Darth Vader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de jonge Anakin Skywalker na zijn transformatie tot Darth Vader. Zie ook Anakin Skywalker.
Darth Vader
Personage uit Star Wars
Een straatartiest verkleed als Darth Vader
Een straatartiest verkleed als Darth Vader
Filmgegevens
Acteur(s) David Prowse (IV, V, VI)
James Earl Jones (III, IV, V, VI) (stem)
Brock Peters (NPR-radioserie) (stem)
Sebastian Shaw (VI) (ongemaskerd)
Hayden Christensen (III)
Matt Sloan (The Force Unleashed) (stem)
Episodes III, IV, V, VI
Gegevens personage
Soort Mens
Thuiswereld Tatooine
Geslacht Man
Hoogte 1,85 m (zonder harnas)
2,02 m (met harnas)
Geboortedatum 41 BBY
Sterfdatum 4 ABY
Organisatie(s) Sith
Positie(s) Sithleerling
Wapens Lichtzwaard (rood)
Technische gegevens
Hoogte 1,85 m (zonder harnas)
2,02 m (met harnas)
Lijst van personages

Darth Vader is een fictief personage uit de Star Wars films. Hij is de voormalige Jedi Anakin Skywalker, die verleid is tot de Duistere Kant van de Kracht en overgestapt naar de Orde van de Sith. In zijn strijd om alle Jedi te vernietigen staat hij zijn meester Darth Sidious, ook bekend als Palpatine, bij.

Anakin Skywalker krijgt zijn Darth-Titel van zijn nieuwe Meester, Darth Sidious. Dit gebeurt in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Darth Vader is verder te zien in de vervolgen: Episode IV: A New Hope, Episode V: The Empire Strikes Back en Episode VI: Return of the Jedi. In termen van filmproductie verschenen deze laatste drie films voordat Episode III uitkwam.

In de jaren 1977, 1980 en 1983 werd Darth Vader gespeeld door de stuntmannen David Prowse en Bob Anderson. Zijn stem werd echter ingesproken door James Earl Jones. In Episode III: Revenge of the Sith vertolkt Hayden Christensen de rol van Darth Vader.

Personage[bewerken]

Darth Vader is de rechterhand van de kwaadaardige Keizer Palpatine (Darth Sidious) en een wreed persoon. Hij is vooral te herkennen aan zijn donkere kostuum, zijn zware stem, en zijn enorme omvang. Hij wordt zowel gevreesd door de Rebellen, als door zijn eigen troepen.

Biografie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Anakin Skywalker was ooit een slaaf en later trad hij toe tot de Jedi. Anakin Skywalker, een goede krijger en een uitstekende piloot, wordt verliefd op Padmé Amidala. Hij trouwt met haar, wat verboden is volgens de Jedi Orde. Zijn toetreding tot de Duistere Kant heeft verschillende oorzaken. Hij moet op 9-jarige leeftijd zijn moeder achter laten en ziet haar terug na 10 jaar. Maar ze is gemarteld door Tusken Raiders en overleeft het niet. Woede en haat overmeesteren hem, wanneer hij de hele clan uitmoordt (mannen, vrouwen en kinderen). Als een Jedi ziet hij de vele slachtoffers en doden tijdens de Kloonoorlogen (the Clone Wars), die worden uitgevochten tussen de Galactische Republiek en de Confederacy of Independent Systems van Graaf Dooku.

Episode III: Revenge of the Sith[bewerken]

De Sith Lord Darth Tyranus/Graaf Dooku vermoordt hij op aandringen van Kanselier Palpatine, die hem verder probeert te verleiden het pad van de Duistere Kant te kiezen. Palpatine is namelijk heimelijk de Sith Meester Darth Sidious. Dromen over het overlijden van zijn vrouw tijdens de bevalling hebben hem in zijn greep als Palpatine daar op in speelt, door te zeggen dat zijn Meester Darth Plagueis de macht had om van de dood te ontsnappen. Nadat hij Jedi Meester Mace Windu zijn arm heeft afgehakt, en Palpatine zijn Krachtbliksems gebruikt om Windu te doden, valt Anakin voorgoed. Anakin Skywalker krijgt de titel Darth Vader. De eerste opdracht om zijn vrouw te redden, is om zijn toewijding tot de Duistere Kant nog groter te maken. Darth Vader gaat naar de Jedi Tempel en vermoordt de Jedi daar. Ook jonge kinderen die voor Jedi trainen, worden omgebracht. Na de Jedi-Zuiveringen, moet hij naar lavaplaneet Mustafar. Daar vermoordt hij alle Separatistische Leiders van de Confederacy of Independent Systems. Uiteindelijk vermoordt hij zijn vrouw bijna zelf, wanneer die achter zijn duistere daden komt door Obi-Wan. Als Obi-Wan van de loopplank stapt, gaat hij het duel met zijn Meester aan. Hij verliest dat duel en hij wordt gewond achtergelaten. Palpatine redt hem door Vader een overlevingsuitrusting te geven en hem een ademhalingsmasker te laten aanmaken. Palpatine reorganiseert de Galactische Republiek in het Galactische Keizerrijk en roept zichzelf uit tot Keizer.

