Vogel Rok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vogel Rok
VogelRok1.JPG
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling, Kaatsheuvel
Type Overdekte stalen achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Opening 9 april 1998
Kosten ƒ 28.000.000
( = ± 12.400.000 euro)
Eigenschappen
Topsnelheid 65 km/u
Baanlengte 700 m
Baanhoogte 25 m
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 0
Ritduur 1:41 minuten
Treinen 2 (3e trein buiten gebruik)
Capaciteit 1067 bezoekers per uur
Onride foto Niet Aanwezig (sinds 5 Jan 2016)
Veiligheid
Minimale lengte 120 cm
Minimale lengte
zonder volwassene
120 cm
Maximale lengte Geen
Minimale leeftijd Geen
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Baby switch Aanwezig
Website
Vogel Rok op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan in het Nederlandse attractiepark de Efteling en staat in het themagebied Reizenrijk. De attractie, gebouwd door Vekoma, is een Custom MK-900 coaster. Hij werd geopend op 9 april 1998.[1]

Thema en technische gegevens[bewerken]

De naam van de attractie is ontleend aan de vogel Roc uit 1001 Nacht. Ook de aankleding van de rit, de wachtrij en de directe omgeving van het attractiegebouw zijn op dit thema gebaseerd.

De achtbaan haalt een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. De maximale g-kracht die men tijdens de rit ervaart is 3,5 g (positief). De karretjes van de achtbaan zijn voorzien van een geluidssysteem, hierdoor is tijdens de rit muziek te horen. Deze muziek is geschreven door Ruud Bos.

In totaal kostte Vogel Rok 28 miljoen gulden (ongeveer 12,7 miljoen euro), waarmee het destijds de duurste attractie in het park was.

De Vogel Rok heeft twee "records" in handen; het is de eerste niet-Disney attractie met on-board audio en er staat de grootste (niet echte) vogel ter wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Verbouwing 1998[bewerken]

Het exterieur van Vogel Rok tijdens Winter Efteling.
Het ei van Vogel Rok in de souvenirwinkel Het Valies. Sinds 2012 in de attractie.

De attractie werd in het openingsjaar nogal koel ontvangen door het publiek en daarom werd zij in 1999 flink verbouwd. Zo werden er een aantal effecten aan de rit toegevoegd, waaronder lasers en een gigantisch model van een slangenkop. Tijdens de rit gaan de karretjes door de open bek van deze slangenkop. De laatste bocht van de achtbaan werd aangekleed met een tunnel met glasvezelverlichting. Er wordt aangenomen dat deze verlichting een tunnel met diamanten moet voorstellen. Ook werd de foto-installatie van de actiefoto, die tijdens de rit gemaakt wordt, in dat jaar verplaatst.

De wachtrij werd tijdens de verbouwing van 1999 ingekort en zodanig verbouwd dat deze (door een grote ruit) uitkijkt op de ruimte waarin de achtbaan zich bevindt. Een reeds aanwezig schaalmodel van een eiland met daarop de Vogel Rok werd tijdens de verbouwing verplaatst naar de nieuwe ruiten die uitzicht bieden op de baan. Daardoor was het eiland ook tijdens de rit beter zichtbaar. Wanneer een treintje het model van Vogel Rok passeert, wordt de vogel verlicht, zodat deze goed zichtbaar is vanuit de wachtrij.

Tevens werd er in 1999 een lasershow in de wachtruimte gebouwd. Deze lasershow toonde behalve wat willekeurige effecten scènes uit het verhaal van Sinbad en de vogel Roc om het verhaal achter de attractie duidelijker uit te leggen aan de bezoekers. Het lauwe debuut van de overdekte achtbaan was namelijk mede te wijten aan de onduidelijke relatie tussen het oorspronkelijke verhaal en de schaars aangeklede achtbaanrit. De lasershow en de andere toevoegingen van 1999 waren erop gericht deze minpunten te verbeteren. In het begin van seizoen 2002 werd de lasershow in de wachtruimte echter weer opgeheven.

Verbouwing 2007[bewerken]

Begin 2007 werd de attractie voor een budget van 300.000 euro opnieuw verbouwd. Het ging ditmaal enkel om de wachtruimten, de route van het stationsperron naar de uitgang en de fotobalie. De ontwerpen voor de nieuwe wachtrij zijn door Karel Willemen gemaakt. De achtbaanrit zelf bleef ongemoeid. Voor de verbouwing werd de wachtrij opnieuw sterk ingekort en de ruimte die uitzicht bood op de achtbaan werd niet meer toegankelijk. De wachtruimten werden voorzien van nieuwe decoraties die aansluiten op het bestaande thema van Vogel Rok. Zo werden er rotspartijen, kandelaars, beenderen (vermoedelijk van een olifant) en Oosters ogende boogstructuren aan de wandelgangen toegevoegd. De route richting het perron loopt sinds de verbouwing totaal anders: de bezoekers betraden voorheen via de kelder het perron, maar nu komen zij daar via een hoger gelegen verdieping terecht.

De fotobalie en de uitgang werden dichter bij de ingang geplaatst, waardoor bezoekers niet langer onnodig om hoeven te lopen. Sinds 2007 is er tevens een nieuw effect toegevoegd aan de wachtruimte waarin het perron zich bevindt. Om de zoveel tijd kan de vogel uit het verhaal worden gehoord terwijl hij 'over' het perron heen vliegt. Dit geluidseffect galmt na door de hele ruimte en wordt bijgestaan door het dimmen van de verlichting bij iedere vleugelslag.

Problemen en SBNO[bewerken]

Begin 2015 had de achtbaan, die normaal met drie treinen rijdt, problemen met de remmen. Als met alle drie de treinen gereden werd, kwamen de treinen zeer hard tot stilstand op het einde van de rit. Dit was een pijnlijke ervaring voor bezoekers. De Efteling besloot daarop om maar met twee treinen te rijden om zo het probleem te vermijden.