Diorama (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diorama
Eftelingdiorama.jpg
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Miniatuur
Bouwer(s) De Efteling
Opdrachtgever De Efteling
Status Geopend
Opening 25 mei 1971
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Het Diorama is een miniatuurwereld, gelegen in het Marerijk in attractiepark de Efteling. Anton Pieck ontwierp deze zeer gedetailleerde wereld, die op 25 mei 1971[1] werd geopend ter ere van het twintigjarig bestaan van de Efteling (gerekend vanaf de opening van de speeltuin in de Efteling in 1951). Het bevindt zich in het Carrouselpaleis, naast het Waterorgel.

In een overdekte hal bevindt zich een zestig meter lange vitrine met daarin op schaal bergen, huizen, kastelen en kerken, waartussen modeltreintjes rijden, automobielen zich voortbewegen en echt water stroomt. Ook is het Spookslot in het klein te zien. Het diorama heeft een dag- en een nachtzijde. Bij hoge uitzondering maakte Märklin jarenlang speciaal voor de Efteling de Minex stoomtreintjes (schaal 0) die op de voorgrond rijden.

Aan deze volledig uit piepschuim vervaardigde attractie werkte ook Ton van de Ven mee. Hij maakte enkele schetsen, maar deze zijn niet in het Diorama gerealiseerd. Jaren later echter zouden de ideeën wel verder uitgewerkt worden in het Kastelenrijk van de attractie Droomvlucht.

In 2007 werd de attractie volledig gerenoveerd: alle rails werden vervangen, de schakelmechanismen voor de seinen zijn verwijderd en er is een zevental kleine attracties uit de 'grote' Efteling toegevoegd, waaronder Hollebolle Gijs, het Ganzenhoedstertje en Zwaan-kleef-aan. Ook Anton Pieck heeft, zittend achter zijn schildersezel, een plekje gekregen in het Diorama.

Trivia[bewerken]

  • In de attractie is een loopbrug te vinden over het spoor die is doorgezakt en waarnaast een tijdelijke, houten loopbrug is opgebouwd. Dit idee is echter per ongeluk ontstaan toen één van de medewerkers op de reeds gereedgekomen brug ging staan.
  • In augustus 2010 werd er een LEGO-tentoonstelling georganiseerd in Diorama.

Externe link[bewerken]