Diorama (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diorama
Algemene informatie
Huidige locatie Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Miniatuur
Bouwer(s) De Efteling
Opdrachtgever De Efteling
Status gereed
Opening 25 mei 1971
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Diorama is een miniatuurwereld, gelegen in het Marerijk in attractiepark de Efteling. Anton Pieck ontwierp deze zeer gedetailleerde wereld, die op 25 mei 1971[1] werd geopend ter ere van het twintigjarig bestaan van de Efteling (gerekend vanaf de opening van het Café-Restaurant in de Efteling in 1951). Het bevindt zich in het Carrouselpaleis, naast het Waterorgel.

In een overdekte hal bevindt zich een zestig meter lange vitrine met daarin op schaal bergen, huizen, kastelen en kerken, waartussen stoomtreinen rijden, automobielen zich voortbewegen en echt water stroomt. Ook is het Spookslot in het klein te zien, toen het nog een kasteel was in plaats van een ruïne. Het diorama heeft een dag- en een nachtzijde. Bij hoge uitzondering maakte Märklin jarenlang speciaal voor de Efteling de Minex stoomtreintjes (schaal 0) die op de voorgrond rijden.

Aan deze volledig uit piepschuim vervaardigde attractie werkte ook voor het eerst Ton van de Ven mee. Hij maakte enkele schetsen, maar deze zijn niet in het Diorama gerealiseerd. Jaren later echter zouden de ideeën wel verder uitgewerkt worden in het Kastelenrijk van de attractie Droomvlucht.

In 2007 is de attractie volledig gerenoveerd: alle rails zijn vervangen, de schakelmechanismen voor de seinen zijn verwijderd en er is een zevental kleine attracties uit de 'grote' Efteling toegevoegd, waaronder Holle Bolle Gijs, het Ganzenhoedstertje en Zwaan-kleef-aan. Ook Anton Pieck heeft, zittend achter zijn schildersezel, een plekje gekregen in het Diorama.

Trivia[bewerken]

  • Eén van de loopbruggen over het spoor in de eerste scène is doorgezakt. Er is een tijdelijke, houten loopbrug naast gebouwd. Deze attractie, een ogenschijnlijk originele vondst, is echter per ongeluk ontstaan toen één van de medewerkers op de reeds gereedgekomen brug ging staan.
  • In augustus 2010 werd er een LEGO-tentoonstelling georganiseerd in Diorama.

Externe link[bewerken]