Mechanische stier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een mechanische stier

Een mechanische stier (ook rodeostier) is een machine die de berijder het gevoel geeft op een rodeostier of paard te zitten. In de eerste plaats werd een mechanische stier gebruikt door professionele stierenberijders als training. Pas later kwam men ook op het idee om het als amusementsrit te gebruiken.

Door middel van een motor zal de stier op en neer gaan en draaibewegingen maken. Naargelang de moeilijkheidsgraad en de ritduur zal de stier sneller en hoger gaan. Ook het aantal schokbewegingen dat de stier maakt zal stijgen. Onder de stier wordt meestal een luchtkussen geplaatst om er voor te zorgen dat de berijder geen verwondingen oploopt bij zijn val. Het is de bedoeling om zo lang mogelijk op de stier te blijven zitten zonder eraf te vallen. De tijd wordt hierbij vaak bijgehouden op een scherm dat duidelijk zichtbaar is voor de berijder, zodat deze nadat hij/zij eraf valt direct ziet hoe lang hij/zij erop zat.

Een mechanische stier wordt op afstand bediend, zodat deze kan worden aan- en uitgezet voor het opstappen.

Mechanische stieren zijn als amusementsrit te vinden op kermissen en in pretparken. In de Verenigde Staten zijn ze ook te vinden in sommige cafés of restaurants.