Pardoes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een standbeeld van Pardoes

Pardoes of Pardoes de Tovernar is de mascotte van de Efteling, een attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel.

Pardoes is een tovernar. Hij draagt rode schoentjes met belletjes aan de punten. Daarboven draagt hij een witte maillot. Daarboven draagt hij een rood kostuum met een witte e, het logo van de Efteling. Hij draagt ook een rode muts met belletjes. Pardoes moet de fantasie en het geloof van de mensen in de sprookjes in leven houden en de bezoekers een fijne dag bezorgen door een glimlach om hun mond te toveren.

Pardoes is in 1989 ontworpen door Henny Knoet. Voor die tijd had de Efteling geen mascotte in het park rondlopen. Sinds Pardoes er is, staat hij ook in de huisstijl van de Efteling, onder meer op briefpapier, enveloppen en toegangskaarten. Sinds 2005 is er ook een vrouwelijk personage naast Pardoes: Prinses Pardijntje. Rond Pardoes is in 2011 en 2012 een tv-serie uitgezonden, De Magische Wereld van Pardoes.

Pardoes in de Efteling[bewerken]

Door het centrum van de Efteling loopt de Pardoes Promenade. Dit pad begint op het Dwarrelplein en eindigt op de Brink. Daar wordt gewerkt aan Symbolica. Deze darkride attractie staat geheel in het teken van Pardoes. Deze attractie wordt de grootste en duurste attractie in de geschiedenis van het Brabantse sprookjespark.

De magische wereld van Pardoes[bewerken]

De magische wereld van Pardoes is een tv-serie van 13 afleveringen van elk 20 minuten. In deze serie moet Pardoes de elf toetsen doen en daarmee Pantagor verslaan. Alleen Pardoes kan Pantagor verslaan omdat hij de uitverkorene is. Bij de elf toetsen krijgt hij de hulp van prinses Pardijn op wie Pardoes stiekem verliefd is.