Carnaval Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carnaval Festival
Groot-Brittannië
Groot-Brittannië
Algemene informatie
Locatie Reizenrijk, Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Darkride
Bouwer(s) MACK Rides
Opdrachtgever Efteling
Status geopend
Opening 1 juni 1984
Kosten €4,54 miljoen
Vorige locaties en/of namen
Carnaval Festijn
Eigenschappen
Topsnelheid 1,8 km/u
Baanlengte 240 m
Ritduur 8 minuten
Aantal voertuigen 118 gondels
Capaciteit 1.600 personen per uur
Onride foto Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Ingang van Carnaval Festival
Loeki de Leeuw in Carnaval Festival

Carnaval Festival is een darkride in de Efteling die geopend werd in 1984. Het transportsysteem van de darkride is een omnimover met doombuggies als voertuigen, waarin plaats is voor circa twee à drie personen. Tijdens de rit komen bezoekers langs verschillende ruimtes waarin verschillende culturen en volkeren worden uitgebeeld.

De attractie werd ontworpen door Joop Geesink, ook bekend als bedenker van Loeki de Leeuw. In 1984, kort na het overlijden van haar geestelijk vader, werd de attractie voor het publiek geopend.

Geschiedenis[bewerken]

Loeki ingang (2005-2012)
Sneeuwpoppetjes
Vogelverschrikker in Nederland.
Kikkers in Nederland.

In september 1983 kwam het plan voor de bouw van de eerste darkride in de Efteling. Deze werd toen officieel geopend op 1 juni 1984 door de vrouw van Joop Geesink. In 1998 moest door de komst van de achtbaan Vogel Rok de ingang van Carnaval Festival verplaatst worden. De wachtrij werd toen gelijk overkapt. Vanaf 2005 was Loeki de leeuw in de attractie te zien. Sinds november 2011 wordt ieder jaar tijdens de Sinterklaasperiode in de scène van Nederland een pop van Sinterklaas geplaatst.[1] In het begin van 2012 werd Loeki de Leeuw geheel verwijderd uit de attractie en maakte het figuur plaats de originele mascotte van de attractie: Jokie en het vogeltje Jet

Achtergrond[bewerken]

Opvallend aan Carnaval Festival is dat vrijwel alle poppen in de attractie een grote, rode neus hebben. In het openingsjaar van de attractie werden aan de bezoekers rode feestneuzen uitgedeeld. In 2002 en 2012, toen de Efteling respectievelijk haar 50- en 60-jarig bestaan vierde, werd deze actie tijdelijk herhaald.

Muziek[bewerken]

Tijdens de rit wordt het voor velen bekende aanstekelijke deuntje Taaa-ta-ta, Taaa-ta-ta, ta-tadaaah gespeeld, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos.

De attractie heeft een doorlopende attractiemuziek, waarbij voor de meeste landen of werelddelen een speciaal arrangement is gemaakt dat 'typerend' is voor dat gebied. Elk arrangement voor een land heeft uiteraard ook dezelfde melodie als het Neutrale Thema.

Trivia[bewerken]

  • Carnaval Festival is in een hoog tempo gebouwd. In september 1983 werd besloten dat de attractie in het park zou komen; aan het begin van seizoen 1984 was de attractie al geopend voor het publiek, en dat zonder de geplande kosten (10 miljoen gulden) te overschrijden.
  • Carnaval Festival was in 1984 de eerste attractie in de Efteling met een actiefoto die tijdens de rit gemaakt werd. Deze bevond zich toen nog aan het begin van de rit, maar werd in 1986 naar de huidige locatie, vlak voor de laatste scène, verplaatst.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]