Episode IV: A New Hope[bewerken]

Het is negentien jaar nadat het Galactische Keizerrijk is opgericht. Na zijn omwenteling tot de Duistere Kant is er geen weg terug: hij wordt een slecht mens die zijn talent om de Kracht te gebruiken misbruikt voor zijn eigen plezier. Hij krijgt de taak de plannen van de Death Star op te sporen. Vader arresteert Prinses Leia Organa die hij ervan verdenkt een lid te zijn van de Rebellenalliantie. Vader martelt haar net zo lang tot ze toegeeft. Maar haar verzet is sterk. Grootmoff Tarkin heeft de leiding over de Death Star en laat de thuisplaneet (Alderaan) van Leia opblazen om haar de locatie van de Rebellen te doen prijsgeven. Leia wordt uiteindelijk gered en Darth Vader weet zijn oude Jedi Meester (Obi-Wan Kenobi) te verslaan tijdens een duel. Kenobi verdwijnt en wordt een met de Kracht. Luke Skywalker sluit zich aan bij de Rebellen en Vader voelt de Kracht in hem wanneer hij de Death Star weet te vernietigen. Vader weet echter te ontsnappen aan de explosie.

Episode V: The Empire Strikes Back[bewerken]

Darth Vader weet de Rebellen drie jaar na de vernietiging van de Death Star te vinden op de ijsplaneet Hoth. Vader wint de Slag om Hoth en jaagt de Millennium Falcon op met de Keizerlijke vloot. Tijdens een gesprek met de Keizer zijn de twee Sith Lords het eens dat de Rebel die de Death Star heeft opgeblazen Luke Skywalker is, de zoon van Vader/Anakin. Hij zal zich moeten aansluiten bij het Keizerrijk of hij zal moeten worden vernietigd. Vader rekent de crew van de Falcon in met de hulp van Lando Calrissian die Cloud City beheerd op de planeet Bespin. Han Solo wordt ingevroren in carboniet en verscheept door de premiejager Boba Fett naar de gangster Jabba de Hutt op de woestijnplaneet Tatooine. Vader wil zijn zoon namelijk ook invriezen voor zijn transport naar de Keizer op Coruscant. Tijdens een fel lichtzwaardduel met Skywalker verslaat de machtige Darth Vader hem met gemak, en snijdt Luke's hand eraf.

Deze scène is wereldberoemd, en staat te boek als één van de opzienbarendste plotwendingen in de filmgeschiedenis.

Legendarische tekst
Aanhalingsteken openen

Luke. You can destroy the Emperor. He has foreseen this. It is your destiny. Join me, and together we can rule the galaxy as father and son. Come with me. It's the only way.

Aanhalingsteken sluiten

Na de onthulling dat hij de vader is van Luke ontsnapt de jonge Jedi via een ventilatieschacht en probeert Vader hem met de Kracht op te roepen tijdens Skywalkers ontnapping met de Millennium Falcon.

Episode VI: Return of the Jedi[bewerken]

Na een jaar komt Luke weer voor Darth Vader te staan. Maar nu heeft hij zijn eigen lichtzwaard geconstrueerd en is hij een machtige Jedi Ridder geworden onder de lessen van Yoda die een natuurlijke dood is gestorven op Dagobah. Vader brengt Luke voor de Keizer, die heel andere plannen heeft met Luke dan Darth Vader had gedacht. Darth Sidious wil Darth Vader namelijk vervangen door Luke Skywalker. Darth Vader peilt Luke en leert dat Leia Organa behalve een Rebel, ook zijn bloedeigen dochter is. Omdat Luke een gevecht uit de weg gaat tart hij zijn zoon met de opmerking dat als hij niet over te halen is naar de Duistere Kant, het de beurt is aan Leia. Luke reageert furieus. Na een episch duel van rood tegen groen verslaat Luke Darth Vader en hakt zijn hand eraf. De Keizer lacht en moedigt Skywalker aan om zijn vader te doden en zijn plaats in te nemen. Luke schakelt echter zijn lichtzwaard uit en zegt dat Sidious gefaald heeft. Hij is een Jedi, net als zijn vader voor hem. Hierop komen er Krachtbliksems uit de vingertoppen van de Sith Meester. Als Luke niet kan worden overgehaald, zal hij moeten worden vernietigd. Maar dan staat Darth Vader op en pakt zijn kwaadaardige Meester op in een ijzeren greep. Vervolgens gooit Vader hem in de kernreactor van de tweede Death Star en vervult Anakin Skywalker de profetie alsnog. Als Vader/Anakin sterft zijn de Sith vernietigd en is de Kracht weer in balans. Voordat Anakin sterft vraagt hij Luke om zijn masker weg te halen zodat hij zijn zoon met zijn eigen ogen kan bekijken. Luke cremeert Anakin Skywalker op de Bosmaan van Endor en ziet hem als geest bij de overwinning op het Galactische Keizerrijk dat door de Rebellenalliantie is verslagen.

Acteurs[bewerken]

James Earl Jones, de stem van Darth Vader

In de eerste drie opgenomen films (Episodes IV, V en VI), speelt David Prowse de rol van Darth Vader (behalve in enkele gevechtsscènes). De stem wordt gedubd door de acteur James Earl Jones. In deze films is het gezicht van Darth Vader slechts twee keer te zien. Vlak voordat Darth Vader overlijdt laat hij zijn gezicht zien aan zijn zoon Luke Skywalker, en wordt daarmee eigenlijk weer Anakin. Deze rol werd gespeeld door Sebastian Shaw. Ook is hij te zien als geest, naast Yoda en Obi-Wan Kenobi als Luke de drie belangrijkste leermeesters uit zijn leven ziet. In de opnieuw uitgebrachte dvd-versie van episode VI is de laatste geestverschijning aangepast, zodat Hayden Christensen te zien is.

Cultureel fenomeen[bewerken]

Darth Vader wordt als een van de grootste slechteriken in de westerse filmcultuur gezien. Het personage komt dan ook geregeld voor in media buiten de Star Warsfranchise (doorgaans in een gast- of cameorol), en is meermaals geparodieerd.

Trivia[bewerken]