Chicago (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chicago is een musical uit 1975 van de Amerikanen John Kander en Fred Ebb. Zij zijn ook de makers van Cabaret, Zorba, en The Kiss of the Spider Woman. Bob Fosse was oorspronkelijk verantwoordelijk voor de choreografie.

Geschiedenis[bewerken]

In 1975 beleefde Chicago zijn eerste première in New York, daarna volgden Londen, Sydney en Wenen. Overal kreeg de musical lovende recensies. In Amerika ontving Chicago zes Tony Awards. Het publiekssucces was aanvankelijk minder eclatant.

In 1995 kwam er een nieuwe versie door regisseur Walter Bobbie en choreograaf Ann Reinking, die een echte Broadwayhit werd. De sexy kostuums, uitdagende dansstijl, cabareteske teksten en het grote showelement, maken dat Chicago een van de meest spectaculaire en extravagante musicals aller tijden is. Wereldberoemd zijn de songs All That Jazz en Cell Block Tango.

In 1999 ging Chicago in Nederland in première. In 2009 was er in Nederland en België een revival van Chicago te zien.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Chicago is een musical die gebaseerd is op het verhaal van twee showgirls: Roxie Hart en Velma Kelly. Beiden hebben ze een moord op hun geweten, waardoor ze in de gevangenis beland zijn. Een wereld achter gesloten deuren, waar ieder voor zichzelf kiest en waar rechtvaardigheid niet bestaat. Dit geldt zeker voor de directrice van de gevangenis. Mama Morton, die er een 'voor wat hoort wat'-mentaliteit op nahoudt. Afzonderlijk van elkaar strijden ze meedogenloos voor hun vrijheid en proberen ze op allerlei manieren de aandacht te trekken van de media en van de beruchte advocaat Billy Flynn. Om dit te bereiken deinzen de twee vrouwen nergens voor terug en spelen ze een gevaarlijk spel met elkaar. Wie heeft de meeste macht en passie?

Chicago in Nederland[bewerken]

Rol Cast 1999 Cast 2009
Roxie Hart Simone Kleinsma, Ellen Evers, Jacqueline Aronson Mariska van Kolck, Laurie Reijs
Velma Kelly Pia Douwes, Sophia Wezer, Marie José Joore Joke de Kruijf, Laurie Reijs, Caroline Beuth
Mama Morton Marjolijn Touw, Jenny Arean, Frédérique Sluyterman van Loo Doris Baaten, Soetkin Jacobs
Billy Flynn Stanley Burleson, Tony Neef, Danny Rook Thom Hoffman, Robbert van den Bergh, Ferry de Graaf

In België Geert Hoste

Amos Hart Serge-Henri Valcke, Jan Goossens, Paul Vaes Peter Lusse, Hein Gerrits
Mary Sunshine Michael Diedrich, Robert Besselaar, Peter Rombouts, Richard Janssen Jasper Taconis, Rudy Hellewegen
Ensemble Manuel Monnich, Mischa Hendriks, Daan Wijnands, Joost de Jong, Stefan Swinkels, Esther Koenen, Sandra Stam, Frédérique Sluyterman van Loo, Laurie van Iersel,Candy Gerritsen Caroline Beuth, Soetkin Jacobs, Natascha Dejong, Laurie Reijs, Kris Siekerman, Marcella Adema, Margriet Middel, Marcia Zuidema, Jurriaan Bles, Mark Dowe, Mark Jong a Pin, Robbert van den Bergh, Hein Gerrits, Ferry de Graaf, Bora Sirin, Merlijn Wolsink, Wouter van Schaaijk
  • De versie uit 1999 werd geproduceerd door Stage Entertainment van Joop van den Ende, ging op 9 mei 1999 in première en trok meer dan 650.000 bezoekers, 28 januari 2001 speelde de laatste voorstelling.
  • In 2004 heeft Pia Douwes de rol van Velma Kelly op West End en Broadway gespeeld. In 2009 speelde ze eveneens deze hoofdrol op West End. Ze was de eerste van de twee Nederlandse vrouwen in een hoofdrol op Broadway, de tweede was Willemijn Verkaik.