PandaDroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PandaDroom
Rots met inscriptie bij de ingang van de attractie
Rots met inscriptie bij de ingang van de attractie
Algemene informatie
Locatie Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie 3D-Bioscoop
Bouwer(s) Heijmans

MoveTRIX

Opdrachtgever De Efteling
Wereld Natuur Fonds
Status geopend
Opening 19 juni 2002[1]
Sluiting november 2019, andere film en naam: Fabula
Kosten € 23 miljoen [2]
Eigenschappen
Ritduur 27 minuten
* voorshow: 15 minuten
* hoofdshow: 12 minuten
Capaciteit 1200 personen per uur
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

PandaDroom is een attractie in de Efteling. Ze bestaat uit een bioscoop met driedimensionale (stereoscopische) film met special effects. De attractie werd op 19 juni 2002 geopend door Prins Bernhard. Het ontwerp en de thematisering zijn van de hand van Marieke van Doorn en het team van de toenmalige ontwerpers van de Efteling.

De attractie is een samenwerkingsproject van de Efteling en het Wereld Natuur Fonds. PandaDroom heeft 23 miljoen euro gekost, daarvan kwam 7 miljoen voor rekening van het Wereld Natuur Fonds.

Attractieverloop[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Voorshow[bewerken]

De vijftien minuten durende voorshow bestaat uit een film, geprojecteerd op drie naast elkaar geplaatste schermen, die een beeld geeft van het werk van het Wereld Natuur Fonds, begeleid door het themanummer In This Together van Trijntje Oosterhuis. Tijdens deze voorshow worden bezoekers er ook op gewezen dat tijdens de hoofdshow niet gegeten, gedronken, gefilmd of gefotografeerd mag worden. In 2012 is in de voorshow de fotoreportage verdwenen en zijn daar bewegende beelden voor in de plaats gekomen. Verder is voor de voorshow nieuwe muziek geschreven door René Merkelbach. The Miracle van Queen is niet meer te horen maar In This Together van Trijntje Oosterhuis nog wel.

Hoofdshow[bewerken]

Na de voorshow komt men in een grote theaterzaal waarin maximaal 400 bezoekers kunnen plaatsnemen. Bij de ingang wordt een 3D-bril uitgereikt om de film optimaal te kunnen beleven. Op een filmscherm van negen bij twintig meter wordt middels twee projectoren de 3D-film Pandadroom geprojecteerd. De film duurt twaalf minuten en neemt de bezoeker mee naar de Noordpool, de oceaan en het oerwoud.

De film is gemaakt door MoveTRIX, een dochteronderneming van nWave Pictures. Tijdens de hoofdshow ervaart men diverse special effects: zo voelt men de spetters van de afbrokkelende, in zee stortende gletsjer, waait de wind om de oren en zakt men bijna door de banken wanneer een levensechte boomtak naar beneden komt. De boomtak, gemaakt door het bedrijf Stakebrand, hangt aan zes staalkabels aan het plafond van de zaal en weegt 1.000 kilogram. In 2012 is de muziek van de hoofdshow veranderd, de stukken zijn gecomponeerd door René Merkelbach.

Dierenwereld[bewerken]

De schildpad "Aura" als animatronic in de Dierenwereld.
Animatronic van de leeuw "Leopold"

Na de hoofdshow komen de bezoekers in de dierenwereld. Kinderen kunnen hier klimmen en klauteren in het klimtoestel bij het jungle-gedeelte, van de glijbaan glijden in het ijs-gedeelte en door allerlei gangen kruipen in het savanne-gedeelte. Er bevindt zich tevens een restaurant, de Octopus, waar men kan verpozen. Ook kan men zich hier opgeven als donateur van het Wereld Natuur Fonds, door middel van de vele computerschermpjes die zich in de dierenwereld bevinden. Op deze computerschermpjes kan men tevens een "morf" maken: er wordt een foto van je gemaakt, en men kan door een aantal instellingen zijn of haar gezicht naar dat van een dier veranderen. Ook is er aan het eind een souvenirwinkel te vinden waar men onder andere pluche dieren en sleutelhangers kan kopen, een deel van de opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds.

Kritiek[bewerken]

PandaDroom is niet onomstreden. Grote delen van het gebouw zijn niet afgewerkt, waardoor het gebouw vanuit sommige hoeken op een bunker of loods lijkt. Vooral vanaf het plein voor de Bob is dit duidelijk waar te nemen. De Efteling is niet het enige park met deze attractie. Zo draait dezelfde film bijvoorbeeld ook in Panda Vision in Hansa-Park.

Sluiting en verbouwing[bewerken]

Op 4 november 2019 sluit de PandaDroom zijn deuren. De Efteling maakte op 13 mei 2019 bekend dat het contract met het WNF, dat liep tot het eind van dat jaar, niet verlengd werd en de attractie te sluiten. De attractie zou worden omgebouwd naar een nieuwe filmattractie, genaamd Fabula, die de Efteling ontwikkelde met Aardman Animations. Met het ombouwen van de atractie is 3,5 miljoen euro gemoeid.[3][4]

Externe link[bewerken]