The Sound of Music (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige film uit 1965, zie The Sound of Music (film)
The Sound of Music
Muziek Richard Rodgers
Teksten Oscar Hammerstein
Boek The Sound of Music door Howard Lindsay en Russel Crouse
Première 16 november 1959
Productie 1959 New York (Amerika)
1961 West End (Engeland)
1963 Amsterdam (Nederland)
1961 Melbourne (Australië)
1965 Film
1998 Broadway (Amerika)
2005 Wenen (Oostenrijk)
2006 Londen (Engeland)
2009 Tour (Engeland)
2009 Parijs (Frankrijk)
2009 Antwerpen (België)
2009 Kaatsheuvel (Nederland)
2010 Gent (België)
2010 Tour (Nederland)
2011 Buenos Aires (Argentinië)
2012 Madrid (Spanje)
2012 Tour (Oostenrijk)
2013 NBC Live televisie
2014 Tour (België)
2015 Bogota (Colombia)
2015 Live televisie
2016 Tour (Dominicaanse Republiek)
2020 Antwerpen (België)
2021 Tour (Nederland)
Prijzen Radio 2 Publieksprijs 2010
IBDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Musical

The Sound of Music is een musical met muziek van Richard Rodgers en tekst van Oscar Hammerstein. Het boek is van Howard Lindsay en Russel Crouse, die zich baseerden op de geschiedenis van het Oostenrijkse gezin Von Trapp, zoals beschreven door Maria von Trapp in haar boek The Story of the Trapp Family Singers uit 1949. Daarin beschrijft ze hun vlucht vanuit Salzburg naar de Verenigde Staten na de Anschluss in 1938. De Broadway-première was op 16 november 1959 in het Lunt-Fontanne Theatre in New York. Er volgden 1443 voorstellingen. De musical beleefde haar première op West End in Londen op 18 mei 1961 in het Palace Theatre. Deze productie bracht het tot 2385 uitvoeringen. In 1963 was de allereerste uitvoering in Nederland in het Carré met Johan Heesters en Mieke Bos onder regie van Ton Lutz.

Voorafgaand aan de musical werd het boek al verfilmd als Die Trapp-Familie (1956) en Die Trapp-Familie in Amerika (1958), twee Duits/Oostenrijkse films, geschreven door Herbert Reinecker en geregisseerd door Wolfgang Liebeneiner. The Sound of Music staat op de 3e plaats in de lijst van succesvolste films. Hij heeft in totaal ongeveer 858.764.718 dollar (640.105.162 euro) opgebracht.

Op basis van de musical werd in 1965 de gelijknamige film opgenomen door 20th Century Fox. De regie werd gedaan door Robert Wise. Julie Andrews en Christopher Plummer spelen Maria en kapitein Von Trapp.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Het huis in Salzburg waar de opnames van The Sound of Music werden gemaakt
De oorspronkelijke Trapp Family Singers in 1941

In Salzburg wordt Maria postulante in de abdij Nonnberg, maar ze is niet erg geschikt voor het kloosterleven (omdat ze nog te onbesuisd is) en ze krijgt van de moeder-overste de opdracht als gouvernante te werken voor de zeven kinderen van kapitein Von Trapp: Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl. De kapitein regeert zijn kinderen met militaire discipline. Maria wil daar verandering in brengen en terwijl de vader enige tijd van huis is, leert ze de kinderen zingen en weer plezier in hun leven te hebben. Als de kapitein thuiskomt, wordt Maria prompt ontslagen, maar als de kapitein ziet wat ze heeft bereikt, mag ze terugkomen. Maria en de kapitein worden zelfs verliefd en trouwen. Ze gaan op huwelijksreis.

Tijdens de reis heeft oom Max, een impresario, de kinderen onder zijn hoede. Hij zorgt ervoor dat de zingende kinderen mogen optreden op de Salzburger Festspiele. Hij weet wel dat vader Von Trapp niet goedvindt dat de kinderen in het openbaar optreden, maar de ouders worden niet voor de Festspiele terugverwacht.

Het is echter 1938 en het is niet veilig in Oostenrijk. Tijdens hun huwelijksreis nemen de Nazi's de macht over. De kapitein en Maria keren snel terug. Juist die avond vinden de Festspiele plaats, en de kapitein beslist dat het optreden niet doorgaat.

