Kano (vaartuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kano (scheepstype))
Ga naar: navigatie, zoeken
Toerkano
Kajak

Een kano is een boot die in principe met in de hand gehouden peddels met spierkracht voortbewogen wordt. Voortbeweging door zeilen, bomen of een motor komt echter ook voor. De term 'kano' komt van het Portugees/Spaanse woord 'canoa'. Aangenomen wordt dat dit woord via Columbus afkomstig is van de in de Caraïben gebruikte benaming voor boomstamkano's.[1]

Meest voorkomende kano's zijn tegenwoordig de kajak en de toerkano die in sommige Europese landen ook wel Canadese kano wordt genoemd.

Met een kano de rivier over, Canjambari, Guinee-Bissau, 1973

Geschiedenis[bewerken]

De kano wordt al erg lang gebruikt: In 2010 werd een kano opgegraven uit de periode van 400 tot 200 jaar voor Christus[2]. C14-datering heeft aangetoond dat de kano van Pesse, voor zover bekend de oudste boot ter wereld, uit de periode tussen 8200 en 7600 v.Chr. stamt.

Overdraging van toerkano

Ontwikkeling[bewerken]

De huidige kano's voor sport en recreatie zijn ontwikkeld vanuit kano's die oorspronkelijk in Noord-Amerika vervaardigd werden van berkenbast of een houten frame bespannen met dierenhuiden. Kenmerkend voor de berkenbastkano was het relatief lage gewicht, waardoor deze kano goed over land te vervoeren was. Tegenwoordig zijn de meeste kano's vervaardigd uit kunststof zoals glasvezel/polyester, Kevlar en/of Carbon/vinylester, Royalex, Polyethyleen of aluminium. Er zijn ook opvouwbare versies die bestaan uit een aluminium of houten geraamte dat overspannen is met kunststof (meestal PVC) doek. Er bestaan ook opblaasbare kano's, die meegedragen kunnen worden in een (zware) rugzak.

opblaasbare kano's

Gebruik[bewerken]

Bij natuurvolkeren is de kano een hulpmiddel om in de transportbehoefte te voorzien. Beroepsmatig worden nauwelijks kano's gebruikt, hoewel vouwkano's wel door speciale eenheden van de strijdkrachten gebruikt worden. Heden ten dage wordt kanovaren vooral beoefend als sport en recreatie, zoals:

Vlakwaterwedstrijdkano C2
Vlakwaterwedstrijdkajak K2
Gesloten wildwaterwedstrijdkano C1
Open wildwaterkano OC1

Wedstrijdsportaanduidingen[bewerken]

In de wedstrijdsport wordt een kano aangeduid met de 'C' van het Engelse 'canoe', met daarbij een nummer voor het aantal personen dat geacht wordt het vaartuig voort te bewegen. Bij de vlakwaterwedstrijdsport zijn daarbij 3 klassen te onderscheiden: C-1 staat dan voor solokano, C-2 voor tandemkano en C-4 voor een vierpersoonskano. Voor kajaks gebruikt men in de wedstrijdsport de aanduiding 'K', met daarbij een nummer voor het aantal personen dat geacht wordt het vaartuig voort te bewegen. Bij de vlakwaterwedstrijdsport zijn er 3 klassen te onderscheiden: K-1 staat voor een eenpersoonskajak, K-2 voor tweepersoonskajak en de K-4 voor een vierpersoonskajak. Bij de wildwaterwedstrijdsport kent men alleen K-1, C-1 en C-2, respectievelijk OC-1 en OC-2 voor de open wildwaterkano's.

Verschil kano/kajak[bewerken]

In sommige Europese landen, waaronder Nederland, wordt een kajak gezien als een soort kano. Kenmerkend aan de kajak is dan de van boven min of meer waterdichte constructie en dat dit vaartuig bedoeld is om met een dubbelbladige peddel te worden gevaren waarbij de vaarder met de benen en gezicht naar voren zit.

Verschil kano/roeiboot[bewerken]

Een roeiboot wordt niet als een kano beschouwd. Een roeiboot wordt namelijk voortgestuwd door roeiriemen waarbij de boot het draaipunt levert en de vaarder in de regel met de rug naar voren zit. Een kano is bedoeld om door een volledig in de hand gehouden peddel te worden gevaren waarbij de vaarder met het gezicht naar voren zit.

Onderdelen van een tandem toerkano[bewerken]

Parts of Canoe.svg

  1. Boeg
  2. Hek
  3. Romp
  4. Zitje (doft)
  5. Dwarsstang
  6. Boordlijst
  7. Dek
  8. Juk
Bomen met een kano
Kano met zeiluitrusting

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]