Oorwurm (muziek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Oorwurm is een term uit de muziektheorie. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen, maar waar je geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorworm.

Vaak is het een melodietje dat je best aardig zou kunnen vinden voor even, ware het niet dat het maar in je hoofd rond blijft zingen. Meestal is het een repeterend basthema met een melodie eroverheen.[bron?]

De theorie is dat de melodie harmonieus is, maar niet volgens het "gewone model" oplost naar een eind toe. In de melodie kan ook een kleine afwijking zitten die het "westers" oor niet gewend is. Je hersenen proberen de oplossing te zoeken en blijven het fragment afdraaien. Als remedie wordt geadviseerd de melodie uit te zingen, waardoor het probleem zou verdwijnen.

Van tevoren is niet aan te geven of iets uiteindelijk ook een "oorwurm" wordt, want iedereen beluistert muziek anders. Ook bij dezelfde beluisteraar hoeft een en hetzelfde fragment niet tot een "oorwurm" te leiden, omdat de situatie waarin je muziek hoort altijd verschilt. [1]

Met oorwurm wordt ook de achtergrondmuziek bij een reclame aangeduid. Hoort men het melodietje los, dan kan het zijn dat men direct denkt aan het product.

De term stamt van het Duitse Ohrwurm en wordt ook in het Engels gebruikt. In Duitsland wordt de term veelal gebruikt om een hit aan te duiden. Een van de voorbeelden van een Ohrwurm is "I can't get you out of my head" van Kylie Minogue.

Therapie[bewerken]

In 2015 werd wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarin werd beschreven dat het fenomeen oorwurm tegengegaan kan worden door kauwgom te kauwen. [2][3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • Oorwurm in 1998
  • Earwurm.com door Creative Heroes (2010). Een website die focust op het fenomeen Oorwurm en gebruikers de mogelijkheid biedt om oorwormen te versturen naar andere mensen.