Naar inhoud springen

Cakewalk (attractie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cakewalk
Holly Holly
Lunapark
(Super) Sjimmie
Crooked House
Funhouse
Lost City, een grote cakewalk
Algemene informatie
Soort attractie Walkthrough
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Hof Freu Haus, een cakewalk in Düsseldorf in 2006
Een cakewalk op een kermis in Nederland, jaren 1930

Een cakewalk (Ookwel Holly Holly, Lunapark, Sjimmie, of Super Sjimmie)[1] is een kermisattractie waar men doorheen moet lopen, een zogenoemde walkthrough. Op dit traject zijn verschillende hindernissen te vinden. Zo zijn er vaak snelle lopende banden waar overheen gelopen moet worden, bewegende trappen en trillende vloeren te vinden. Aan het eind van het traject glijdt men vaak naar beneden en valt dan op een dikke matras.

De attractie is hedendaags ook bekend onder de naam Lunapark of de 'Sjimmie'. In Europa staat de attractie bekend als cakewalk, in de Verenigde Staten worden meer de namen crooked house of funhouse gebruikt.

Vaak wordt de cakewalk ook ondergebracht tussen de nostalgische attracties. De oudste nog bestaande Cakewalk vindt zijn oorsprong in 1919 in Bergen op Zoom.

Soorten en locaties[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste cakewalks zijn op kermissen te vinden. Rond het jaar 2000 verschenen er veel cakewalks met een thema, zoals een jungle, een circustent of een boot. Een kleiner aantal cakewalks staat of stond in pretparken. Voorbeelden van cakewalks in pretparken zijn:

Voormalige cakewalks in pretparken zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fun houses van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.