Dan blijkt dat de kapitein wordt opgeroepen voor de marine. Hij probeert met zijn gezin te vluchten. Als ze betrapt worden, redt de kapitein zich eruit door te zeggen dat ze op weg zijn naar de Festspiele. Dat klinkt geloofwaardig, want de namen staan op het programma. De kapitein krijgt toestemming met zijn gezin aan de uitvoering mee te doen. Tijdens de uitvoering ontsnappen ze en vluchten ze naar Zwitserland.

Het grote drama, alsmede de liefde, de humor en het kleine drama van alledag zijn in de film verweven. Refererend aan de symbolen die de bezetters in de stad aanbrengen, zegt de kleine Marta: "Maybe the flag with the black spider on it makes people nervous".[1]

Het terugkerende thema in het stuk zijn 'keuzes': de keuze van Maria tussen wereldse en hemelse liefde, de keuze van Von Trapp tussen Maria en de barones; de keuze van Max tussen principe en pragmatisme; de keuze van Rolf tussen zijn loyaliteit aan de kapitein en de nieuwe machthebber; de keuze van Liesl tussen haar familie en Rolf; de keuze van de barones tussen het drukke Wenen en het rustige Salzburg; de keuze van de moeder-overste tussen orde en spontaniteit.

Liedjes[bewerken | brontekst bewerken]

1959 1965 1995 2002 2009 & 2014
Origineel eerste akte eerste akte eerste akte eerste akte
Preludium Preludium Dixit Dominus/Rex Admirabilis Preludium: Dixit Dominus/Ochtendhymne/Alleluia Gebed
The sound of music The sound of music De mooiste muziek De bergen zingen De muziek van de hoogste bergen
Maria Het probleem Maria Maria Maria Wie weet er wat we moeten met Maria?
My favorite things Dingen waar ik dolveel van hou Dingen waar ik zoveel van hou Iets waar ik zielsveel van hou
+I have confidence Ik geloof Ik kan heel de wereld aan
My favorite things (reprise) Dingen waar ik dolveel van hou (reprise) Dingen waar ik zoveel van hou (reprise)
Do-Re-Mi Do-Re-Mi Do-Re-Mi Do-Re-Mi Do-Re-Mi
Sixteen going on seventeen Jij bent zestien Ik ben zestien, zeg gerust zeventien Zestien, zeventien Zestien, dadelijk zeventien
The lonely goatherd Het verhaal van kabouter Wouter De geitenhoeder De dingen waar ik zo van hou De boer en de boerin
The lonely goatherd (reprise) Het verhaal van kabouter Wouter (reprise) De geitenhoeder
How can love survive? Waar blijft liefde dan? Houdt zo'n liefde stand? Zo gaat liefde stuk Zo bloedt de liefde dood
The sound of music (reprise) The sound of music (reprise) De mooiste muziek (reprise) De bergen zingen (reprise) De muziek van de hoogste bergen
Ländler Ländler Ländler Ländler Ländler
So long, farewell So long - vaarwel Adieu-vaarwel Adieu, vaarwel Tot snel, vaarwel
Morning Hymn Ochtendhymne Ochtendhymne Ochtendhymne Gebed 2
Climb ev'ry mountain Hoog boven de bergen Spreid nu je vleugels Bergen of dalen
Origineel tweede akte tweede akte tweede akte tweede akte
Hoe hoog de berg lijkt
The lonely Goatherd (reprise)/Do-Re-Mi (reprise)/My favourite things (reprise) Het verhaal van kabouter Wouter (reprise)/Do-Re-Mi (reprise)/Dingen waar ik zo dolveel van hou (reprise) De Geitenhoeder (reprise)/Do-Re-Mi (reprise)/Dingen waar ik zoveel van hou De eenzame herder/Do-Re-Mi (reprise)/De dingen waar ik zo van hou (reprise) De boer en de boerin (reprise)/De muziek van de hoogste bergen (reprise)/Iets waar ik zielsveel van hou (reprise)
No way to stop it Dat kun je niet stoppen En je houdt het niet tegen Water bij de wijn Wat kan het je schelen
An ordinary couple Twee heel gewone mensen Gewoon een doorsnee echtpaar
Something good Zoveel goeds Iets goed gedaan
Gaudeamus Domino/Maria (reprise) Halleluja/Het probleem Maria (reprise) Gaudeamus/Maria (reprise) Bruiloftsprocessie/Lofzang: Gaudeamus/Alleluia/Maria (reprise) Het huwelijk/Wie weet er wat we moeten met Maria? (reprise)
Sixteen going on seventeen (reprise) Jij bent zestien (reprise) Jij bent zestien, bijna al zeventien (reprise) Zestien, zeventien (reprise) Zestien, dadelijk zeventien (reprise)
Do-Re-Mi (reprise) Do-Re-Mi (reprise) Do-Re-Mi (reprise) Do-Re-Mi (reprise)
De eenzame herder (reprise)
Edelweiss Edelweiss Edelweiss Edelweiss Edelweiss
So long, farewell (reprise) So long - vaarwel (reprise) Adieu-vaarwel (reprise) Adieu, vaarwel (reprise) Tot snel, vaarwel (reprise)
Finale Ultimo: Climb ev'ry mountain (reprise) Finale Ultimo: Hoog boven de bergen (reprise) Finale Ultimo: Spreid nu je vleugels (reprise) Finale Ultimo: Hoe hoog de berg lijkt (reprise) Finale Ultimo: Bergen of dalen (reprise)
Veranderingen
  • + Dit liedje is voor Julie Andrews en de filmversie geschreven en later in vele producties toegevoegd.
  • † Liedje is vervangen door Something good dat geschreven was voor de filmversie.
  • ‡ Vervangen door The lonely goatherd in de revivalversie van 1998, later is dat weer teruggedraaid.
  • In sommige producties zingen ze tijdens de onweerscène My favourite things.
  • Alle muziek is van Richard Rodgers.
  • Alle liedteksten zijn van Oscar Hammerstein II, behalve I have confidence en Something good - deze zijn geschreven door Richard Rodgers.
  • De Nederlandse vertaling van de productie van 1965 is gemaakt door Louis Dusée & Alfred Pleiter.
  • De Nederlandse vertaling van de productie van 1995 is gemaakt door Joris Lutz & Luc Lutz.
  • De Nederlandse vertaling van de productie van 2002 & 2004 is gemaakt door Daniël Cohen. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt in de vertaling voordat de productie naar België ging.
  • De Nederlandse vertaling van de productie van 2009 en 2014 is gemaakt door Allard Blom. Er zijn kleine aanpassingen gemaakt in de vertaling voordat de productie naar België ging.
  • De Nederlandse vertaling van de productie van 2020 is gemaakt door Stany Crets.
  • In de theaterwereld is het goedkoper om een nieuwe vertaler te zoeken dan een vertaling over te kopen van een andere producent.
  • De eerste akte van Nederlandse productie van 2002 eindigde anders dan de andere producties, deze versie heeft toen meer een mix gemaakt van de filmvariant.

