Carnaval Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carnaval Festival
Groot-Brittannië
Groot-Brittannië
Algemene informatie
Huidige locatie Reizenrijk, Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Efteling
Status geopend
Opening 1 juni 1984
Kosten €4,54 miljoen
Vorige locaties en/of namen
Carnaval Festijn
Eigenschappen
Topsnelheid 1,8 km/u
Baanlengte 240 m
Ritduur 8 minuten
Capaciteit 1.600 personen per uur
Onride foto Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Ingang van Carnaval Festival
Loeki de Leeuw in Carnaval Festival

Carnaval Festival is een darkride in de Efteling die geopend werd in 1984. Het transportsysteem van de darkride is een omnimover met doombuggies als voertuigen, waarin plaats is voor circa twee à drie personen.Tijdens de rit komen bezoekers langs en door verschillende ruimtes, waarin vele culturen en volken uitgebeeld worden met poppen.

De attractie werd ontworpen door Joop Geesink, ook bekend als bedenker van Loeki de Leeuw. In 1984, kort na het overlijden van haar geestelijk vader, werd de attractie voor het publiek geopend.

Rit[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Men begint de rit in Nederland, wat in de attractie duidelijk wordt door het kikkerkoor 'Harmony de Kwakers'. Ook zijn molens te zien en dansen boeren en boerinnen (in traditionele klederdracht) op klompen rond. Er zijn vissen, visnetten, vogeltjes, een vogelverschrikker, graan, veel bloemen, kippen en een koe te zien. Jokie en Jet zijn in Nederland vertegenwoordigd op een fiets.

In België zijn agenten te zien en een grote fontein met Jokie. De achtergrond van het Belgisch decor bestaat uit smalle, hoge spiegels.

Men vervolgt de reis via Monaco, waar de inwoners van Monaco rond een grote zon heen dansen. Op de achtergrond staan palmbomen.

Vervolgens is Frankrijk aan de beurt, waar een Parijse bistro te zien is. In het midden zijn drie danseressen te zien en aan de zijkant staan tafeltjes met stoelen waar bezoekers van de bistro op zitten.

Hierna komt men in Groot-Brittannië, waar boven de scène Jokie in een vliegtuig te zien is. Ook zijn de typische Engelse wachters, met hun grote, zwarte, pluizige hoofddeksels, te zien. Schotland wordt vertegenwoordigd door een man met een kilt en een doedelzak die het welbekende deuntje van de attractie speelt.

Duitsland is het volgende land. Hier zijn ook veel mensen te zien die in 'typisch' Duitse kleding dansen met op de achtergrond een huis dat is gebouwd van houten balken met daartussen pleisterwerk. Ook is bier en een kasteel te zien. In het midden van de scène bevindt Jokie zich in een auto.

Daarna komen de Alpen, met sneeuwpoppen, berggeiten en een Zwitserse vlag. De mensen in deze scène zijn warm gekleed, met mutsen op en sjaals om.

Vervolgens komen de bezoekers door Italië, waar de Toren van Pisa te zien is en de gondels van Venetië op de achtergrond varen. Jokie is in deze scène op zijn scooter samen met Jet vertegenwoordigd.

Na al deze Europese landen vervolgt men de reis door China en Japan. Deze landen zijn om onbekende redenen door elkaar gegooid. Eerst ziet men namelijk Japanse vlaggen aan het plafond hangen, dan drie Chinezen een buiging maken, vervolgens drie Chinese vrouwen zwaaien en daarna twee Japanse sumoworstelaars. Men ziet vervolgens verschillende Chinese maskers en Jokie met Jet in een tuk tuk. Daarna volgt nog een Chinees schaduwspel, is een Chinese draak te zien en een heleboel Japanse of Chinese fotografen foto's maken van Chinese straatartiesten.

Men gaat verder door over de Noord- en Zuidpool, waar behalve veel ijs, ook iglo's, sneeuwpoppetjes, Eskimo's, ijsberen, pinguïns, een walrus en een ijscokar te zien zijn.

Afrika is het volgende werelddeel. Hier is Jokie tussen de jagers te zien. Ook ziet men een enorme aap met in zijn hand een grote spin. In de bosjes vooraan zitten zwarten, met ringen door hun neus en speren in hun handen.

De reis wordt vervolgd door Mexico, waar alle bewoners een sombrero op hebben. De bewoners rijden op ezels en spelen gitaar. De grote pop in het midden bespeelt de maracas.

Het laatste land in Carnaval Festival is Hawaï. Een aantal vrouwen, en ook Jokie, danst met een rieten rokje aan op een surfplank.

In het begin van de laatste scène wordt een foto gemaakt van de bezoekers en daarna zien we van veel landen één bewoner terug die de bezoekers van de attractie groet. Zo groet de Nederlander met 'Groeten aan de buren', de Duitser met 'Auf Wiedersehen' en de Fransman met 'Au revoir'. Vervolgens is men weer terug op de draaischijf waar men ook ingestapt is.

Geschiedenis[bewerken]

Loeki ingang (2005-2012)
Sneeuwpoppetjes
Vogelverschrikker in Nederland.
Kikkers in Nederland.

