Evita (musical)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Evita
Evita in het Marquistheater op Broadway
Evita in het Marquistheater op Broadway
Muziek Andrew Lloyd Webber
Teksten Tim Rice
Gebaseerd op Evita: The Woman with the Whip
Productie 1976: conceptalbum
1978: West End
1979: Broadway
1987: Ned. en Vlaanderen
1995: Ned. en Vlaanderen
1996: Film
2006: West End-revival
2007: Nederland
2008: UK Tour
2008: Vlaanderen
2012: Broadway
2018: Nederland
Prijzen Laurence Olivier Award voor beste nieuwe musical
Tony Award voor beste musical
Tony Award voor beste muziek
Tony Award voor beste boek
Portaal  Portaalicoon   Musical

Evita is een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, over het leven van Eva Perón.

Uitvoeringen[bewerken]

In Amerika was de originele eerste uitvoering te zien met Patti LuPone en Mandy Patinkin in de hoofdrollen op Broadway. In Engeland speelden Elaine Paige en David Essex de rollen in het Londense West End in de première in 1978.

In Nederland werd de musical van 1987 tot 1989 opgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met Vera Mann en Janke Dekker in de titelrol. Bill van Dijk speelde rol van Che. Joop van den Ende bracht de productie opnieuw in Nederland van 1995 tot 1997 met Pia Douwes en Doris Baaten als Eva. Bill van Dijk speelde opnieuw de rol van Che.

In Duitsland en Oostenrijk werd de musical tweemaal langdurig opgevoerd met in beide producties Susanne Dengler in de titelrol in de periode 1997 tot 1999. In 2006 deed Dengler daar een korte reprise van haar beroemdste rol.

In Londen werd van 2005 tot 2007 een nieuwe versie op West End uitgevoerd. Hieraan werd ook het speciaal voor de film gecomponeerd nummer 'You Must Love Me' toegevoegd. De titelrol was voor Elena Roger als Eva.

In 2007 ging er in Nederland een nieuwe productie van Joop van den Ende van start. Via het televisieprogramma Op zoek naar Evita van de AVRO werd op 21 oktober 2007 Brigitte Heitzer door de kijkers thuis verkozen tot de titelrolspeler. Suzan Seegers werd tweede en Marjolein Teepen eindigde als derde. Suzan tekende voor de rol van Cosette in de musical Les Misérables. Teepen werd alternate Evita, wat erop neerkomt dat zij zo'n twee keer per week de titelrol vertolkte. Stanley Burleson nam de rol van Che op zich en Roberto de Groot die van Juan Perón. In Vlaanderen was deze productie te zien vanaf november 2008 in Gent en Antwerpen. Brigitte Heitzer en Roberto de Groot hernamen hun rollen, maar Burleson nam afscheid en werd vervangen door Jan Schepens. Omdat Marjolein Teepen en Anne Stalman (tweede understudy Evita) beiden in andere producties stonden in het seizoen 2008/2009, moest er worden gezocht naar Vlaamse/Nederlandse vervangers. Eerder kregen Ann Van den Broeck[1] en Deborah De Ridder de kans om in Vlaanderen alternate Evita te worden, maar zij bedankten vanwege de lage speelzekerheid. Vlaanderen kreeg dus geen Vlaamse Evita als eerste cast.[2] De alternate van Heitzer werd Maike Boerdam, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen en in Vlaanderen onder meer bekend van haar rol als Betsy in de VTM-jeugdserie Big & Betsy.[3]

Van april 2012 tot januari 2013 was Evita opnieuw op Broadway te zien met Elena Roger als Evita, Ricky Martin als Che en Michael Cerveris als Perón.

In 2016 kregen zowel Ann Van den Broeck als Deborah De Ridder alsnog de kans om Evita te spelen, deze keer als titelvertolkster. De Vlaamse versie met Ann Van den Broeck speelde in Gent en in Antwerpen, in een vertaling en regie van Stany Crets. De Waalse variant met Deborah De Ridder speelde in Brussel.

Cast Nederlandse musical[bewerken]

Rol Cast 1987-1989
Koninklijk Ballet van Vlaanderen
Cast 1995-1997
Stage Entertainment
Cast 2007-2009
Stage Entertainment
Cast 2016
Music Hall Group
Cast 2018-2019
De Graaf & Cornelissen Entertainment
Evita Janke Dekker, Vera Mann Pia Douwes, Doris Baaten (na het vertrek van Douwes), Brigitte Nijman, Janine Vos Brigitte Heitzer, Marjolein Teepen, Anne Stalman, Maike Boerdam (Vlaanderen) Ann Van den Broeck Brigitte Heitzer, Esmée Dekker (alternate), Willemijn Maandag (understudy)
Che Bill van Dijk Bill van Dijk, Tony Neef, Frans Limburg Stanley Burleson, Jan Schepens, Ivo Chundro, Roy Kullick, Robin van den Akker Sébastien De Smet René van Kooten, Yannick Plugers (understudy)
Perón Marijn Devalck Jeroen Phaff, Ben Cramer Roberto de Groot, Timo Bakker, Armand Pol Hans Peter Janssens Paul Donkers, Martijn van Voskuijlen (understudy)
Magaldi David Davidse Frans Limburg, Paul Erkamp Paul Walthaus, Filip d’Haeze Sven Tummeleer Yoran de Bont, David van den Tempel (understudy)
Maîtresse Wanda Joosten Marleen van der Loo, Meike Staring Anouk Maas, Loes Worm, Sara Gracia Santacreu Lotte Stevens Esmée Dekker, Willemijn Maandag (1e understudy) , Sarah Cremers (2e understudy)

Verfilming[bewerken]

De musical werd ook verfilmd met Madonna in de titelrol (1996). Speciaal voor die gelegenheid schreven Andrew Lloyd Webber en Tim Rice een nieuw nummer, You Must Love Me. Hiermee wonnen zij in 1997 een Oscar voor beste filmsong. Madonna won voor haar vertolking van Evita een Golden Globe.