Rolverdeling Broadway/West End/Film/London Palledium/Liveversies[bewerken | brontekst bewerken]

Rol Broadway (1959) West End (1961) Film (1965) West End Revival (1981) Broadway Revival (1998) London Palladium (2006) NBC Live (2013) Live (2015)
Maria Rainer Mary Martin Jean Bayless Julie Andrews Petula Clark Rebecca Luker Connie Fisher Carrie Underwood Kara Tointon
Kapitein Georg von Trapp Theodore Bikel Roger Dann Christopher Plummer, zangstem door Bill Lee Michael Jayson Michael Siberry Alexander Hanson Stephen Noyer Julian Ovenden
Moeder-overste Patricia Neway Constance Shacklock Peggy Wood June Bronhill Patti Cohenour Lesley Garrett Audra McDonald Maria Friedman
Max Detweiler Kurt Kasznar Harold Kasket Richard Haydn John Bennett Fred Applegate Ian Gelder Christian Borle Alexander Armstrong
Barones Elsa von Schräder Marion Marlowe Eunice Gyson Eleanor Parker Honor Blackman Jan Maxwell Lauren Ward Laura Benantie Katherine Kelly
Liesl von Trapp Lauri Peters Barbara Brown Charmian Carr Claire Parker Sara Zelle Sophie Bould Ariane Rinehart Evelyn Hoskins
Rolf Gruber Brain Davies Nicholas Bennett Daniel Truhitte Paul Shearstone Dashiell Eaves Neil McDermott Michael Campayno Jon Tarcy
Louisa von Trapp + + Heather Menzies + + + Ella Watts-Gorman Ellen Coleman
Friedrich von Trapp + + Nicolas Hammond + + + Michael Nigro Guy Trundle
Kurt von Trapp + + Duane Chase + + + Joe West Zac Lester
Brigitta von Trapp + + Angela Cartwright + + + Sophia Anne Caruso Amy Snudden
Marta von Trapp + + Debbie Turner + + + Grace Rundhaug Jessica Burden
Gretl von Trapp + + Kym Karath + + + Peyton Ella Martha Otterburn

+ Deze rollen werden door verschillende kinderen gespeeld.

