Bellewaerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bellewaerde
Bellewaerde ingang.jpg
Slagzin Puur avontuur
Locatie Ieper, Vlag van België België
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 3 juli 1954
Eerdere namen 1. Toeristisch Centrum Bellewaerde
(1954-1968)
2. Safari Bellewaerde
(1969-1970)
3. Bellewaerde Park
(1971-2013)
Seizoen April-november
Oppervlakte 54 hectare
Attracties
Totaal 29
Achtbanen 4
Waterattracties 5
Officiële website
Bellewaerde op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Bellewaerde is een pret- en dierenpark bij Ieper, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het park is momenteel in handen van het Franse Compagnie des Alpes, waar ook de Walibiparken deel van uitmaken. Bellewaerde telt 54 hectare grond en is vooral beroemd om zijn vele dieren en de aandacht voor thematisering. De mascotte van het park is een leeuw verkleed als koning, kortweg Koning Leeuw genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Opening en evolutie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Bellewaerde voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 3 juli 1954 werd in Zillebeke door de familie Florizoone het Toeristisch Centrum Bellewaerde opgericht. Oorspronkelijk was het een dierentuin en safaripark. In 1971 veranderde de naam in Bellewaerde Park, in 2014 werd dit ingekort tot Bellewaerde. Vanaf de jaren '80 evolueerde het park naar een attractiepark met attracties zoals River Splash en Keverbaan. In 1981, 1984 en 1995 openden respectievelijk de zones Far West, Mexico en Canada. In 2008 kreeg het park officieel het statuut dierentuin, waarop het park dat jaar de nieuwe themazone Savanne opende met uitsluitend dieren.

Eigenaar[bewerken]

In oktober 1967 stierf Albert Florizoone en nam zijn vrouw Maria, samen met hun drie zonen, de leiding over het park. In 1990 werd het park opgenomen binnen de Walibi Group. Deze verkocht zijn parken in 1999 aan Premier Parks, het latere Six Flags. In 2004 werd het opnieuw verkocht en werd het onderdeel van StarParks. Sinds 2006 ten slotte is het park in handen van Compagnie des Alpes die de parken tot op vandaag beheert.

1950 - 1970[bewerken]

1954: Het "Touristisch centrum Bellewaerde" wordt plechtig geopend. Albert Florizoone, stichter van het park, ziet zijn droom in vervulling gaan. In zijn ornithologisch park kunnen volwassenen hun ogen de kost geven aan verschillende soorten uitheemse vogels, terwijl de kinderen zich uitleven in Kabouterland met zijn mechanische poppen.

1969: Na het overlijden van Albert Floorizoone in 1967, beslissen zijn zonen om het park in een nieuw jasje te stoppen. Ze toveren het park om tot een echte wandelsafari waarin bezoekers in vrijheid kunnen wandelen tussen de dieren. We noteren ook de aankomst van de olifant Mony.

1970 - 1980[bewerken]

1972: Opening van het leeuwenpark. De bezoekers kunnen de dieren van dichtbij bewonderen in de safaritreintjes die het leeuwenpark doorkruisen.

1974: Het dierenpark wordt uitgebreid met Bengaalse tijgers, en later wordt de collectie exotische dieren verrijkt met giraffen, zebra's, antilopen, flamingo's, gnoes en andere vreemde diersoorten.

1978: Na grondige voorbereiding volgt de realisatie van een nieuwe themazone: Jungle. Je waant je temidden de jungle, tussen hoge rotsen en schuimende watervallen. Ondertussen kan men er meer dan tweehonderd exotische plantensoorten bewonderen.

1980 - 1990[bewerken]

1980: De eerste echte waterattractie wordt geïntroduceerd. De River Splash is een spectaculaire wildwaterbaan die nog steeds een van de grote publiekstrekkers van het park is.

1981: Opening van Frontier City, (later omgedoopt tot Far West), een cowboydorp uit het Wilde Westen met een echte Saloon, shops en nieuwe attracties zoals de Oldtimers en de Keverbaan, een razendsnelle coaster.

1982: Suske en Wiske, de twee bekende Vlaamse striphelden, krijgen hun eigen plaatsje in het park, op de oevers van de junglerivier. Ze vertolken er het jungle-avontuur "Het zoemende ei" uit hun gelijknamig album.

1983: Vanaf nu kunnen de bezoekers het Cowboy dorp en de prachtige natuur van het Jungle Park ook vanuit de lucht bewonderen. Het park wordt immers uitgebreid met de Monorail. 1984: Er wordt een nieuw thema geïntroduceerd: Mexico. Er wordt een echt Mexicaans dorp gebouwd met bloemen en planten die de juiste sfeer oproepen. De Boomerang, een wereldpremière, zorgt voor het bijhorende spektakel. Met haar driedubbele looping blijft dit een attractie voor durvers. Ook de wereldberoemde duikers van de Acapulco Show doen hun intrede in 1984.

