Carnaval Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carnaval Festival
Groot-Brittannië
Groot-Brittannië
Algemene informatie
Huidige locatie Reizenrijk, Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Efteling
Status geopend
Opening 1 juni 1984
Kosten €4,54 miljoen
Vorige locaties en/of namen
Carnaval Festijn
Eigenschappen
Topsnelheid 1,8 km/u
Baanlengte 240 m
Ritduur 8 minuten
Aantal voertuigen 118 gondels
Capaciteit 1.600 personen per uur
Onride foto Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Ingang van Carnaval Festival
Loeki de Leeuw in Carnaval Festival

Carnaval Festival is een darkride in de Efteling die geopend werd in 1984. Het transportsysteem van de darkride is een omnimover met doombuggies als voertuigen, waarin plaats is voor circa twee à drie personen. Tijdens de rit komen bezoekers langs verschillende ruimtes waarin verschillende culturen en volkeren worden uitgebeeld.

De attractie werd ontworpen door Joop Geesink, ook bekend als bedenker van Loeki de Leeuw. In 1984, kort na het overlijden van haar geestelijk vader, werd de attractie voor het publiek geopend.

Rit[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Men begint de rit in Nederland, wat in de attractie duidelijk wordt door het kikkerkoor 'Harmony de Kwakers'. Ook is er een molen te zien en dansen boeren en boerinnen in traditionele klederdracht op klompen rond. Er zijn vissen, visnetten, vogeltjes, een vogelverschrikker, graan, veel bloemen, groenten, kippen, een koe en een varken te zien. Jokie en Jet zijn in Nederland vertegenwoordigd op een fiets.

In België zijn agenten te zien en een grote fontein met Jokie erop. De achtergrond van het Belgisch decor bestaat uit smalle, hoge spiegels.

Men vervolgt de reis via Monaco, waar de inwoners van Monaco rond een grote zon heen dansen. Op de achtergrond staan palmbomen.

Vervolgens is Frankrijk aan de beurt, waar een Parijse bistro te zien is. in de rest van het decor zijn onder andere drie danseressen, een schilder en de Moulin Rouge te zien.

Hierna komt men in Groot-Brittannië, waar boven de scène Jokie in een vliegtuig te zien is. Ook zijn de typische Engelse wachters, met hun grote, zwarte, pluizige hoofddeksels, te zien. Schotland wordt vertegenwoordigd door een man met een kilt en een doedelzak die het welbekende deuntje van de attractie speelt.

Duitsland is het volgende land. Hier zijn ook veel mensen te zien die in 'typisch' Duitse kleding dansen met op de achtergrond een huis dat is gebouwd van houten balken met daartussen pleisterwerk. Ook is er veel bier en een kasteel te zien. In het midden van de scène bevindt Jokie zich in een auto.

Daarna komen de Alpen, met sneeuwpoppen, berggeiten en een Zwitserse vlag. De mensen in deze scène zijn warm gekleed, met mutsen op en sjaals om.

Vervolgens komen de bezoekers door Italië, waar de Toren van Pisa te zien is en de gondels van Venetië op de achtergrond varen. Jokie is in deze scène op zijn scooter samen met Jet vertegenwoordigd.

Na al deze Europese landen vervolgt men de reis door China en Japan. Deze landen zijn om onbekende redenen door elkaar gegooid. Eerst ziet men namelijk Japanse vlaggen aan het plafond hangen, dan drie Chinezen een buiging maken, vervolgens drie Geishas zwaaien en daarna twee Japanse sumoworstelaars. Men ziet vervolgens verschillende Chinese maskers en Jokie met Jet in een tuk tuk. Daarna volgt nog een Chinees schaduwspel, is een Chinese draak te zien en een heleboel Amerikaanse of Russische fotografen die foto's maken van Chinese straatartiesten.

Men gaat verder door over de Noord- en Zuidpool, waar behalve veel ijs, ook iglo's, sneeuwpoppetjes, Eskimo's, ijsberen, pinguïns, een walrus en een ijscokar te zien zijn.

Afrika is het volgende werelddeel. Ook ziet men een enorme aap met in zijn hand een grote spin. In de bosjes vooraan zitten Jokie en een aantal jagers met ringen door hun neus en speren in hun handen.

De reis wordt vervolgd door Mexico, waar alle bewoners een sombrero op hebben, op ezels rijden en gitaar spelen. De grote pop in het midden bespeelt de maracas.

Het laatste land in Carnaval Festival is Hawaï. Een aantal vrouwen, en ook Jokie, danst met een rieten rokje aan op een surfplank.

In het begin van de laatste scène wordt een foto gemaakt van de bezoekers en daarna zien we van veel landen één bewoner terug die de bezoekers van de attractie groet. Zo groet de Nederlander met 'Groeten aan de buren', de Duitser met 'Auf Wiedersehen' en de Fransman met 'Au revoir'. Vervolgens is men weer terug op de draaischijf waar men ook ingestapt is.

