Vogel Rok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vogel Rok
VogelRok1.JPG
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling, Kaatsheuvel
Type Overdekte stalen achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Opening 9 april 1998
Kosten ƒ 28.000.000
( = ± 12.400.000 euro)
Eigenschappen
Topsnelheid 65 km/u
Baanlengte 643 m
Baanhoogte 25 m
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 0
Ritduur 1:41 minuten
Treinen 2 (3e trein buiten gebruik)
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 1067 bezoekers per uur met 2 treinen,(met 3 treinen 1600 per uur)
Onride foto Aanwezig
Wachtrij
Baby switch Aanwezig
Website
Vogel Rok op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan in het Nederlandse attractiepark de Efteling en staat in het themagebied Reizenrijk. De attractie, gebouwd door Vekoma, is een Custom MK-900 coaster. Hij werd geopend op 9 april 1998.[1]

Thema en technische gegevens[bewerken]

De naam van de attractie is ontleend aan de vogel Roc uit 1001 Nacht. Ook de aankleding van de rit, de wachtrij en de directe omgeving van het attractiegebouw zijn op dit thema gebaseerd.

De achtbaan haalt een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. De maximale g-kracht die men tijdens de rit ervaart is 3,5 g (positief). De karretjes van de achtbaan zijn voorzien van een geluidssysteem, hierdoor is tijdens de rit muziek te horen. Deze muziek is geschreven door Ruud Bos.

In totaal kostte Vogel Rok 28 miljoen gulden (ongeveer 12,7 miljoen euro), waarmee het destijds de duurste attractie in het park was.

Kort na de afdaling wordt er een onride foto van de bezoekers genomen.

Geschiedenis[bewerken]

Het exterieur van Vogel Rok tijdens Winter Efteling.
Het ei van Vogel Rok in de souvenirwinkel Het Valies. Sinds 2012 in de attractie.

De attractie werd in het openingsjaar nogal koel ontvangen door het publiek en daarom werd zij in 1999 flink verbouwd. Zo werden er een aantal effecten aan de rit toegevoegd, waaronder lasers en een gigantisch model van een slangenkop. Tijdens de rit gaan de karretjes door de open bek van deze slangenkop. De laatste bocht van de achtbaan werd aangekleed met een tunnel met glasvezelverlichting.

Begin 2006 werd de attractie voor een budget van 300.000 euro opnieuw verbouwd. Het ging ditmaal enkel om de wachtruimten, de route van het stationsperron naar de uitgang en de fotobalie. De ontwerpen voor de nieuwe wachtrij zijn door Karel Willemen gemaakt. De achtbaanrit zelf bleef ongemoeid.

Begin 2015 had de achtbaan, die normaal met drie treinen rijdt, problemen met de remmen. Als met alle drie de treinen gereden werd, kwamen de treinen zeer hard tot stilstand op het einde van de rit. De Efteling besloot daarop om maar met twee treinen te rijden om zo het probleem te vermijden.