Villa Volta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Villa Volta
De attractie vanaf buiten gezien tijdens de Winter Efteling.
De attractie vanaf buiten gezien tijdens de Winter Efteling.
Algemene informatie
Huidige locatie Efteling, Vlag van Nederland
Soort attractie Madhouse
Bouwer(s) Vekoma
Opdrachtgever De Efteling
Status Geopend
Bouw 1995
Opening 4 april 1996[1]
Kosten ƒ 10 miljoen
Thematisatie en muziek
Thema Bokkenrijders
Voorshow Aanwezig
Eigenschappen
Ritduur 10 minuten
Aantal voertuigen 1 schommel met 2 banken
Capaciteit 1900 personen per uur
Onride foto Afwezig
Veiligheid
Niet geschikt voor Verboden voor hartpartiënten Hartpatiënten
Verboden voor zwangeren Zwangeren
Voor rolstoelgebruikers ontoegankelijk Rolstoelgebruikers
Verboden voor mindervaliden Mindervaliden en/of bij orthopedische klachten
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Wachtrij
Snelpas Niet aanwezig
Single riders-rij Niet aanwezig
Baby switch Aanwezig
Website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Hugo Van den Loonsche Duynen
Hugo's huiskamer.

Villa Volta is een madhouse in het Nederlandse attractiepark De Efteling. Het is een attractie waarbij de illusie wordt gewekt dat men over de kop gaat. Het huis is ontworpen door Ton van de Ven en het is in 1995 gebouwd door Vekoma. Bij de opening was het de eerste attractie in zijn soort, sindsdien heeft het type veel navolging gekregen in andere attractieparken.

Het verhaal[bewerken]

Het verhaal achter Villa Volta is gebaseerd op de verhalen rond de Bokkenrijders. Dit was een angstaanjagende roversbende die in de 18e eeuw huishield in de Brabantse Kempen, Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. De Bokkenrijders gaven hun komst aan door middel van een teken op de boerderij of het huis dat door hen zou worden overvallen. Volgens het verhaal is de leider van de Bokkenrijders, Hugo van den Loonsche Duynen, vervloekt vanwege diens bestorming van de Abdij van Postel. Hugo krijgt van een mysterieuze vrouw (Vrouwe Goeds) te horen wat er aan de hand is:

"Nergens in uw eigen huis, noch waar ook ter wereld, zult gij rust of vrede vinden, nu gij Gods huis geschonden hebt... Eerst dan, wanneer een edel mens met het reine geweten van een pasgeboren kind uw woonstede zal betreden, dan zult gij vrede vinden, in uw huis en in uw hart..."

Door deze vervloeking draait het huis van Hugo sinds die tijd in de rondte.

Attractieverloop[bewerken]

De geheimzinnige sfeer begint al bij de wachtrij. De attractiemuziek is al te horen en ook is er een mededeling:

Al oogt deez' Villa lief en mild, daar binnen wordt het toch iets te wild, U lijkt soms over de kop te gaan... Voelt u dan angst? Blijf dan hier staan! En ouders is uw kind nog klein, bedenk het kan wat griezelig zijn...

Deze mededeling staat er in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. De wachtrij bestaat uit een brede rij, vroeger waren dit er twee, maar dat is in de lente van 2010 veranderd.

De eerste ruimte in de villa is de eerste voorshow. Deze bestaat uit een hoorspel. Hein Boele is de verteller, Hero Muller speelt Jonge Peer en de dorpeling is Jo De Meyere.

De eerste voorshow vertelt vooral over de tijd van de Bokkenrijders en de reacties van de slachtoffers van de bende. Vooral Hugo van den Loonsche Duynen is onderwerp van gesprek. In deze ruimte zijn veel Eftelingvoorwerpen te zien. Zo is er hetzelfde bankje te vinden dat ook in het Sprookjesbos bij Doornroosje staat en is er een oud hek, dat vroeger bij de (oude) Ingang West gebruikt werd.

In de tweede voorshow vinden we Hugo in de vorm van een animatronic. Hij vertelt de bezoeker over de vloek die ervoor zorgt dat zijn huis over de kop gaat en vraagt de bezoekers hem te verlossen: "Mijn gruwelijk lot is tot op heden niet gebroken. Treed binnen met een reine ziel, opdat de doem valt van dit huis en mijn ziel de rust verkrijgt, waar ik zo hevig naar verlang.".

De stem van Hugo is ingesproken door de acteur Jules Croiset en de stem van Vrouwe Goeds is ingesproken door Lucie de Lange.

