nieuwe studenten zijn ingeschreven in Las Encinas, Nico, Sarah, Didac en Rocio. Elk van de nieuwe studenten heeft een eigen verhaal. Nico is een transgenderjongen bij wie Ari erg in de smaak valt. Sarah heeft een influencerkanaal waar ze dagelijks filmpjes op post samen met haar oudere vriend Raúl, die nogal erg agressief blijkt te zijn, en wat bij Mencia bezorgdheden opduiken. Didac probeert Isadora te helpen met het incident wat vorig seizoen gebeurde, en ze worden op het einde een stel. Rocio vind Bilal leuk maar wederzijds is dat niet het geval.

Cruz, de vader van Ivan, is overleden door een vechtpartij. Ivan geeft zijn ex-vriend Patrick de schuld hiervan. Later wordt Ivan overreden door een auto en belandt ernstig gewond in het ziekenhuis, Sarah, die niet oplette tijdens het rijden, is de schuldige hiervan, en Raúl probeert haar schuld te verbergen door Mencia de schuld te geven. Op het einde wordt Benjamín vrijgelaten en gaat hij samen met zijn drie kinderen weg van de stad. Het seizoen eindigt met een cliffhanger waar iemand in een auto met een geweer schiet. Hoe zal dat aflopen, en wat gaat er gebeuren tussen Sarah en Raúl na het Ivan-incident? Seizoen 7 komt uit in 2023.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Legenda

= Hoofdrol
= Bijrol
= Gastrol
= Geen rol
Acteur Personage Aantal afleveringen
S01 S02 S03 S04 S05 S06


Totaal
Itzan Escamilla Samuel "Samu" Garcia 8 8 8 8 8 40
Omar Ayuso Omar Shanaa 8 8 8 8 7 39
Miguel Bernardeau Guzmán Nunier 8 8 8 8 32
Arón Piper Ander Muñoz 8 8 8 8 32
Claudia Salas Rebeka "Rebe" de Bormujo Ávalos 8 8 8 8 32
Georgina Amorós Cayetana Grajera Prando 7 8 8 8 31
Mina El Hammani Nadia Shanaa 8 8 8 3 27
Danna Paola Lucrecia "Lu" Montesinos Hendrich 8 8 8 24
Ester Expósito Carla Rosón 8 8 8 24
Álvaro Rico Leopoldo "Polo" Benavent 8 8 8 24
Manu Rios Patrick Blanco 8 8 8 16
Carla Diáz Ariadna "Ari" Blanco 8 8 8 16
Martina Cariddi Mencía Blanco 8 8 8 16
Jorge López Valerio Montesinos 8 8 16
Diego Martín Benjamín Blanco 8 8 16
Pol Granch Phillippe von Triesenberg 7 8 15
Jaime Lorente Fernando "Nano" García Domínguez 8 5 1 14
María Pedraza Marina Nunier 8 1 1 10
Andrés Velencoso Armando 8 2 10
Miguel Herrán Christian Varela 8 1 9
Leïti Sène Malick D. 8 8
Valentina Zenere Isadora Artiñán 8 8


16
André Lamoglia Iván Carvalho 8 8 16
Sergio Momo Yeray 6 6
Carloto Cotta Cruz Carvalho 6 4 10
Adam Nourou Bilal 4 4
Carmen Arrufat Sara 8
Ander Puig Nico 8

Miniserie[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Onder de naam Élite Historias Brevas (vertaling: korte verhalen) gaf Netflix voorafgaand aan het vierde seizoen een miniserie bestaand uit vier korte verhalen. Tijdens deze miniserie worden er nieuwe scholieren toegevoegd aan de cast, maar wordt er ook afscheid genomen van sommige castleden. De delen bestaan uit drie afleveringen van ongeveer 15 minuten per keer.[2]

Guzmán, Cayetana, Rebeka
terwijl Rebe een gezellige housewarmingparty organiseert voor haar vrienden, slaat de sfeer snel om door aanwezigheid van drugs en plotselinge ongenode gasten.
Nadia, Guzmán
Nadia is terug in Spanje voor de bruiloft van haar zus. Ze twijfelt of ze moet afspreken met Guzmán met wie ze een langeafstand relatie heeft.
Ander, Omar, Alexis
Ander leert Alexis kennen in het ziekenhuis, nadat hij te horen had gekregen dat hij ernstig ziek is. Nu Ander zelf aan de beterende hand is, wil hij zijn chemopartner ondersteunen.
Carla, Samuel
Samuel brengt een groot romantisch gebaar naar Carla op het vliegveld in de hoop haar in Spanje te kunnen houden.

In december 2021 kwam Élite opnieuw met een miniserie over de scholieren. De drie delen hadden dit keer weer drie afleveringen, maar van ongeveer 10 minuten.

Phillipe Caye Felipe
als Cayetana kleren doneert met Rebe, ontmoet ze een nieuwe vriend. Ze biedt aan om hem te helpen met het herstellen van kleding voor kerst. De genereuze donatie van Phillipe overvalt Cayetana. Ze vraagt hem om haar een gunst te verlenen in ruil voor een diner.
Samuel Omar
Samuel hoort dat zijn moeder nog duizenden euro's huur verschuldigd is en moet een manier vinden om te huisbaas te betalen, wil hij niet uit het huis gezet worden. Omar helpt Samuel verleidelijke foto's te maken voor zijn pagina op de website 'Only for You', maar het plan pakt verkeerd uit.
Patrick
Patrick voelt zich verstikt door zijn familie en gaat naar een hut in het bos om alleen te zijn, maar daar krijgt hij te maken met een aantrekkelijke verleiding. De drugs die Patrick heeft genomen, roepen pijnlijke herinneringen op en veroorzaken een aantal verontrustende visioenen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]