Rolverdeling Nederlandse producties[bewerken | brontekst bewerken]

Rol 1964 (Sleeswijk-Wunnink Productie) 2002-2004 (Stage Entertainment) 2008-2010 (V&V Entertainment & De Efteling) 2014-2015 (Albert Verlinde Entertainment/Stage Entertainment Nederland) 2021-2022 (Stage Entertainment Nederland)
Maria Rainer Mieke Bos Maaike Widdershoven Wieneke Remmers Anouk Maas Nandi van Beurden
Alternate Wieneke Remmers Natascha Molly
Understudy Annemieke van der Veer Anouk Maas, Merel Zeeman Sanne den Besten, Nandi van Beurden Lena Stallinga
Kapitein Georg von Trapp Johannes Heesters Hugo Haenen Rein Kolpa Ad Knippels Stefan Rokebrand
Understudy Herman Boerman Hans Lemmen Hans Lemmen, Rein Kolpa Paul Walthaus, Roman van der Werff, Hayo De Kruijf
Elsa Schräder Teddy Scholten Anne-Mieke Ruyten Ellis van Laarhoven Cindy Bell Belinda van der Stoep
Alternate Ellen Evers
Understudy Corine van Opstal Inge Ipenburg, Kirsten Cools, Eefje Thomassen, Dorien Rozendaal Dorien Rozendaal, Melise de Winter Kilke John, Froukje Zuidema, Sandra Jonkman
Max Detweiler Guus Verstraete sr. Dick Cohen Koen Crucke Tony Neef William Spaaij
Understudy Mark van der Laan Zjon Smaal, Marc-Peter van der Maas Rein Kolpa, Armand Pol Armand Pol, Hayo De Kruijf
Moeder Overste Maria Ballings Esther Been Jackie van Oppen Maaike Widdershoven Francis van Broekhuizen
Alternate Saskia Schäfer
Understudy Marjan Boonen Barbara van den Eerenbeemt Saskia Schäfer Fleur Alders, Kilke John
Liesl von Trapp Ada Thijsse Céline Purcell Anouk Maas Vajèn van den Bosch Esmee Mardjan
Understudy Nathalie Haneveld, Simone Escherich Alexandra Alphenaar, Marit Slinger, Simone Breukink Lotte Stevens Aimée de Pater, Bridget Looijmans
Rolf Gruber René Frank Jurgen Stein Steven Colombeen Martijn Vogel Jimi Hendrikse
Understudy Jasper Kerkhof Martijn Egelmeer Brent Pannier Thom Koolen, Kees Nieboer
Ensemble Frank Beurskens, Darcey Roosenboom, Kim Reizevoort, Isabelle Verhoeven, Kay Heijnen, Isaura Kuyt, Eva Berhitu, Anne Smorenburg, Wesley Florijn
  • De kinderen von Trapp (behalve Liesl) worden door verschillende kinderen afwisselend gespeeld.

Rolverdeling Vlaamse producties[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen is The Sound of Music ook meerdere malen te zien geweest.

De Nederlandse producties van V&V Entertainment (2009)/Albert Verlinde Entertainment (2014/2015) waren ook te zien in Vlaanderen. De belangrijkste rollen werden deels vertolkt door bekende Vlamingen.

Rol 1997/1998 (Koninklijk Ballet van Vlaanderen) 2004 (Stage Entertainment) 2009 (V&V Entertainment & Music Hall) 2014-2015 (Albert Verlinde Entertainment & Music Hall) 2020 & 2022 (Deep Bridge)
Maria Rainer An Lauwereins, Petra Berger Maike Boerdam Deborah De Ridder Charlotte Campion Ianthe Tavernier, Laura Seys (understudy)
Kapitein Georg von Trapp Ernst Daniël Smid, Martin van Os Peter Van De Velde Peter Van De Velde Kürt Rogiers Koen van Impe, Nordin De Moor (understudy)
Liesl von Trapp Free Souffriau, Anneke Dejonghe, Valerie de Tavernier, Helen Geets, Veerle Casteleyn, Anke Zijlstra, Dominique Devel, Lotte Mariën Nathalie Haneveld Sara Gracia Lotte Stevens Charlotte Suijs, Zoë Guisoon (understudy)
Max Detweiler Ernst van Looy, Pieter Korteknie Door Van Boeckel Koen Crucke Tony Neef Peter Thyssen, Mart van den Hout (understudy)
Elsa Schräder Jeannine Geerts Jeannine Geerts Kirsten Cools Cindy Bell Geena Lisa, Saïn Vantomme (understudy)
Rolf Gruber Wim Van Den Driessche Jeroen Aarts Steven Colombeen Martijn Vogel, Brent Pannier Pieter Casteleyn, Aaron de Veene (understudy)
Moeder Overste Jacqueline van Quaille, Viviane Bruynbroeck Esther Been An Lauwereins Maaike Widdershoven, Saskia Schäfer An Lauwereins
  • De kinderen von Trapp (behalve Liesl) werden door verschillende kinderen gespeeld.

