Carnaval Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carnaval Festival
Entree
Entree
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling
Themagebied Reizenrijk
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Efteling
Ontwerper Joop Geesink
Status Geopend
Bouw 1983 t/m 1984
Opening 1 juni 1984
Kosten €4,54 miljoen
Thematisering en muziek
Thema Cultuur
Feest
Voorshow Afwezig
Ritmuziek Aanwezig
Componist Toon Hermans
Ruud Bos
Eigenschappen
Topsnelheid 1,8 km/u
Baanlengte 240 meter
Ritduur 8 minuten
Aantal voertuigen 118 gondels
Capaciteit 1600 personen/uur
2 personen/gondel
Onride foto Aanwezig
Wachtrij
Snelpas Afwezig
Single riders-rij Afwezig
Baby switch Afwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Carnaval Festival is een darkride in de Efteling die geopend werd in 1984. Het transportsysteem van de darkride is een omnimover met doombuggies als voertuigen, waarin plaats is voor circa twee volwassenen. In de attractie zijn Jokie en Jet in de meeste scènes prominent aanwezig, meestal in één of ander voertuig. Tijdens de rit komen bezoekers langs verschillende ruimtes waarin verschillende culturen en volkeren worden uitgebeeld.

De attractie werd ontworpen door Joop Geesink, ook bekend als bedenker van Loeki de Leeuw. In 1984, kort na het overlijden van haar geestelijk vader, werd de attractie voor het publiek geopend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

België met 1e Jokie, 1993
Kikkers in Nederland.

In september 1983 kwam het plan voor de bouw van de eerste darkride in de Efteling. Deze werd toen officieel geopend op 1 juni 1984 door de vrouw van Joop Geesink. In 1998 moest door de komst van de achtbaan Vogel Rok de ingang van Carnaval Festival verplaatst worden. De wachtrij werd toen gelijk overkapt. Vanaf 2005 was Loeki de leeuw in de attractie te zien. Sinds november 2011 wordt ieder jaar tijdens de Sinterklaasperiode in de scène van Nederland een pop van Sinterklaas geplaatst.[1] In het begin van 2012 werd Loeki de Leeuw geheel verwijderd uit de attractie en maakte het figuur weer plaats voor de originele mascotte van de attractie: Jokie en het vogeltje Jet.

Voorjaar 2019 vond ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de attractie een uitgebreide renovatie plaats. Hierbij werd onder andere de belichting volledig vervangen en kregen de Afrikaanse en Aziatische scènes van de attractie een vernieuwde thematische invulling. Met name deze delen waren eerder bekritiseerd omdat ze raciale stereotypen gebruikten. De renovatie was echter volgens het pretpark niet hierdoor ingegeven. Met de verbouwing was 3 miljoen euro gemoeid.[2][3][4][5]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002 en 2012, toen de Efteling respectievelijk haar 50- en 60-jarig bestaan vierde, werd deze actie tijdelijk herhaald.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de rit wordt het voor velen bekende aanstekelijke deuntje Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah gespeeld, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos.

De attractie heeft een doorlopende attractiemuziek, waarbij voor de meeste landen of werelddelen een speciaal arrangement is gemaakt dat 'typerend' is voor dat gebied. Elk arrangement voor een land heeft ook dezelfde melodie als het Neutrale Thema.

Sinds 2019 is er nieuwe muziek te horen wanneer mindervaliden instappen. Er wordt verteld dat de fanfare voorbijgaat en daarna start de muziek. Deze fanfaremuziek is in alle landen hetzelfde.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op 17 maart 2015 kwam een jongen met zijn been onder een gondel terecht. Hij brak daarbij zijn kuit- en scheenbeen.[6]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Carnaval Festival is in een hoog tempo gebouwd. In september 1983 werd besloten dat de attractie in het park zou komen; aan het begin van seizoen 1984 was de attractie al geopend voor het publiek, en dat zonder de geplande kosten (10 miljoen gulden) te overschrijden.
  • Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.
  • Carnaval festival is gebaseerd op een attractie van Disneyland de dark ride "its a small world" uit 1964.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carnaval Festival van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.