Cats (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cats
Een voorstelling van Cats in Warschau 2007
Een voorstelling van Cats in Warschau 2007
Muziek Andrew Lloyd Webber
Teksten T. S. Eliot
Trevor Nunn
Boek Andrew Lloyd Webber
Trevor Nunn
Gillian Lynne
Gebaseerd op 'Old Possum's Book of Practical Cats door T. S. Eliot
Productie 1980 Concert
1981 West End
1982 Broadway
1983 Boedapest
1998 videoversie
2002 VK tour
2003 VS tour
2005 Bazel
2005 Rusland
2007 Tokio
2007 Boedapest
2008 National Tour
Prijzen Laurence Olivier Award voor Beste Musical
Olivier Award voor Choreografie
Tony Award voor beste musical
Tony Award voor beste boek
Tony Award voor beste muziek
Portaal  Portaalicoon   Musical

Cats is een musical gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber in 1981 en gebaseerd op het boek Old Possum's Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste voorstelling van Cats vond plaats in West End, Londen in het New London Theatre op 11 mei 1981. Het werd oorspronkelijk geproduceerd door Cameron Mackintosh en het bedrijf van Andrew Lloyd Webber, The Really Useful Theatre Company. Op 7 oktober 1982 maakt de show zijn debuut op Broadway in het Winter Garden Theatre. Het heeft 8949 optredens in Londen en 7485 in New York gehad, waarmee Cats de langstlopende musical ooit op Broadway en in Londen geweest is.
Op Broadway was het lang de langstlopende show (musical én non-musical) maar deze positie is in januari 2006 overgenomen door The Phantom of the Opera. In Londen is het record inmiddels overgenomen door Les Misérables, dat nog steeds op het repertoire staat. De première van de Duitstalige versie van de musical vond plaats in het Theater an der Wien in Wenen op 24 september 1983.

De Nederlandse première van Cats, in de vertaling van Gerrit Komrij, vond plaats op 18 juli 1987 in Theater Carré in Amsterdam, waar het werd uitgebracht door Stichting Carré Theaterproducties, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het theater. Het was de opstap voor veel nu bekende artiesten, zoals musicalsterren Pia Douwes, Fred Butter en Stanley Burleson, zangeres Ruth Jacott, operazanger Peter Bording, presentatrice Corine Boon en actrice Marjolein Keuning.

Tijdens het seizoen 2006/'07 toerde een derde Nederlandse tourproductie door verschillende theaters. De rol van Grisabella werd afwisselend door Anita Meyer, Pia Douwes, Antje Monteiro, Vera Mann en Lone van Roosendaal gespeeld. Andere grote rollen gingen naar Marco Bakker (Oom Deuteromium), Anouk van Nes (Bomballerien), Roberto de Groot (Snorrescha), Paul Donkers (Koos, de theaterkat / Ghislebert Smit) en Marleen van der Loo (Spikkelpikkelmies). Tijdens de tour vierde de productie -in bijzijn van een groot deel van de oorspronkelijke Nederlandse cast - de 20e verjaardag sinds de première in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In 2018/2019 kwam Cats voor de derde keer naar Nederland. Ditmaal betrof het de originele, Engelstalige versie die ook in West-End in Londen te zien was geweest. Deze speelde in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Groningen.

In 1998 is in London een filmversie van Cats opgenomen, bedoeld om als (koop)video uit te brengen. Deze versie is later ook op DVD uitgebracht.

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af op een vuilnishoop en gaat over een avond uit het leven van de katten daar. Het speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de ‘Jellicle’-cats, of Jubikelkatten, hun grote bal vieren. De katten stellen zich voor aan het publiek en leggen uit dat ze de Jellicle Cats (Jubikelkatten) zijn, een soort magische stam van pratende katten. Als laatste komt Old Deuteronomy (Oom Deuteromium) tevoorschijn. Hij is de oude, wijze leider van de groep. Hij legt uit dat vanavond een bijzondere avond is en een van de katten uitverkoren zal zijn om herboren te worden op een plek die de Heavyside Layer (Ionosfeer) wordt genoemd.

Hierna is te zien hoe de katten met elkaar omgaan. Ze maken ruzie, doen gek en krijgen ongelukjes. Macavity (Van Zonderen) is de boef van het stel. De katten zijn bang voor hem.

Grizabella (Grisabella), de glamour kat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet willen ze niets van haar weten. Het kattenfeest wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity. De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider.

Aan het eind van de tweede akte maakt Old Deuteronomy bekend dat Grizabella uitverkoren is. Ze zingt de katten toe en verdwijnt. Old Deuteronomy houdt nu zijn eindspeech en de musical is ten einde.

Cast[bewerken]

Rol Originele Nederlandse Cast 1987[1] Orginele Nederlandse Tour Cast 2006/2007 Movie Cast 2019
Oom Deuteromium Jan Polak, Rob van de Meeberg Marco Bakker, Brian Galliford (productie 1992-1993) Judi Dench
Grizabella Ruth Jacott Anita Meijer, Pia Douwes, Vera Mann, Antje Monteiro, Lone van Roosendaal Jennifer Hudson
Snorrescha Kyle Boynton Roberto Groot
Bomballerien Jina Broughten Anouk van Nes Taylor Swift
Antimakassa Jackie van Oppen Annemieke van der Veer
Abrikoos/Ghiselbert Smit Marco Vermie Paul Donkers
Demeter Debbie Jenner Suzan Heijne
Abelkouw Corné du Crocq Marcel Visscher
Sylvani / Jemima Nancy Nijenhuis Cindy Belliott, Veerle Casteleyn Mette Towley
Tuk Stuk Rukker Fred Butter Gino Emnes, Stanley Burleson Jason Derulo
Spikkelpikkelmies Renée Knapp Marleen van der Loo
Lorrenjopie Meike Staring Marjolein Teepen
Scharrelnelis Ramon Visser Mark van Beelen
Dr. Diavolo Kevin Poe, Jamie Cohen Mark John Richardson

Liedjes uit de musical Cats[bewerken]

Cd 1

 • Overture
 • Prologue: Jellicle Songs for Jellicle Cats
 • The Naming of Cats
 • The Invitation to the Jellicle Ball
 • The Old Gumbie Cat
 • The Rum Tum Tugger
 • Grizabella, the Glamour Cat
 • Bustopher Jones
 • Mungojerrie and Rumpleteazer
 • Old Deutronomy
 • The Jellicle Ball
 • Grizabella, The Glamour Cat
 • Memory

Cd 2

 • The Moments Of Happiness
 • Gus, the Theatre Cat
 • Growltiger's Last Stand
 • Skimbleshanks: The Railway Cat
 • Macavity: The Mystery Cat
 • Mr. Mistoffelees
 • Memory
 • The Journey To The Heaviside Layer
 • The Ad-Dressing Of Cats

Deze titels zijn ook terug te vinden op de Engelstalige dvd uit 1998. Zowel van de Nederlandse productie van 1987 als die van 2006 is een cd verschenen met hierop 17 nummers.

Externe links[bewerken]