Schommelschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schommelschip
Bounty
Swinging Ship
Het schommelschip Hudson Bay in Walibi Holland
Algemene informatie
Bouwer(s) Fabbri Group
HUSS Park Attractions
Intamin
Metallbau Emmeln
Schwarzkopf
Zamperla
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Schipschommel (Roonkarker Mart, Duitsland)
De Halve Maen in de Efteling

Een schommelschip (ook wel bounty of swinging ship) is een attractietype waarbij men in een grote boot heen en weer schommelt. Een variatie op het schommelschip is het Looping Schip. Bij deze attractie schommelt het schip 360 graden rond.

De Halve Maen in de Efteling werd in 1988 opgenomen in het Guinness Book of Records als grootste schommelschip ter wereld.

Een kleine versie is de 'schipschommel' of 'schuitje' die soms in parken, speeltuinen of op kermissen te vinden is. In deze door het verplaatsen van lichaamsgewicht bewogen schommel kunnen meestal twee personen tegelijk plaatsnemen.

Het voormalige schommelschip Santa Maria in Bobbejaanland was een voorbeeld van een type schommelschip gemaakt door Schwarzkopf. Deze uitvoering van het schommelschip was voorzien van een begeleidende rails waarover de boot heen en weer bewoog, lijkend op de Disk'O-attracties van Zamperla. Dit type schommelschip had daardoor geen rechtopstaande palen nodig waaraan het schip hing en heen en weer schommelt.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

België en Nederland
Andere