Wildwaterbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een wildwaterbaan is een begrip dat meerdere definities kent, maar slaat in het algemeen op een parcours dat door mensen afgelegd kan worden in een wildstromende rivier of waterbak.

Attractietype[bewerken]

De wildwaterbaan is een attractietype dat in veel attractieparken voorkomt. Men maakt zittend in een bootje (in de vorm van een houtvlot, boomstam, dolfijn, prauw, of een neutrale vorm) een tocht door een waterbak met snelstromend water. Er is een grote kans dat men nat wordt door opspattend water, op zomerse dagen zijn deze attracties dan ook enorm populair. Er zijn verschillende soorten wildwaterbanen te onderscheiden.

Boomstamattractie[bewerken]

De boomstamrivier Splash Mountain in Disney's Magic Kingdom
1rightarrow blue.svg Zie Boomstamattractie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De boomstamattractie wordt ook wel boomstamrivier, boomstambaan, Log Flume (Engels) of boomstammetjes genoemd. De bootjes zijn meestal vormgegeven als boomstam en leggen hun parcours af in een smalle waterbak. De baan bestaat vaak voor een belangrijk deel uit hellingen en afdalingen. Nederlands eerste boomstammenbaan was de Wild Waterval in Avonturenpark Hellendoorn, in 1982 geopend door Pieter van Vollenhoven.

In België was Walibi Belgium in 1978 het eerste attractiepark met een wildwaterbaan. Dit was een boomstamattractie, Rio Grande. Hoewel deze attractie eerst de typische vorm had van een boomstamattractie, met bootjes in de vorm van uitgeholde boomstammen, werd hij in 1995 vervangen door een nieuwe boomstamattractie, maar dan in een volledig nieuwe versie: Flash Back. De attractie week helemaal af van het boomstamthema en verkoos een industrieel thema, met blauwe boten. In Bobbejaanland in België vindt men dan weer Indiana River, een boomstamattractie die volledig indoor is en beschikt over een darkride-gedeelte.

Rapid river[bewerken]

De Rapid River Piraña in de Efteling
1rightarrow blue.svg Zie Rapid river voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede type wildwaterbaan is de rapid river. Twee belangrijke verschillen met de boomstamrivier is dat een rapid river vaak nauwelijks tot geen hoogteverschil maakt en dat de baan vaak een stuk breder is, zodat het mogelijk is dat boten elkaar inhalen. De stroming van het water en de andere boten in het water bepalen de snelheid en richting die een boot uitgaat. De attractie moet het dan ook niet, zoals bij de boomstammen, van de snelheid van de afdalingen hebben, maar van de snelheden die behaald worden door de snelle stroming. Het parcours brengt de boten vaak door stroomversnellingen en kleine hoogteverschillen en langs watervallen. Het is dan ook vooral het verrassingseffect van plotseling opspattend of neerstortend water en de onzekerheid vooraf hoe nat de bezoeker zal worden die het attractietype populair maken.

In Nederland was in 1983 de 350 meter lange Piraña in de Efteling de eerste wildwaterbaan met ronde bootjes in Europa en de tweede ter wereld. Deze attractie heeft destijds 16 miljoen gulden (7,25 miljoen euro) gekost. De langste wildwaterbaan van Nederland is de Sungai Kalimantan in Avonturenpark Hellendoorn met 504 meter.

Shoot-the-Chute[bewerken]

De Shoot-the-Chute Snake River Falls in Cedar Point, in de Verenigde Staten

Het derde type is de Shoot-the-Chute, die ook wel Spillwater of River Splash wordt genoemd. Hierbij nemen bezoekers plaats in een grote boot met 16 tot 20 zitplaatsen. De baan die de boot aflegt verschilt per attractie, maar in elk traject zit altijd minstens één grote "splash": een waterval waar de boot van bovenaf naar beneden valt. Dit heeft altijd een grote waterplons ("splash") veroorzaakt. Een shoot-the-chute kan ook een baanelement zijn van een dark water ride.

Zwembaden[bewerken]

Wildwaterbaan in Center Parcs park Het Meerdal

Naast de wildwaterbanen in pretparken, zijn wildwaterbanen ook in zwembaden bekend. Belangrijk verschil hierin is dat je deze wildwaterbaan niet met een bootje aflegt, maar gewoon met je eigen lichaam. Dit geeft een vrijer gevoel dan een reguliere glijbaan en is tevens een ruigere glij-ervaring. De wildwaterbaan in zwembaden geniet dan ook vaak een grote populariteit. Wildwaterbanen in zwembaden zijn breder dan normale waterglijbanen. In wildwaterbanen in een zwembad bevinden zich op sommige plaatsen steilere hellingen, welke ervoor zorgen dat er genoeg stroming blijft. Ook zijn de meeste wildwaterbanen voorzien een rustpunt, waar men even kan bijkomen. Veel zwembaden plaatsen om de wildwaterbaan allerlei planten, zodat deze op een echte rivier lijkt

In Nederland en België vinden we deze wildwaterbanen onder andere in sommige vakantieparken van de Center Parcs-keten of Hengelhoef van de Oostappen Groep. Het inmiddels gesloten Tropicana in Rotterdam had ook een wildwaterbaan.

Wildwaterbanen voor het beoefenen van sport[bewerken]

Recreatief kanoën en raften bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer

Wanneer er voldoende water door de baan stroomt wordt het mogelijk om met bijvoorbeeld een kano of een raft een parcours in de baan af te leggen. Een voorbeeld van zo'n baan is de Dutch Water Dreams in Zoetermeer, maar ook op de Piraña in de Efteling zijn in het verleden kanowedstrijden gehouden. De eerste wildwaterbaan die voor het beoefenen van sport werd aangelegd is het Eiskanal in Augsburg (Duitsland). Deze baan werd aangelegd voor het onderdeel kanoslalom op de Olympische Spelen van 1972 in München. Een recentere baan is de Estádio Olímpico de Canoagem Slalom in het Braziliaanse Rio de Janeiro, deze werd afgewerkt in 2015.