Efteling Theater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Efteling Theater
Theater de Efteling
Vooraanzicht van het Efteling Theater
Vooraanzicht van het Efteling Theater
Openingsdatum 2002
Locatie Efteling
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Efteling Theater (tussen 2008 en 2012 bekend als Theater de Efteling), is het eerste onderdeel van Uitrijk, het toekomstige deel van de Efteling dat ook buiten de parkopeningsuren toegankelijk is voor bezoekers en bezocht kan worden zonder kaartje voor het attractiepark. Het theater heeft een maximale capaciteit van 1.100 personen.

Het beeld van de Zeemeermin dat vroeger voor het Theater stond, en nu op de parkeerplaats van het park

Geschiedenis[bewerken]

Het Victoriaans Theater was lange tijd het enige theater van de Efteling, totdat er een wens kwam van een nieuw tweede theater. Toen eind jaren 80 het verouderde openluchtzwembad van de Efteling sloot, dat gelegen was aan de oever van de Kanovijver, werd er een nieuw tijdelijk theater gebouwd begin jaren 90. Het theater kreeg een compleet vernieuwde parkshow. Het gesloten zwembad werd echter niet verwijderd; het theater werd letterlijk in het oorspronkelijke zwembad geplaatst. Hoewel deze theateraccommodatie oorspronkelijk slechts als tijdelijke locatie was bedoeld, deed het acht jaar dienst. Ondertussen werd er gebouwd aan een definitief theater aan de westzijde van de Roeivijver. Met de opening van dit theater sloot het tijdelijke theater aan de Kanovijver. Op de plek van het tijdelijke theater zou later De Vliegende Hollander verrijzen.

De opening van het nieuwe theater was de start voor de komst van een nieuwe parkdeel: Uitrijk. Het theater opende in 2002 terwijl het gebouw nog niet af was. De eerste parkmusical was de Wonderlijke Efteling Show met Hans Klok als één van de rollen. In 2003 werd de bouw van het theater afgerond, en bleek het een apart gebouw met twee gezichten. Vanaf de zijkant zag men namelijk oude pakhuizen en de voorgevel was geheel in de stijl van Anton Pieck gebouwd.

Vanaf september 2008 kwam het theater los te staan van Efteling Park. Hiermee was het theater ook niet meer vrij toegankelijk voor parkgasten. Om deze verandering kracht bij te zetten veranderde de naam in Theater de Efteling. De eerstvolgende musical, The Sound of Music, werd een zogenaamde open-eind-voorstelling: zolang er belangstelling in de musical is, zal deze blijven draaien. Dit is te vergelijken met producties als Mary Poppins in het Circustheater. In 2012 werd de naamswijziging teruggedraaid en heet het theater weer Efteling Theater.

Parkshows[bewerken]

In de afgelopen jaren zijn diverse parkshows vertoond in het Efteling theater:

Musicals[bewerken]

Buiten de openingstijden zijn de volgende musicals opgevoerd:

Andere evenementen[bewerken]

Naast parkshows en musicals vinden er soms ook nog andere evenementen plaats in het theater, voor evenementen kunnen de tribunes ingeschoven worden om meer ruimte te creëren. Enkele belangrijke evenementen waren:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]