Geschiedenis[bewerken]

Loeki ingang (2005-2012)
Sneeuwpoppetjes
Vogelverschrikker in Nederland.
Kikkers in Nederland.

In september 1983 kwam het plan voor de bouw van de eerste darkride in de Efteling. Deze werd toen officieel geopend op 1 juni 1984 door de vrouw van Joop Geesink. In 1998 moest door de komst van de achtbaan Vogelrok de ingang van Carnaval Festival verplaatst worden. De wachtrij werd toen gelijk overkapt. Vanaf 2005 was Loeki de leeuw in de attractie te zien. Loeki stond samen met zijn maatje Guusje in diverse scènes. Op 3 april 2009 werd er een televisie in de wachtruimte gezet met daarop beelden van Omroep Brabant met onderwerpen over de Efteling. Wie in de achterzijde van de televisie kijkt ziet animaties uit de attracties. In 2010 heeft er gedurende een tijdje een medewerker van Maxifoto gestaan aan het einde van de rit die de passagiers een ticket gaf met een code. Met die code kon je inloggen op een website[1] en de eerder gemaakte maxifoto via de computer bekijken. Wegens een te klein succes is men hier iets later mee opgehouden.[2] Sinds november 2011 wordt ieder jaar tijdens de Sinterklaasperiode in de scène van Nederland een pop van Sinterklaas geplaatst.[3] In het begin van 2012 werd Loeki de Leeuw geheel verwijderd uit de attractie en maakte het figuur plaats de originele mascotte van de attractie: Jokie en het vogeltje Jet

Achtergrond[bewerken]

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002 en 2012, toen de Efteling respectievelijk haar 50- en 60-jarig bestaan vierde, werd deze actie tijdelijk herhaald.

Carnaval Festival week in het begin enorm af van de stijl die de Efteling kende. Door de loop der tijd en de enorme bekendheid van Carnaval Festival valt het verschil steeds minder op.

Muziek[bewerken]

Tijdens de rit wordt het voor velen bekende aanstekelijke deuntje Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah gespeeld, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos.

De attractie heeft een doorlopende attractiemuziek, waarbij voor de meeste landen of werelddelen een speciaal arrangement is gemaakt dat 'typerend' is voor dat gebied. Elk arrangement voor een land heeft uiteraard ook dezelfde melodie als het Neutrale Thema. Hieronder een lijst van alle arrangementen en geluiden.

 • Neutraal Thema (7:22 min.)
 • Harmonie de Kwakers (Kikkers in Nederland) (1:28 min.)
 • Frankrijk (7:22 min.)
 • Vliegtuig-geluid Jokie (7:22 min.)
 • Doedelzak Schotland (7:22 min.)
 • Duitsland (7:22 min.)
 • Italië (7:22 min.)
 • China/Japan (7:22 min.)
 • Jungle-geluiden
 • Mexico (7:22 min.)
 • Hawaï (7:22 min.)

Trivia[bewerken]

 • Carnaval Festival is in een hoog tempo gebouwd. In september 1983 werd besloten dat de attractie in het park zou komen; aan het begin van seizoen 1984 was de attractie al geopend voor het publiek, en dat zonder de geplande kosten (10 miljoen gulden) te overschrijden.
 • Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.
 • Wie goed door de spleten kijkt van het decor bij de scène met de drie Chinese vrouwen die staan te zwaaien, kan achterkant en mechaniek zien van de scène met het witte doek waarop een Chinees schaduwspel wordt gespeeld.
 • Met de komst van Loeki moesten vele Carnaval Festival-poppetjes plaats maken voor de leeuw, en zijn ze naar een opslagruimte gegaan. Zo verdween er een jodelaar en een pop in de scène van België.
 • In de originele wachtrij van de attractie was een "Café de Feestneus" te vinden, een raam met silhouetten van poppen die het Carnaval Festival-deuntje meezongen, bedoeld om de sombere wachtrij wat kleur te geven. Het café had ook een uithangbord met een plaatje van Jokie met een lichtgevende neus.
 • Oorspronkelijk bevond zich op het plein voor de ingang van Carnaval Festival een fontein in dezelfde stijl. Deze fontein met groene kikkers en leliebladeren werd in 1987 verwijderd. Een van de kikkers is terug te vinden in het Efteling Museum.
 • In het Efteling Museum is een zwarte kraai te vinden die zich oorspronkelijk in de scène van Nederland bevond.
 • Een school in Schiedam bewees in 2015 dat de muziek van het Carnaval Festival een goed bestrijdingsmiddel is tegen hangjongeren. Met een speciale geluidsinstallatie draaide de school deze muziek en de hangjongeren bleken dan weg te blijven.[4]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]