The Grinch (2000)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Grinch
The Grinch set
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas!, How the Grinch Stole Christmas, Der Grinch
Regie Ron Howard
Producent Brian Grazer
Ron Howard
Scenario Filmscenario:
Jeffrey Price
Peter S. Seaman
Gebaseerd op:
How the Grinch Stole Christmas!
Dr. Seuss
Voice-over Anthony Hopkins
Hoofdrollen Jim Carrey
Jeffrey Tambor
Christine Baranski
Bill Irwin
Molly Shannon
Taylor Momsen
Muziek James Horner
Montage Daniel P. Hanley
Mike Hill
Cinematografie Donald Peterman
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 8 november 2000
Vlag van Nederland 30 november 2000
Genre Komedie/familie
Speelduur 104 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget US$ 123 miljoen[1]
Opbrengst US$ 346 miljoen[2]
Gewonnen prijzen 1 Oscar
Overige nominaties 29
Remake De Grinch
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Grinch, ook wel bekend als Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas!, is een Amerikaanse film uit 2000, gebaseerd op het gelijknamige boek van Dr. Seuss. De film werd geregisseerd door Ron Howard. De hoofdrol werd vertolkt door Jim Carrey.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af in een fantasiewereld die bevolkt wordt door humanoïde wezens genaamd Who’s. Kerstmis staat weer voor de deur, en aangezien dit het belangrijkste feest voor de Who’s is, zijn de voorbereidingen in volle gang. In het midden van dit alles staat de jonge Who Cindy Lou. Zij is als enige overtuigd dat het kerst alleen nog maar draait om geschenken en eten, en al lang niet meer om gezelligheid. Wanneer ze het postkantoor bezoekt, komt ze de Grinch tegen; een monsterlijke Who die normaal afgezonderd op een berg leeft. Geschrokken door de Grinch, valt Cindy in de postsorteermachine. Tot haar verrassing redt de Grinch haar, maar wil dit niet toegeven.

Ondanks de Grinch' slechte humeur en enge uiterlijk, begint Cindy te twijfelen aan het feit of hij wel echt zo’n monster is als iedereen beweert. Ze doet wat onderzoek, en ontdekt dat de Grinch altijd al een buitenbeentje is geweest. Hij was altijd al een grappenmaker en probleemzoeker, maar hij was niet echt kwaadaardig. Toen hij nog een kind was, werd hij altijd gepest vanwege zijn uiterlijk, vooral door August May-Who (de huidige burgemeester van het dorp). Alleen zijn vriendin Martha May Whovier was aardig voor hem. Tijdens een kerstmis ging het fout: de Grinch maakte voor Martha een kerstcadeau en probeerde zichzelf te scheren om er wat beter uit te zien. Zijn klasgenoten bespotten hem echter om zijn cadeau en veel snijwonden die hij bij het scheren had opgelopen. Dit was voor de Grinch de druppel. Met schijnbaar bovenmenselijke kracht vernielde hij de kerstversieringen, en maakte zijn haat tegen het feest bekend. Daarna verdween hij op de berg naast het dorp, alwaar hij in een grot ging wonen. Met zijn vaardigheden op het gebied van machines heeft hij de grot omgevormd tot een huis, maar zijn jaren van afzondering hebben hem gemaakt tot wat hij nu is.

Cindy beseft dat ze wellicht de enige is die de Grinch’ begrijpt, en ze zoekt hem tegen beter weten in op in zijn huis. Ze haalt hem over om naar het dorp te gaan en zich verkiesbaar te stellen als duizendste "Holiday Cheermeister" (een variatie op ceremoniemeester). De Grinch wijst het aanbod eerst af, maar gaat later toch akkoord en toont zich voor het eerst in jaren weer in het openbaar. De verbitterde May-Who gebruikt de verkiezingsceremonie echter om de Grinch nog eens goed te vernederen. De Grinch draait wederom door, wijst de Who’s op het feit dat Kerst alleen nog maar om geschenken draait, en vlucht weg, een spoor van vernielingen achterlatend.

Terug op de berg begint de Grinch met een wraakplan. Hij maakt een eigen versie van de Kerstmans slee, waarmee hij die nacht het hele dorp afreist en overal alle kerstcadeaus, versieringen en maaltijden steelt. Hij neemt de spullen mee naar de berg, alwaar hij ze in een afgrond wil gooien.

