Bird Box

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bird Box
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Susanne Bier
Producent Dylan Clark
Scenario Filmscenario:
Eric Heisserer
Gebaseerd op:
Bird Box
van Josh Malerman
Hoofdrollen Sandra Bullock
Trevante Rhodes
John Malkovich
Sarah Paulson
Jacki Weaver
Muziek Trent Reznor
Atticus Ross
Montage Ben Lester
Cinematografie Salvatore Totino
Production design Jan Roelfs
Distributie Netflix
Première 12 november 2018 (Los Angeles)
21 december 2018 (Netflix)
Speelduur 124 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bird Box is een Amerikaanse post-apocalyptische-thriller uit 2018, geregisseerd door Susanne Bier en gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2014 van Josh Malerman. De film Bird Box ging in première op het AFI Fest op 12 november 2018. Netflix bracht de film wereldwijd uit op 21 december 2018. De eerste zeven dagen na het uitbrengen van de film werd de film door 45 miljoen mensen bekeken, een record voor een originele Netflix-film.[1]

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In een natuurrijke omgeving maakt de angstige Malorie met twee kinderen geblinddoekt en met vogeltjes in een doos een lange gevaarlijke reis over de rivier in een bootje. Malorie legt nogmaals aan de kinderen uit dat ze hun blinddoek om moeten laten, want anders gaan ze dood. Vijf jaar eerder. Malorie is zwanger en bevindt zich, samen met haar zus Jessica, in een kliniek voor een echoscopie. Terwijl ze weer naar buiten gaan zien ze op een televisietoestel onverklaarbare massale zelfmoorden in Europa. Eenmaal buiten is er massaal paniek. Het onbekende iets uit Europa is opeens ook bij Malorie en Jessica: ook Jessica pleegt zelfmoord; Malorie kan maar net veilig binnenkomen in een huis met een aantal andere mensen.

Angstig blijft iedereen binnen, niemand kent het gevaar dat zich buiten bevindt. Toch weet het onbekende gevaar bij hen nog slachtoffers te maken. Het noodlot slaat helemaal toe als een vreemdeling (Gary) binnenkomt. Hij blijkt immuun te zijn voor het onbekende gevaar. Hij vermoordt bijna iedereen als opeens Malorie en een andere vrouw (Olympia) moeten bevallen. Tom, een voormalig soldaat, weet Gary uit te schakelen, waardoor hij, Malorie en de kinderen de enige overlevenden zijn.

Vijf jaar later. Tom, Malorie en de twee kinderen overleven in een natuurrijke omgeving op zoek naar een veilig oord. Als Tom op zijn portofoon een radioboodschap van Rick hoort over een veilige plek, vertrouwt Malorie het niet helemaal. Als er gewapende vreemdelingen komen met slechte bedoelingen, weten Malorie en de kinderen te vluchten. Tom blijft achter om de indringers uit te schakelen. Dat lukt wanneer hij zijn blinddoek afdoet. Malorie en de kinderen volgen het advies van Rick op, om de twee dagen durende reis te maken over de rivier. Als ze overboord slaan, reizen ze over het land verder. Ze komen aan bij een blindenschool waar Rick en veel mensen wonen. Binnen krijgen de kinderen van Malorie de namen Olympia en Tom.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Sandra Bullock Malorie
Trevante Rhodes Tom
John Malkovich Douglas
Sarah Paulson Jessica
Jacki Weaver Cheryl
Rosa Salazar Lucy
Danielle Macdonald Olympia
Lil Rel Howery Charlie
Tom Hollander Gary
Machine Gun Kelly Felix
B.D. Wong Greg
Pruitt Taylor Vince Rick
Vivien Lyra Blair Girl
Julian Edwards Boy
Parminder Nagra Dr. Lapham
Rebecca Pidgeon Lydia
Amy Gumenick Samantha
Taylor Handley Jason

Bird Box-challenge[bewerken]

In Australië werd oorspronkelijk door Netflix in samenwerking met Twitch een Bird Box-challenge geïntroduceerd, waarbij men geblinddoekt enkele populaire videospellen kon spelen. Gevolg hiervan is dat de uitdaging uitgroeide tot een internethype waarbij deelnemers blinddoeken dragen en dagelijkse activiteiten proberen uit te voeren. Netflix heeft hierop gereageerd in verschillende berichten via de sociale media om mensen te adviseren deze laatste uitdagingen niet aan te gaan.[2][3]