Conceptalbum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de popmuziek is een conceptalbum een muziekalbum rond een bepaald thema, dat instrumentaal, compositorisch, verhalend of lyrisch kan zijn.

De nummers vertonen een muzikale en tekstuele samenhang, dit in tegenstelling tot een standaardalbum van een artiest of groep, dat uit onsamenhangende nummers bestaat die door de artiest of leden van de groep worden geschreven of gekozen om op te nemen. Deze definitie maakt dat de grens tussen een conceptalbum en een normaal album erg vaag kan zijn, vooral bij albums die in zekere zin wel een algemeen thema hebben, maar toch niet een opzichzelfstaand verhaal vormen.

De term conceptalbum was vanaf de beginjaren van de rockmuziek (vanaf ongeveer 1966, het punt waar muziekkenners serieus begonnen te differentiëren tussen pop en rock) eigenlijk bedoeld voor twee genres van conceptalbums:

Naast de muziek wordt vaak de artistieke vormgeving van een album aan het concept aangepast en soms ook het gehele uiterlijk van de artiesten.

Er worden in bijna alle popgenres conceptalbums gemaakt, maar een genre waar dit soort album opvallend vaak voorkomt, is de progressieve rock.

Zie ook[bewerken]