1985: Opening van Pepinoland (later omgevormd tot KidsPark) voor de allerkleinsten.

1986: Dankzij de aankoop van een aanpalende domein van 27 hectare wordt het Mexicaans dorp verder uitgebouwd.

1988: Inhuldiging van de "Bengal Rapid River”: in ronde bootjes wordt je heen en weer geslingerd tussen rotsen en watervallen en vecht je tegen stroomversnellingen en draaikolken.

1989: Inhuldiging van twee nieuwe attracties: Peter Pan en Big Shute, een enorme waterglijbaan met rubberbootjes.

1990 - 2000[bewerken]

1990: Bellewaerde Park word overgenomen door de Walibi groep. Vanaf dit moment maakt de familie Florizoone deel uit van het management van de Walibi groep. De koffiekoppencarrousel wordt ingehuldigd en Pepinoland wordt helemaal vernieuwd.

1991: Inhuldiging van "Los Piratas", een dark-ride, die het verhaal vertelt van een onvervalst piratenavontuur.

1994: Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Bellewaerde Park vinden er allerlei evenementen plaats. Meer dan 200.000 zomerbloemen versieren het park. Pronkstuk is het Bloemenkasteel: een schitterend sprookjeskasteel getooid met duizenden zomerbloemen.

1995: Inhuldiging van de nieuwe attractie "Niagara": de hoogste splash van Europa.

1997: Het avontuur van Suske en Wiske wordt vervangen door de "Voodoo River". Er wordt een apeneiland gebouwd voor de nieuwe kapucijnaapjes. Ook de Octopus wordt vernieuwd.

1998: De Walibi groep wordt overgenomen door Premier Parks, ‘s werelds grootste bedrijf in ééndagspretparken.

1999: Een jaar vol verrassingen met de introductie van maar liefst drie nieuwe attracties: de Screaming Eagle, een shot en drop toren van meer dan 50m hoog, Houdini's Magische Huis, die je meeneemt in de wereld vol illusies en de Vliegende Carrousel.

2000 - 2010[bewerken]

2001: Voor het eerst wordt het park helemaal gedecoreerd en omgebouwd in een griezelsfeer voor het grote Halloween Horror Fest in oktober.

2002: Pepinoland wordt volledig vernieuwd en omgevormd tot KidsPark. Zeven nieuwe attracties doen hun intrede: de Dansende Ballonnen, de Kikker, Express Trein, het Minirad, de Gekke Koets, de Vlinders en Tuff Tuff.

2004: Bellewaerde Park viert zijn 50ste verjaardag en krijgt het circus Il Florilegio te gast. Po-chin en Asam, 2 Indische olifanten doen hun intrede en het park introduceert ook een nieuw evenement “Wild Wild West”: een country & western festival. In april 2004 wordt Bellewaerde Park samen met 6 andere parken van de groep overgenomen door Palamon Capital Partners. De Europese groep opereert vanaf dat moment onder de naam StarParks.

2005: Met El Volador pakt het park uit met een wereldpremière. De innoverende familieattractie krijgt zijn plaats in de zone Mexico. Het park opent voor het eerst zijn deuren tijdens de kerstvakantie: winter Bellewaerde Park !

2006: 2 nieuwe attracties doen hun intrede in de zone Mexico: El Toro en de 4D cinema. Net voor de zomer wordt Bellewaerde Park overgenomen door de Franse groep Compagnie des Alpes.

2007: In de 4D cinema wordt de nieuwe film ‘Fly me to the moon’ vertoond. Het apeneiland met 10 doodshoofdaapjes wordt geopend en het park bouwt een nieuw lemurenverblijf binnen het dierenpark.

2010 - heden[bewerken]

2010

Sinds 2010 is Bellewaerde niet langer open in de winter. In april presenteerde het park een nieuwe 4D-film Turtle Vision, een animatiefilm van de Belgische regisseur Ben Stassen. Tijdens de zomer werd een nieuwe show met duikers in gebruik genomen in het Canadese deel van het park: de duikshow Wakanda, waarmee terug werd gegrepen naar de Acapulcoshows uit de jaren 80 en 90. De Franse muzikant Manu Katché componeerde dat jaar ook instrumentale muziek voor de zes themazones van het park. Een cd van de parkmuziek werd eveneens uitgebracht.

