Waterglijbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een waterglijbaan is een speeltoestel dat te vinden is in zwembaden en pretparken. Een waterglijbaan is gebaseerd op het concept van een normale glijbaan waarbij het water als glijmiddel dient.

Waterglijbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Waterglijbanen

In zwembaden worden glijbanen gebruikt, waarin water als glijmiddel naar beneden stroomt. Hierdoor kan er sneller worden gegleden en slijt de zwemkleding niet te veel. Deze glijbanen hebben meestal veel bochten en kunnen makkelijk 50 meter lang zijn met uitschieters naar meer dan 100 meter. En om waterglijbanen spannender te maken zijn er zogenaamde blackhole-glijbanen. Dat is een donkere buis met daarin licht- en/of geluidseffecten. Een variant hierop is de interactieve glijbaan. Hierbij kunnen bezoekers bovenaan de glijbaan zelf een thema kiezen, waarop geluid en licht worden gebaseerd. Dit maakt elke rit weer anders. Ook kan hierbij de glijtijd opgemeten worden en kunnen door aanraking van touchpads onderweg punten worden gescoord. Tijd en scores worden dan weergegeven op een scherm onderaan de glijbaan. Dit alles maakt een dergelijke glijbaan zeer spectaculair. Ook treft men vrij brede banen aan, waar men met meerderen naast elkaar kan glijden, of grote kuipvormige (trechter), waar de glijders rondjes draaien, alvorens door het gat in het midden in het bad te storten. Om veiligheidsredenen is er soms bovenaan een verkeerslicht aangebracht, dat ervoor zorgt dat twee personen niet te kort achter elkaar naar beneden glijden. Bij erg snelle glijbanen moet men met een rubberband naar beneden glijden om slijtage aan badkleding te voorkomen.

Types[bewerken | brontekst bewerken]

Waterglijbanen bestaan er in veel variaties. Zo bestaan er hogesnelheidsglijbanen (vaak buisdoorsnede 800 mm), gewone waterglijbanen (vaak 1200 mm) en bandenglijbanen (vaak 1400 mm) en familieglijbanen. De getallen staan voor het aantal millimeter van de diameter van de buis. Er kunnen ook delen van een waterglijbaan of een volledige waterglijbaan open uitgevoerd worden zodat men een open glijbaan verkrijgt. Open glijbanen hebben vaak schermen in de bochten om te voorkomen dat mensen eruit kunnen vliegen bij hoge snelheden. Dit is vergelijkbaar met een bobslee- of rodelbaan. Een pelikaanglijbaan heeft een vrijevalhoogte van enkele meters voor men het water bereikt. In Centerparcs de Kempervennen is op 7 april 2022 een waterglijbaan geopend waarin men zelfs "over de kop" kan gaan, net als in een achtbaan. Hierbij glijdt men na een vrije val van 10m door een schuine looping, waarbij men een stukje omhoog glijdt. Dat betekent dus dat men voldoende snelheid moet hebben om de looping te kunnen halen. Om te voorkomen dat mensen die door een te lage snelheid de looping niet halen vast komen te zitten in de glijbaan is deze voor de looping voorzien van een luik dat open gemaakt kan worden, zodat deze mensen uit de glijbaan kunnen stappen en met een trap naar beneden kunnen gaan.[1]

Hieronder staan veelvoorkomende waterglijbanen naar maat genoemd:

Type glijbaan Tube 800 Tube 1200 Tube 1400 Familieglijbaan Pelikaanglijbaan
diameter 800 mm 1200 mm 1400 mm breedte: ±5m* 800 mm*
lengte (meestal) 50 – 80 m 40 – 120 m 40 – 180 m 10 – 20 m 15 – 20 m
Zie de categorie Waterglijbanen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.