Lp's en cd's in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn zowel van elke verschillende producties in Nederland en België lp's en cd's verschenen.

The Sound of Music (Originele 1965 Nederlandse cast)
  1. Preludium
  2. The sound of music
  3. Het probleem Maria
  4. Dingen waar ik zo van hou
  5. Do-Re-Mi
  6. Jij bent zestien
  7. Het verhaal van kabouter Wouter
  8. Waar blijft liefde dan?
  9. The sound of music (reprise)
  10. Ländler
  11. So long, vaarwel
  12. Hoog boven de bergen
  13. Dat kun je niet stoppen
  14. Twee heel gewone mensen
  15. Halleluja/Het probleem Maria (reprise)
  16. Jij bent zestien (reprise)
  17. Edelweiss
  18. Hoog boven de bergen (reprise)
The Sound of Music (Originele 1995 Vlaamse cast)
  1. Dixit Dominus/Rex Admirabilis
  2. De mooiste muziek
  3. Maria
  4. Dingen waar ik zoveel van hou
  5. Do-Re-Mi
  6. Do-Re-Mi Encore
  7. Ik ben zestien, zeg gerust zeventien
  8. De geitenhoeder
  9. Houdt zo'n liefde stand
  10. De mooiste muziek (reprise)
  11. Laendler
  12. Adieu-vaarwel
  13. Spreid nu je vleugels
  14. En je houdt het niet tegen
  15. Gewoon een doorsnee echtpaar
  16. Gaudeamus
  17. Jij bent zestien, bijna al zeventien (reprise)
  18. Do-Re-Mi (reprise-concert)
  19. Edelweiss
  20. Spreid nu je vleugels (Finale Ultimo)
The Sound Of Music (Originele 2002 Nederlandse cast)
  1. Preludium: Dixit Dominus/Ochtendhymne/Alleluia
  2. De bergen zingen
  3. Maria
  4. Ik geloof
  5. Do-Re-Mi
  6. Zestien, zeventien
  7. De dingen waar ik zo van hou
  8. Zo gaat liefde stuk
  9. Adieu, vaarwel
  10. Hoe hoog de berg lijkt
  11. Water bij de wijn
  12. Zoveel goeds
  13. Bruiloftsprocessie/Lofzang: Gaudeamus/Allelula
  14. Zestien, zeventien (reprise)
  15. De eenzame herder
  16. Edelweiss
  17. Hoe hoog de berg lijkt
The Sound Of Music (Originele 2009 Nederlandse cast)
  1. Gebed
  2. De muziek van de hoogste bergen
  3. Wie weet er wat we moeten met Maria
  4. Iets waar ik zielsveel van hou
  5. Ik kan heel de wereld aan
  6. Do-Re-Mi
  7. Zestien, dadelijk zeventien
  8. De boer en de boerin
  9. Zo bloedt de liefde dood
  10. Tot snel, vaarwel
  11. Bergen of dalen
  12. Entr'acte
  13. Wat kan het je schelen?
  14. Iets goed gedaan
  15. Het huwelijk
  16. Zestien, dadelijk zeventien (reprise)
  17. Do-Re-Mi (reprise)
  18. Edelweiss
  19. Bergen of dalen (reprise)
The Sound Of Music (Originele 2009 Vlaamse cast)
  1. Gebed
  2. De muziek van de hoogste bergen
  3. Wie weet er wat we moeten met Maria?
  4. Iets waar ik zielsveel van hou
  5. Ik kan heel de wereld aan
  6. Do-Re-Mi
  7. Zestien, dadelijk zeventien
  8. De boer en de boerin
  9. Zo bloedt de liefde dood
  10. Tot snel, vaarwel
  11. Bergen of dalen
  12. Entr'acte
  13. Wat kan het je schelen?
  14. Iets goed gedaan
  15. Het huwelijk
  16. Zestien, dadelijk zeventien (reprise)
  17. Do-Re-Mi (reprise)
  18. Edelweiss
  19. Bergen of dalen (reprise)
  • In de originele 2009 Vlaamse cast zijn in de tekst een paar wijzigingen gemaakt, verder heeft deze musical dezelfde vertalingen.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]