Easter egg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Easter egg (Engels voor paasei) is een grap of een verborgen boodschap die in een computerprogramma, een film, een website, een computerspel, een dvd, een cd (hidden track), een plaatje of een boek verwerkt is. Net als echte paaseieren zitten deze snufjes verborgen en moet ernaar gezocht worden.

Programmeurs brengen voor hun eigen gemak soms wat codes aan die gebruikt worden tijdens het ontwikkelen van een programma. De gebruiker weet daar meestal niets van, en in de uiteindelijke versie worden zulke codes meestal weggelaten. Maar soms vinden programmeurs het leuk om iets grappigs in hun programma achter te laten. Vaak moet een hele reeks handelingen in precies de juiste volgorde verricht worden om de Easter egg te zien te krijgen.

Voorbeelden[bewerken]

Computerprogramma's[bewerken]

Bij computerprogramma's komen Easter eggs tevoorschijn als men iets speciaals intypt of een bepaalde toetsencombinatie gebruikt. Na intypen van =rand() komt er in Microsoft Word bijvoorbeeld een lange tekst tevoorschijn en in Excel 2000 zit een vliegsimulator verborgen. Microsoft staat bekend om deze Easter eggs, maar ook vele andere bedrijven bouwen ze in hun software in. In de zoekmachine Google zijn Easter eggs te vinden als gezocht wordt naar Anagram, Tilt, Askew, Binary, Do a barrel roll, Zerg rush, Kerning en Atari breakout.[1][2] Op YouTube verschijnt een Easter egg bij het opzoeken van Do the harlem shake en Doge meme. In Mozilla Firefox verschijnt een bericht na het intypen van about:robots in het URL-kader.

Computerspellen[bewerken]

Bij computerspellen wordt zoiets soms met opzet toegevoegd, omdat de gebruikers gewoonweg verwachten dat het spel aangepast kan worden door tijdens het spelen een speciale code in te typen. Deze zogenaamde cheats zijn zo ingeburgerd, dat ze geen Easter eggs worden genoemd. Daarom zijn de makers echte Easter eggs gaan maken, zoals in de serie Grand Theft Auto, Hitman: Blood Money, True Crime: New York City en vele andere computerspellen.

Dvd en cd[bewerken]

Daarnaast bevatten sommige films op dvd ook Easter eggs. Door een bepaalde combinatie van toetsen op de afstandsbediening in te drukken verschijnt er bijvoorbeeld een trailer van een film. Een bekende Easter egg op een audio cd is te vinden op Amarok van Mike Oldfield, hierin is een boodschap in morsecode te vinden.

Externe link[bewerken]

  • (en) Eeggs.com, website met een verzameling van Easter eggs in verschillende media
Bronnen, noten en/of referenties