De volgende ochtend is de kerstsfeer ver te zoeken in het leeggeplunderde dorp, totdat Cindy’s vader de dorpelingen erop wijst dat de Grinch gelijk had. Kerst is de afgelopen jaren veel te commercieel geworden. Hij ziet zelf nu in dat samen zijn met zijn familie alles is wat hij werkelijk nodig heeft voor kerst. De anderen Who’s komen ook langzaam tot inkeer. Op de berg hoort de Grinch het vrolijke kerstgezang uit het dorp, en beseft dat zijn missie gefaald heeft. Eindelijk krijgt de kerstgedachte ook hem te pakken, en zijn voorheen veel te kleine hart groeit tot driemaal zijn oude formaat. Cindy verlaat het dorp, en zoekt de Grinch op. Samen reizen ze op de slee terug naar het dorp, alwaar de Grinch alle gestolen spullen teruggeeft. Iedereen verwelkomt hem, behalve de burgemeester. Martha, die eerder in de film van de Burgemeester een huwelijksaanzoek kreeg, geeft hem de verlovingsring terug met de woorden dat de Grinch haar ware liefde is. Die avond viert het hele dorp kerst in de grot van de Grinch.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Carrey, Jim Jim Carrey Grinch
Momsen, Taylor Taylor Momsen Cindy Lou Who
Tambor, Jeffrey Jeffrey Tambor Burgemeester Augustus Maywho
Baranski, Christine Christine Baranski Martha May Whovier
Irwin, Bill Bill Irwin Lou Lou Who
Shannon, Molly Molly Shannon Betty Lou Who
Howard, Clint Clint Howard Whobris
Evans, Josh Ryan Josh Ryan Evans Jonge Grinch
Allbright, Landry Landry Allbright Jonge Martha May
Bookbinder, Ben Ben Bookbinder Jonge Augustus Maywho
Sterling, Mindy Mindy Sterling Clarnella
Winfree, Rachel Rachel Winfree Rose
Howard, Rance Rance Howard Oudere tijdwaarnemer
Howard, Jeremy Jeremy Howard Drew Lou Who
Thyne, T.J. T.J. Thyne Stu Lou Who
Kohl, Lacey Lacey Kohl Christina Whoterberry
Pionilla, Nadja Nadja Pionilla Junie
Hopkins, Anthony Anthony Hopkins Verteller

Nederlandse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Prinsen, Joost Joost Prinsen De Grinch
Fennis, Kirsten Kirsten Fennis Cindy Lou Waarom
van Gorcum, Paul Paul van Gorcum Burgemeester Lou Augustus
de Vries, Sanne Wallis Sanne Wallis de Vries Martha May

Vlaamse stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Goffin, Aline Aline Goffin Cindy Lou Waarom
Damen, Hubert Hubert Damen Burgemeester Lou Augustus
Acker, Roos Van Roos Van Acker Martha May

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijking met het boek[bewerken | brontekst bewerken]

De film is slechts losjes gebaseerd op het boek, en bevat veel extra scènes die zijn toegevoegd om het verhaal uit te breiden tot de lengte van een film. Zo geeft de film de Grinch bijvoorbeeld een geschiedenis die toont waarom hij een hekel heeft aan Kerst en de Who’s.

Reacties en kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

The Grinch was financieel gezien een succes, en haalde in totaal $260.031.035 op. Qua kritiek deed de film het echter minder. Rotten Tomatoes gaf de film een 51% score, en Metacritic 46%.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000, 2001 en 2002 werd de Grinch genomineerd voor in totaal 46 prijzen, waarvan hij er 17 won:

2000

2001

2002

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anthony Hopkins nam al zijn tekst in 1 dag op.
  • De film verscheen in Nederland ook in een nagesynchroniseerde versie.
  • De eerste make-up sessie van Jim Carrey duurde acht en een half uur om het aan te brengen, na een tijdje werd het proces verfijnd zodat het slechts drie en een half uur duurde. In totaal bracht Jim Carrey 92 dagen door in de Grinch-make-up. Hij voelde zich zo ongemakkelijk in de latexhuid, dat een marineofficier hem wat technieken leerde om martelingen te weerstaan.
  • Ook regisseur Ron Howard liet zich een keer schminken als de Grinch en regisseerde de hele dag met de grime op.
  • De gele contactlenzen voor de Grinch’s ogen waren zo oncomfortabel dat Jim Carrey ze soms tijdens het filmen niet kon dragen. In deze scènes werden zijn ogen achteraf geel gekleurd.
  • Tijdens de voorproductie waren Eddie Murphy en Jack Nicholson kandidaten voor de hoofdrol.
  • Een van de kleine Who's in het koor is de dan negenjarige Q'Orianka Kilcher in haar officiële film- en acteerdebuut.
Zie de categorie Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.