Draaimolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de attractie in Attractiepark Slagharen, zie Draaimolen (Slagharen).

Een draaimolen of carrousel (Vlaams: paardenmolen) is een algemeen bekende kermis- en pretparkattractie en valt op de kermis onder de categorie "klein draaivermaak".

De eerste draaimolens bestonden uit een rechtopstaande paal met bovenop twee gekruiste balken met 4 lange touwen. Bezoekers namen een touw en liepen zo snel rond, totdat ze begonnen te zweven.

Draaimolens zijn vooral onder jongere kinderen populair. De draaimolen bestaat vaak uit een ronddraaiend plateau met een overkapping. Op het plateau staan verschillende objecten waar een kind op of in kan zitten. Bekend zijn het paard, de brandweerwagen en de politieauto.

Er zijn ook varianten op de carrousel. Bij sommige attracties zit men eveneens op of in een object, maar gaat men ook nog op en neer. Men spreekt dan van een red baron. Als de objecten vliegen of min of meer in de lucht hangen, wordt er gesproken van het type luchtballonnencarrousel.

Traditioneel wordt er in de carrousel een kwast (in Vlaanderen vaak floche genoemd) opgehangen aan een bal. Deze wordt om beurten omhoog en omlaag bewogen boven de hoofden van de kinderen die op de carrousel zitten. Als iemand erin slaagt deze kwast te grijpen, mag deze nog een beurt gratis op de carrousel. De muziek wordt in originele draaimolens geproduceerd door een draaiorgel.

Draaimolen op Noorderzon 2005 (Groningen)
De ingang van de stoomcarrousel in de Efteling
Een draaimolen die scènes uit Jules Verne oproept
Een draaimolen zoals die op vele braderieën en kermissen staat