Waterglijbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een waterglijbaan is een speeltoestel dat te vinden is in zwembaden en pretparken. Een waterglijbaan is gebaseerd op het concept van een normale glijbaan waarbij het water als glijmiddel dient. In pretparken gaat het meestal om een Hara Kiri Raft Slide of Aqua Shuttle.

Waterglijbaan[bewerken]

Waterglijbanen

In zwembaden worden glijbanen gebruikt, waarin water als glijmiddel naar beneden stroomt. Hierdoor kan er sneller worden gegleden en slijt de zwemkleding niet te veel. Deze glijbanen hebben meestal veel bochten en kunnen makkelijk 50 meter lang zijn met uitschieters naar meer dan 100 meter. En om waterglijbanen spannender te maken zijn er zogenaamde blackhole-glijbanen. Dat is een donkere buis met daarin licht- en/of geluidseffecten. Een moderne variant hierop is de interactieve glijbaan. Hierbij kunnen bezoekers bovenaan de glijbaan zelf een thema kiezen, waarop geluid en licht worden gebaseerd. Dit maakt elke rit weer anders. Ook kan hierbij de glijtijd opgemeten worden en kunnen door aanraking van touchpads onderweg punten worden gescoord. Tijd en scores worden dan weergegeven op een scherm onderaan de glijbaan. Dit alles maakt een dergelijke glijbaan zeer spectaculair. Ook treft men vrij brede banen aan, waar men met meerderen naast elkaar kan glijden, of grote kuipvormige (trechter), waar de glijders rondjes draaien, alvorens door het gat in het midden in het bad te storten. Om veiligheidsredenen is er soms bovenaan een verkeerslicht aangebracht, dat ervoor zorgt dat twee personen niet te kort achter elkaar naar beneden glijden. Bij erg snelle glijbanen moet men met een rubberband naar beneden glijden om slijtage aan badkleding te voorkomen.

Types[bewerken]

Waterglijbanen bestaan er in veel variaties. Zo bestaan er hogesnelheidsglijbanen (vaak tube 800), gewone waterglijbanen (vaak tube 1200) en bandenglijbanen (vaak tube 1400) en familieglijbanen. De getallen staan voor het aantal millimeter van de diameter van de buis. Er kunnen ook delen van een waterglijbaan of een volledige waterglijbaan open uitgevoerd worden zodat men een open glijbaan verkrijgt. Open glijbanen hebben vaak schermen in de bochten om te voorkomen dat mensen eruit kunnen vliegen bij hoge snelheden. Een pelikaanglijbaan heeft een vrijevalhoogte van enkele meters voor men het water bereikt.

Hieronder staan veelvoorkomende waterglijbanen naar maat genoemd:

Type glijbaan Tube 800 Tube 1200 Tube 1400 Familieglijbaan Pelikaanglijbaan
diameter 800 mm 1200 mm 1400 mm breedte : +/- 5m* 800 mm*
lengte (voornamelijk) 50 – 80 m 40 – 120 m 40 – 180 m 10 – 20 m 15 – 20 m