Waltzer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stilstaande Waltzer tijdens een zomerfestival in Cambridge (2005)

Een Waltzer is een type kermisattractie dat verwant is met de rupsbaan. In tegenstelling tot de rupsbaan komt de Waltzer echter vrijwel niet meer voor op kermissen (buiten Groot-Brittannië) en in pretparken. De allereerste Waltzer draaide op Enfield, Londen, in juli 1933. De Waltzers zijn in Groot-Brittannië en Ierland nog steeds vrij populair op de kermissen. Ook worden er nog steeds moderne exemplaren gebouwd, (bijv. door Fairtrade Waltzers uit Bristol).

De Waltzer is een carrousel, waar over een golvende baan verschillende ronde wagentjes rijden. Door de golvende ondergrond stijgen en zakken de karren telkens steeds een beetje per rotatie. Zoals de polyp tollen de tweepersoons-wagens ook los van elkaar nog eens rond. Deze dubbele roterende bewegingen maken van deze attractie een spin 'n puke.

Waltzers hebben meestal 10 karren. Afhankelijk van de grootte van deze karren kan de capaciteit van de Waltzer uiteenlopen van 20 tot 50 personen.

Nederlandse attractiebouwer KMG heeft een variant op de Waltzer in zijn assortiment, Fun Factory, welke een capaciteit heeft van 24 personen.