In september 1983 kwam het plan voor de bouw van de eerste darkride in de Efteling. Deze werd toen officieel geopend op 1 juni 1984 door de vrouw van Joop Geesink. In 1998 moest door de komst van de achtbaan Vogelrok de ingang van Carnaval Festival verplaatst worden. De wachtrij werd toen gelijk overkapt. Nog geen jaar later in 1999 wordt de wachtrij gethematiseerd naar de attractie. Zo worden uit hout gesneden personages afkomstig uit de attractie aan de muur gehangen en worden er lampen met feestneuzen aan het plafond gehangen. Vanaf 2005 was Loeki de leeuw in de attractie te zien. Loeki stond samen met zijn maatje Guusje in diverse scènes. Sinds maart 2005 was Loeki De Leeuw te zien aan de buitenkant van de attractie. Wanneer men even wacht, ziet men Loeki verschijnen uit de hoed van de clown die het doek 'Carnaval Festival' vasthoudt. Op 3 april 2009 wordt er een televisie in de wachtruimte gezet met daarop beelden van Omroep Brabant met onderwerpen over de Efteling. Wie in de achterzijde van de televisie kijkt ziet animaties uit de attracties. Sinds 2010 heeft er gedurende een tijdje een medewerker van maxifoto gestaan, aan het eind van de rit langs de baan, die de passagiers een ticket gaf met een code. Met die code kon je inloggen op een website[1] en de eerder gemaakte maxifoto via de computer bekijken. Wegens een te klein succes is men hier iets later mee opgehouden.[2] In november van 2011 werd in de scène Nederland een pop van Sinterklaas geplaatst.[3] In het begin van 2012 is Loeki de Leeuw geheel verwijderd uit de attractie en heeft plaatsgemaakt voor de mascotte van de attractie: Jokie.

Achtergrond[bewerken]

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002, toen de Efteling haar 50-jarig bestaan vierde, werd deze actie voor een jaar herhaald. Daarna verdwenen de neuzen weer.

In 2012 was de actie met de rode neuzen weer terug, ter ere van het 60-jarige bestaan van de Efteling.

Carnaval Festival week in het begin enorm af van de stijl die de Efteling kende. Door de loop der tijd en de enorme bekendheid van Carnaval Festival valt het verschil steeds minder op. Tegenwoordig beschouwt men de stijl van Carnaval Festival ook als een stijl van de Efteling.[bron?]

Muziek[bewerken]

Tijdens de rit wordt het voor velen bekende aanstekelijke deuntje Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah gespeeld, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos.

De attractie heeft een doorlopende attractiemuziek, waarbij voor de meeste landen of werelddelen een speciaal arrangement is gemaakt dat 'typerend' is voor dat gebied. Elk arrangement voor een land heeft uiteraard ook dezelfde melodie als het Neutrale Thema. Hieronder een lijst van alle arrangementen en geluiden.

 • Neutraal Thema (7:22 min.)
 • Harmonie de Kwakers (Kikkers in Nederland) (1:28 min.) (In de attractie worden slechts 23 seconden van het fragment gebruikt.[bron?])
 • Vogels in Nederland
 • Frankrijk (7:22 min.)
 • Vliegtuig-geluid Jokie (7:22 min.)
 • Doedelzak Schotland
 • Duitsland (7:22 min.)
 • Italië (7:22 min.)
 • China/Japan (7:22 min.)
 • Jungle-geluiden
 • Mexico (7:22 min.)
 • Hawaï (7:22 min.)

Trivia[bewerken]

 • Carnaval Festival is in een hoog tempo gebouwd. In september 1983 werd besloten dat de attractie in het park zou komen; aan het begin van seizoen 1984 was de attractie al geopend voor het publiek, en dat zonder de geplande kosten (10 miljoen gulden) te overschrijden.
 • Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.
 • Wie goed door de spleten kijkt van het decor bij de scène met de drie Chinese vrouwen die staan te zwaaien, kan achterkant en mechaniek zien van de scène met het witte doek waarop een Chinees schaduwspel wordt gespeeld.
 • Met de komst van Loeki moesten vele Carnaval Festival-poppetjes plaats maken voor de leeuw, en zijn ze naar een opslagruimte gegaan. Zo verdween er een jodelaar en een pop in de scène van België. In het winkeltje "Het Valies" naast de attractie zijn aandenkens aan deze verdwenen poppen te zien.
 • De ingang had aanvankelijk een "Café de Feestneus". Het was bedoeld om de donkere,sombere gangen wat kleur te geven. Het was enkel een raam met silhouetten van poppen die het Carnaval Festival-deuntje meezongen. Het café had ook een uithangbord met een plaatje van Jokie met een lichtgevende neus. In 1997 is het café gesloopt. Het uithangbord is naar een opslagplaats gegaan.
 • De Afrika-scène is de enige scène waarin een figuur uit een ander werelddeel is toegevoegd: bovenin staat een blanke missionaris die vanachter zijn krant neerkijkt op de gewapende bevolking. Om welk Afrikaans land het gaat is niet gespecificeerd.
 • Oorspronkelijk bevond zich op het plein voor de ingang van Carnaval Festival een fontein in dezelfde stijl. Deze fontein met groene kikkers en leliebladeren werd later verwijderd. Een van de kikkers is terug te vinden in het Efteling Museum.
 • In het Efteling Museum zitten er nog meer carnaval Festival poppen opgeborgen:
 • Een school in Schiedam heeft in 2015 bewezen dat de muziek van het Carnaval Festival een goed bestrijdingsmiddel is tegen hangjongeren. Met een speciale geluidsinstallatie draait de school deze muziek en de hangjongeren blijken dan weg te blijven.[4]

Vele bezoekers hebben deze over het hoofd gezien maar er ligt een rode Jokie boven de uitgang naast de planken met losse hoofden. Naast Jokie liggen twee grote handen. Wie goed zoekt kan ook nog een zwarte kraai zien staan die vroeger in de scène van Nederland stond, ondanks de verhuizing bewoog zijn kop nog steeds op en neer, anno 2012 beweegt het niet meer.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]