Kanovijver (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Kanovijver lag in attractiepark de Efteling. Ruim 50 jaar lang, tussen 1953 en 2007, konden bezoekers hier met een kano varen. De vijver lag tussen de Piraña, De Vliegende Hollander en de inmiddels afgebroken Pegasus. Voor de aanleg van laatstgenoemde attractie is een deel van de vijver drooggelegd.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk bevond de Kanovijver zich (samen met de Roeivijver) in de grote plas aan de zuidzijde van het park, op de locatie waar nu de Piraña, Joris en de Draak en De Vliegende Hollander zich bevinden. Het oostelijke gedeelte van de plas was voor roeiboten, het westelijke gedeelte voor kano's.

In 1976 werd de scheiding tussen beide vijvers, bestaande uit paaltjes met dwarslatten, vervangen door de Wankelbrug die in 1983 met de komst van de Piraña in oostelijke richting is verplaatst. Later vormde de (aangepaste) Wankelbrug nog een onderdeel van de uitgangsroute van de Pegasus.

Met de komst van de Piraña is een groot gedeelte van de vijver gedempt. De roeiboten kwamen in de Vonderplas, terwijl de kano's verhuisden naar de plas voor de Pegasus. Inmiddels is de vijver voor een groot deel in beslag genomen door de splash van De Vliegende Hollander. Hierdoor moesten de kano's het veld ruimen. Sinds seizoen 2008 is het bekende bedieningshuisje met klok verwijderd.