Piraña

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over een Efteling-attractie. Voor andere betekenissen, zie Piranha (doorverwijspagina).
Piraña
Piraña in 2003
Algemene informatie
Locatie Anderrijk, Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Rapid river
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever Efteling
Status Geopend
Opening 18 mei 1983[1]
Kosten bouwkosten 16 miljoen gulden (7,25 miljoen euro)
Eigenschappen
Topsnelheid max. ca. 20 km/uur
Baanlengte 350 m
Maximale hoogte verval 3 meter
Ritduur ongeveer 5 tot 8 min
Aantal voertuigen 36
Capaciteit ca. 2000 gasten per uur
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De stenen wachter aan de uitgang van de Piraña.
Het station.
De baan.

De Piraña is een rapid river in het Nederlandse attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. De attractie, met de werknaam 'Rapid River', werd op 18 mei 1983 officieel geopend door mr. Pieter van Vollenhoven en kreeg toen zijn huidige benaming. Andere namen die bedacht waren voor de attractie en waarvoor Ton van de Ven een logo had gemaakt, waren Kon Tiki en Uru Bamba. De Piraña is de eerste rapid river van Europa die geopend werd.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het principe van de waterbaan en de draaischijf komt van het Zwitserse bedrijf Intamin, dat ook de Gondoletta heeft gefabriceerd. Hoewel de Efteling al in 1980 met het idee voor een dergelijke baan speelde, is het Astroworld in Houston (Texas, Verenigde Staten) die de primeur heeft.

Sfeer[bewerken | brontekst bewerken]

De Meso-Amerikaanse sfeer van de attractie is gebaseerd op de architectuur en artistieke uitingen van diverse pre-Colombiaanse culturen. De ronde vlotten deden ontwerper Ton van de Ven denken aan het boek 'Waren de Goden Kosmonauten?' van de schrijver Erich von Däniken en de onverklaarbare perfect ronde cirkels in Zuid-Amerikaanse landschappen. Dit bracht hem bij de culturen van de Inca's, Maya's en Azteken.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Van origine werd het nummer 'Bamboléo' van de Gipsy Kings in de attractie gespeeld. Na een grote renovatie is de muziek aangepast. Het Spaanstalige lied dat bij de wachtrij is te horen is ingezongen door Alma Nieto. De muziek hiervan is in 2009 gecomponeerd door René Merkelbach.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

De attractie bevat een 7 meter diepe pompkelder met hierin 4 pompen met een totaalvermogen van 300 kilowatt. (De attractie kan bij een eventuele storing ook op 3 pompen draaien.) Hiermee is de attractie de grootste stroomverbruiker van het park.[2] 's Nachts is het water in rust en stroomt het allemaal naar het eind van de attractie en in het bassin in het midden van de attractie. Dit komt doordat het verval in de attractie drie meter bedraagt. De attractie maakt gebruik van 35.000 m³ water.[3] Als het park 's morgens open gaat worden de pompen opgestart en wordt het water de geul ingepompt. Door middel van balken van verschillende dikten en door de bochten worden stroomversnellingen en golven gecreëerd. In minder dan vijf minuten is de attractie klaar voor gebruik.[4]

Vlotten[bewerken | brontekst bewerken]

De ronde vlotten van de attractie drijven op grote banden en hebben de kleuren geel, goud of oranje. In een vlot kunnen 6 passagiers plaatsnemen. In 2010 zijn er nieuwe 6-persoonsvlotten gekomen. Deze hebben nu de kleuren oranje, felgeel en lichtbruin. Andere veranderingen ten opzichte van de oude vlotten zijn extra beugels bij het instappen (aan de zijkanten van de zittingen), antisliptreden en een grotere binnenring om je aan vast te houden.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

2003[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 september 2003 kantelde een bootje van de wildwaterbaan Piraña, waarin zes personen aanwezig waren. Hierop moesten drie volwassenen en twee kinderen zich laten behandelen in het ziekenhuis in verband met snij- en schaafwonden, kneuzingen en een lichte hersenschudding. De plaats van het ongeval kwam precies overeen met de plaats van het ongeval met deze attractie in 1995.[5][6]

2000[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2000 kwamen drie personen te water tijdens een rit in de Piraña, nadat het bootje waar de bezoekers in zaten tijdens de rit klem kwam te zitten.[6]

1995[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 sloegen twee jongens overboord tijdens een rit in de wildwaterbaan Piraña, nadat twee boten elkaar in de versmalling aan het einde omhoog duwden. De twee jongens bleven vastzitten onder hun boot.[5]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De foto-installatie, die tijdens de rit een foto maakt van het bootje met passagiers en welke foto's na de rit gekocht kunnen worden, is later toegevoegd. Eerst stond deze vlak voor het eind van de rit, langs het grote rechte stuk. Later is deze vlak voor de geknoopte brug geplaatst, met langs de oever een groot aankondigingsbord, om in 2002 weer terug te keren naar de oude locatie. In 2010 is de installatie enkele meters naar voren geplaatst.
  • Deze attractie is niet geopend tijdens de Winter Efteling.
  • Tot aan de opening van Dutch Water Dreams in Zoetermeer werden op de baan van de Piraña ook wedstrijden Kanoslalom gehouden, waaronder het NK Kanoslalom.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Piraña van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.