Ten slotte komt men in de hoofdshow: Hugo's huiskamer. Nadat het publiek heeft plaatsgenomen op een viertal banken komt een medewerker waarschuwen dat de beugels dichtgaan, en drukt deze dicht met een knop die zich in de huiskamer bevindt.

Dan begint de show en draait de kamer dusdanig, dat de illusie gewekt wordt dat men over de kop gaat. Volgens het verhaal begon het huis ineens te draaien toen hij in zijn stoel zat. Hij haastte zich naar een andere ruimte, waarbij hij zijn sloffen vergat; deze staan namelijk nog voor de open haard. Door de vloek zal zijn ziel nooit rust krijgen, tenzij de vloek doorbroken wordt. Hugo wordt echter wel ouder. In de hoofdshow verschijnt de schim van Hugo in de zwart-wit geblokte vloer.

Aan het einde gaan de beugels open, het licht weer normaal en de show is afgelopen.

Techniek[bewerken]

Alhoewel Villa Volta de eerste grootschalige uitvoering in een attractiepark is, is de techniek erachter al bekend sinds het begin van de 20e eeuw. De banken staan op een gondel die maximaal 30° uitslag heeft. De kamer zelf (de muren, vloer en plafond) is een trommel die zich daaromheen bevindt. Tijdens de rit beweegt de gondel heen en weer en creëert een gevoel van beweging, terwijl de trommel 360° draait. Door de bewegingen goed op elkaar af te stemmen wordt de illusie gewekt dat men werkelijk over de kop gaat. De gordijnen zijn met lijm bewerkt, waardoor ze niet bewegen wanneer de trommel draait. In de Huiskamer van Hugo van den Loonsche Duynen bevinden zich gouden wandarmaturen boven de haard en naast de tuindeuren. Wanneer de show start beginnen de ogen van deze wandarmaturen of gouden kandelaardragers te bewegen. Ook zijn er diverse speakers en camera's aanwezig in de villa (ook in de hoofdshow).

Muziek[bewerken]

De muziek van Villa Volta is gecomponeerd door Ruud Bos. Ruud Bos heeft vier verschillende muziekstukken geschreven: voor de wachtrij, voor de eerste voorshow (het bewegende gilde-teken), voor de tweede voorshow (het verhaal van Hugo) en voor de hoofdshow (de woonkamer). De muziek in de hoofdshow is opgenomen met het Vlaams Radio Orkest, onder leiding van Ruud Bos. De muziek bevat nog enkele elektrische toevoegingen, zoals het koorgezang dat er in verwerkt zit. Dit is geen echt koor, maar een elektrisch koor. De muziek in de wachtrij is gemaakt met een synthesizer.

Niet toegankelijk voor[bewerken]

 • Personen met hoge bloeddruk en/of hartklachten;
 • Personen in zwangerschap;
 • Personen die mindervalide zijn.
 • Personen met een bredere buikomvang i.v.m de beugelsluiting.

Er is voor deze bezoekers wel een aparte ruimte aan de zijkant van de attractie waar zij een video kunnen bekijken met een stuk van de voorshows en een verkorte versie van de hoofdshow. Deze ruimte kan worden betreden door op een knop naast de deur te drukken. De deur gaat dan automatisch open, waarna de video wordt gestart.

Trivia[bewerken]

 • Sinds 2003 is de ontwerper van Villa Volta, Ton van de Ven, te zien in de attractie. Na zijn vertrek in 2003 heeft de Efteling besloten om in de tweede voorshow een schilderij van een streng kijkende Van de Ven op te hangen, rechts naast de animatronic van Hugo van den Loonsche Duynen.
 • Het idee om de Villa Volta te bouwen kwam van de ontwerper Ton van de Ven, in die tijd was deze attractie uniek op de wereld. Het attractietype, een madhouse, is meer dan 25 keer gekopieerd in de wereld in verschillende thema's.
 • De hekken beschreven met de "E" tijdens de eerste voorshow, zijn de originele toegangspoorten van de Efteling.
 • Villa Volta staat precies op het punt waar vroeger de ingang van de Efteling zich bevond.
 • Er is veel besproken geweest rondom het masker van de animatronic van Hugo van den Loonsche Duynen. In de loop van de tijd is het masker meer dan 5 keer vervangen.
 • De stoel van de animatronic is in twee stukken gesplitst voor de bekabeling. Dit is duidelijk te zien, omdat een van de twee kanten een stuk is weggezakt.
 • De grote deuren die aan de voorkant van Villa Volta zitten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers en geven toegang tot zowel de controlekamer als een schoonmaakkast.

Externe links[bewerken]