Rockin' Tug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rockin' Tug
Kontiki
De Rockin' Tug in het attractiepark DippieDoe.
Algemene informatie
Bouwer(s) Zamperla
Zierer
Ontwerper Anton Schwarzkopf
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Een Rockin' Tug klaar voor transport per vrachtwagen.
Steen thematisering, Rolling Stones, Drouwenerzand.

Rockin' Tug (Zamperla) of Kontiki (Zierer) is een attractie die veel weg heeft van het bekendere schommelschip. De Rockin' Tug is een schommelende (sleep)boot die echter daarbij nog eens extra rondom zijn as draait. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent de naam dansende sleepboot.

De attractie werd ontwikkeld door de Italiaanse firma Zamperla en later ook gebouwd door Zierer onder de naam Kontiki. Het idee ontstond in 1978, toen de Duitse attractiebouwer Anton Schwarzkopf een attractie maakte die hij "Shuttle Boat" noemde. De Rockin' Tug komt niet zo vaak voor als het schommelschip. Op kermissen is de attractie steeds vaker te vinden. De kleine afmetingen van de Rockin' Tug maken hem geschikt om snel opgebouwd en vervoerd te worden. Globaal gezien staan de meeste Rockin' Tugs in de Verenigde Staten.[bron?]

Naargelang de thematisering en de bouwer kan de typische sleepboot ook vervangen door een zeilschip, een boomstam, een auto en zelfs een rups behoort tot de mogelijkheden.

Vindplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Rockin' Tugs en Kontiki's zijn onder andere te vinden in:

Varianten en vergelijkbare attracties[bewerken | brontekst bewerken]

Producent Zamperla heeft naast de Rockin' Tug nog verschillende andere vergelijkbare attracties ontwikkeld met een groter sensatiegevoel.

Disk'O[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Disk'O voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het kan voorkomen dat er in de plaats van een draaiende sleepboot een draaiende schijf door de attractie schommelt. De Disk'O wordt geproduceerd in verschillende groottes. Er is ook een coasterversie met een heuvel in het midden.

Surf's Up[bewerken | brontekst bewerken]

De Surf's Up leunt aan bij de Disk'O Coaster. De sleepboot of schijf wordt vervangen door een surfplank. Het grote verschil is dat berijders rechtstaan in plaats van zitten. Verder is de uitvoering van de baan langer tegenover de Rockin' Tug. In het midden is er een kleine heuvel voorzien, maar niet zo groot als bij de Disk'O Coaster.

Skater[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze versie zien we een skateboard. Skater is een combinatie van Rockin' Tug en Disk'O. Berijders zitten tegenover elkaar zoals bij Rockin' Tug het geval is. Maar de lengte, hoogte van de baan is te vergelijken met de Disk'O.

Zie de categorie Rockin' Tug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.