Roeivijver (Efteling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Roeivijver met de boten, 1998. Op de achtergrond Fata Morgana.

De Roeivijver, een voormalige attractie in het sprookjespark de Efteling, lag voor het paleis van Fata Morgana in het Anderrijk. Het was een van de eerste attracties van het park.

Oorspronkelijk bevond de Roeivijver zich (samen met de Kanovijver) in de grote plas aan de zuidzijde van het park, op de locatie waar nu de Piraña, De Vliegende Hollander en Joris en de Draak zich (gedeeltelijk) bevinden. Het oostelijke gedeelte van de plas was voor roeiboten, het westelijke gedeelte voor kano's.

In 1976 werd de scheiding tussen beide vijvers, bestaande uit paaltjes met dwarslatten, vervangen door de Wankelbrug, die in 1983 met de komst van de Piraña in oostelijke richting is verplaatst. Later vormde de (aangepaste) Wankelbrug nog een onderdeel van de uitgangsroute van de Pegasus.

Met de komst van de Piraña is een groot gedeelte van de vijver gedempt. De roeiboten kwamen op de locatie in de Vonderplas, terwijl de kano's verhuisden naar de plas voor de Pegasus. De kano's zijn inmiddels helemaal verdwenen in verband met de komst van De Vliegende Hollander.

In 2011 werden de boten verplaatst naar de voormalige Kanovijver nabij het in dat jaar aangepaste horecapunt Casa Caracol. Op de oude plaats van de Roeivijver bevindt zich tegenwoordig de watershow Aquanura. Deze werd geopend op 31 mei 2012.