Oscar Hammerstein II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oscar Hammerstein II
Oscar Hammerstein
Volledige naam Oscar Greeley Clendenning Hammerstein
Geboren 12 juli 1895
Overleden 23 augustus 1960
Land Verenigde Staten
Nevenberoep librettist
Belangrijkste werken Musicals
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Oscar Greeley Clendenning Hammerstein (New York, 12 juli 1895 - Doylestown, 23 augustus 1960) was een Amerikaans componist en librettist. Later nam hij de "II" aan, om verwarring te voorkomen met zijn grootvader, de impresario Oscar Hammerstein. Samen met Richard Rodgers vormde hij een zeer succesvol team, dat in de jaren veertig en vijftig verscheidene Broadway-musicals componeerde.

Oscar Hammerstein is de zoon van William Hammerstein, een bekend vaudevilleproducer (William Hammerstein wordt beschouwd als de geestelijk vader van de bekende taart-in-het-gezicht-routine) en de kleinzoon van Oscar Hammerstein "I", een in zijn tijd beroemde theaterbouwer en -impresario.

Hammerstein studeerde eerst rechten aan de Columbia-universiteit voordat hij het theater inging. In de jaren twintig schreef hij samen met Otto Harbach liedjes voor verscheidene musicals. Ook ging hij samenwerkingen aan met andere componisten en tekstschrijvers, onder wie Jerome Kern. Met Kern schreef hij de succesvolle musical Showboat uit 1927.

Zijn grootste successen had hij na 1943, toen hij ging samenwerken met Richard Rodgers. Deze samenwerking begon nadat Rodgers' eerste partner, Lorenz Hart, uitviel wegens een alcoholverslaving, waaraan deze later dat jaar zou sterven. Rodgers en Hammersteins eerste succes was de musical Oklahoma!. Ze zouden nog meer succesvolle musicals componeren, waaronder Carousel (1945), South Pacific (1949), The King and I (1951) en The Sound of Music (1959). Hammerstein produceerde ook veel van deze musicals. Een enkele keer was hij ook de producent van musicals die niet van zijn hand zijn, zoals Annie Get Your Gun.

Op 23 augustus 1960 stierf Hammerstein in Doylestown, Pennsylvania aan kanker. Hij was 65 jaar oud. Het laatste nummer dat hij schreef was Edelweiss voor The Sound of Music.