Waterglijbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een waterglijbaan is een speeltoestel dat te vinden is in zwembaden en pretparken. Een waterglijbaan is gebaseerd op het concept van een normale glijbaan waarbij het water als glijmiddel dient. In pretparken gaat het meestal om een Hara Kiri Raft Slide.

Waterglijbaan[bewerken]

Waterglijbanen

In zwembaden worden glijbanen gebruikt, waarin water als glijmiddel naar beneden stroomt. Hierdoor kan er sneller worden gegleden en slijt de zwemkleding niet te veel. Deze glijbanen hebben meestal veel bochten en kunnen makkelijk 50 meter lang zijn met uitschieters naar meer dan 100 meter. En om waterglijbanen spannender te maken zijn er zogenaamde blackhole-glijbanen. Dat is een donkere buis met daarin licht- en/of geluidseffecten. Ook treft men vrij brede banen aan, waar men met meerderen naast elkaar kan glijden, of grote kuipvormige (trechter), waar de glijders rondjes draaien, alvorens door het gat in het midden in het bad te storten. Om veiligheidsredenen is er soms bovenaan een verkeerslicht aangebracht, dat ervoor zorgt dat twee personen niet te kort achter elkaar naar beneden glijden.

Types[bewerken]

Waterglijbanen bestaan er in veel variaties. Zo bestaan er hogesnelheidsglijbanen (vaak tube 800), gewone waterglijbanen (vaak tube 1200) en bandenglijbanen (vaak tube 1400) en familieglijbanen. De getallen staan voor het aantal millimeter van de diameter van de buis. Er kunnen ook delen van een waterglijbaan of een volledige waterglijbaan open uitgevoerd worden zodat men een open glijbaan verkrijgt. Een pelikaanglijbaan heeft een vrijevalhoogte van enkele meters voor men het water bereikt.

Hieronder staan veelvoorkomende waterglijbanen naar maat genoemd:

Type glijbaan Tube 800 Tube 1200 Tube 1400 Familieglijbaan Pelikaanglijbaan
diameter 800 mm 1200 mm 1400 mm breedte : +/- 5m* 800 mm*
lengte (voornamelijk) 50 – 80 m 40 – 120 m 40 – 180 m 10 – 20 m 15 – 20 m