Originele productie[bewerken]

Net als de vorige samenwerking van Lloyd Webber en Rice, Jesus Christ Superstar, begon Evita als een album, opgenomen in 1976 met de zangeres Julie Covington als Evita. Na een tijdje hoog in de hitlijsten te hebben gestaan, maakte Evita de sprong naar West End in Londen. De musical ging in première op 21 juni 1978 in het Prince Edward Theatre. Julie Covington had al vanaf het begin gezegd geen belangstelling te hebben voor de titelrol, die uiteindelijk naar Elaine Page ging. Na Londen maakte ook New York kennis met Evita, toen het opende in 1979 op Broadway.

Korte inhoud[bewerken]

De musical vertelt het leven van Eva, een onecht kind, ondervoed en nauwelijks geletterd. Met de hulp van een tangozanger, Agustín Magaldi, verhuist ze van een klein dorpje in Junín naar de hoofdstad Buenos Aires. Daar probeert ze haar ambities om actrice te worden waar te maken. Haar leven neemt echter een drastische wending als ze in 1944 de kolonel Juan Perón ontmoet. Op een handige manier weet ze zijn minnares buiten te werken en wordt ze twee jaar later de first lady. Ze is echt gehecht aan haar man en aan haar 'descamisados', en wordt Argentiniës eerste grote internationale figuur, de meest geliefde (en gehate) vrouw in Latijns-Amerika, tot haar dood door kanker op haar 33ste.

Liedjes[bewerken]

1987-1989 Koninklijk Ballet van Vlaanderen 1995-1997 Stage Entertainment 2007-2009 Stage Entertainment 2016 Music Hall Group
eerste akte eerste akte eerste akte eerste akte
Een bioscoop in Buenos Aires, 26 Juli 1952 Een bioscoop in Buenos Aires, 26 Juli 1952 Een bioscoop in Buenos Aires, 26 Juli 1952 Een bioscoop in Buenos Aires, 26 Juli 1952
Requiem voor Evita Requiem voor Evita Requiem voor Evita Requiem voor Evita
Oh wat een circus Oh wat een circus Oh wat een circus Man wat een circus
Als de nacht vol van sterren staat Deze nacht met zijn sterrenpracht Als de maan aan de hemel staat ’t Is een nacht
Eva en Magaldi / Eva, let op voor de grootstad Eva en Magaldi / Eva, de stad is een monster Eva en Magaldi / Eva, de stad is gevaarlijk Eva, pas op voor de wereld
Buenos Aires Buenos Aires Buenos Aires Buenos Aires
Goeienacht en dank je Tot ziens en bedankt Dag en bedankt nog Vaarwel en dank je
De kunst van wat haalbaar is De kunst van het evenwicht De kunst van het leiderschap Redelijk mogelijk
Liefdadigheidsconcert / Verrassend goed geschikt voor jou Liefdadigheidsconcert / Ik ben goed voor je Benefietconcert / Ik ben uitzonderlijk goed voor u Benefietconcert / Ik ben verbijsterend goed voor u
Hello en goodbye / Een andere koffer in een ander huis Hallo en tot ziens / Al je koffers op de gang maar weer Hallo en tot ziens / Een volle koffer in een kale gang Let goed op waar je je koffers zet
Perón's laatste vlam Perón's nieuwe vlam Perón's nieuwste vlam Perón’s hartedief
Een nieuw Argentina Een nieuw Argentina Een nieuw Argentina Een nieuw Argentinië
- - - -
tweede akte tweede akte tweede akte tweede akte
Op het balkon van de Casa Rosada Op het balkon van de Casa Rosada Op het balkon van de Casa Rosada Op het balkon van de Casa Rosada
Ween niet om mij Argentina Huil niet om mij, Argentina Huil niet om mij, Argentina Treur niet om mij, Argentinië
Steeds hoger vereerd Ver, ver als een ster Hoog vloog je, te hoog Hoog boven de zon
Regenboog Regenboog Zo hoog als de regenboog Prachtige regenboog
Regenboog-reis De regenboog is op tournee De Regenboog-Tour We klinken op de regenboog
De actrice zegt wel nooit de tekst die jij graag hoort Ik speel niet op bestelling De actrice in een nieuwe Rol De actrice speelt het stuk niet
Geld rolt Laat het geld maar rollen Bakken geld En de centen die rolden snel
Santa Evita Santa Evita Santa Evita Santa Evita
Wals voor Eva en Che Wals voor Eva en Ché Wals voor Eva en Che Wals voor Eva en Che
Jij blijft bij mij[4] Hou toch van mij
Diamant Zij is als een diamant Zij is een diamant Z’is een diamant
Poker spelen Het spel begint weer Schud de kaarten Dreigend onheil
Eva's laatste radiotoespraak Eva's laatste radio-uitzending Eva's laatste radio-uitzending Eva’s laatste radio-uitzending
Montage Montage Montage Montage
Lamento Klaagzang Klaagzang Lament

Titelrolvertolksters[bewerken]

Voorganger:
Animals door Pink Floyd
Nummer 1-album in de Nederlandse Album Top 100
5 maart 1977 - 1 april 1977
4 weken
Opvolger:
Rumours door Fleetwood Mac