2011

In 2011 heropende Voodoo River als Jungle Mission. Om de attractie te herlanceren werd een mediacampagne opgezet, in samenwerking met regionale televisiezenders over heel Vlaanderen, waarbij uit elke provincie één bekende Vlaming en twee kinderen een bepaald onderdeel van de attractie hielpen ontwikkelen. De attractie werd hierdoor grondig vernieuwd voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro.

2012

In 2012 investeerde het park 2,2 miljoen euro, zo stelde het park nieuwe dieren (Europese bizons) voor, op de plaats waar vroeger de Oldtimers stonden. Ook heeft het park enkele andere investeringen gedaan, waaronder een nieuw uitkijkpunt voor de leeuwen, nabij de Bengal Express en een uitbreiding van parking A. Voorts heeft het park een nieuwe winkel aangelegd aan de hoofdingang. Wakanda, een stuntshow, keerde terug tijdens de maanden juli en augustus.In september 2012 sloot de darkride Los Piratas. En in het najaar pakte het park uit met een nieuw Halloweenconcept: ZoorRror.

2013

De familieachtbaan Huracan nam in maart 2013 de plaats van Los Piratas in, de eerste nieuwe achtbaan in het park sinds 29 jaar. Huracan werd de grootste investering van het park sinds 1999 met een investeringsvolume van om en bij de 4 miljoen euro. Dit nieuws werd bekendgemaakt na een groots opgezette persconferentie op 14 september 2012 in de Haven van Zeebrugge.[1]

2014

Op 14 januari 2014 werd de naam Bellewaerde Park ingekort tot Bellewaerde, en vernieuwde men het logo en het uiterlijk van Koning Leeuw. In de zone India zijn sinds dat parkseizoen drie Amoerluipaarden te bezichtigen. De dieren zijn in het park aanwezig voor een kweekprogramma, wat inhoudt dat eventueel nageslacht in het wild vrijgelaten wordt. Met het dierenverblijf (1mil) en de rebranding (1mil) slaat het park verder de weg in van de 3 hoofdpijlers: natuur, attracties en dieren. Deze zijn tevens terug te vinden in het parklogo.

Er werd ook een samenwerking gesloten met de Vlaamse commerciële televisiezender VIER. Sedert dat seizoen worden er opnames in het park gemaakt van wat achter de schermen allemaal gebeurt. Dit komt uiteindelijk in vier afleveringen, die op vrijdagavond worden uitgezonden in de periode mei - juni, op televisie onder de naam De Wereld van ... Bellewaerde. Onder andere de wereldrecordpoging van Sam Clauw en de Amoerluipaarden komen uitgebreid aan bod.

Dit jaar wordt voor het eerst de Halloween Night georganiseerd. Dit is een laatavondopenstelling op de vrijdagavond voor de herfstvakantie waarbij het park geopend is tot 23u en waar het doelpubliek jongeren zijn in plaats van families.

2015

Tussen de seizoenen van 2014 en 2015 trok het park tijdens de wintersluiting onder andere budget uit voor herthematisatie. Zo werd gewerkt aan onder andere de waterval in de Bengal Rapid River en de rotsen rond de Piratenboot. Ook de daken van de attractie Tuff Tuff en van de wachtrij van River Splash werden vernieuwd. 2015 brengt bovendien een nieuwe duikshow, Gold Rush. Hiervoor werd een overdekte tribune en een decor gebouwd, zodat deze permanent kan plaatsvinden. Ook kreeg het darkride-gedeelte van Huracan een update met licht- en lasereffecten in het donker.

Daarnaast werd ook geld besteed aan digitale informatieborden die op verschillende plaatsen in het park zijn geplaatst. Daarop zijn onder andere showtijden te zien, openingstijden van de dierenverblijven en wachttijden bij de grotere attracties.

Tot slot werd ook nog een brug gebouwd over de Bellewaerdevijver, de grote vijver achteraan het park bij het Canadese themagebied, rechts van het doodshoofdapeneiland. Hierop zal in de zomermaanden een roofvogeldemonstratie worden gehouden. Onder andere de zwarte wouw en de woestijnbuizerd zullen aan bod komen in de show. Om deze show te kunnen uitvoeren, werden twee dierenverzorgers van het park geschoold in Engeland bij een roofvogelkenner.

De totale investering van de werken in deze periode in het park bedraagt vier miljoen euro.

Ook werd het Buffalo Steak House afgebroken, het grootste restaurant van het park, onder de drop van River Splash op het Mexicaanse plein (dat in 2014 werd hernoemd naar Texas Grill). In april 2015 werd begonnen met de opbouw van een nieuwe Texas Grill, die in juni 2015 opende. Dit was goed voor een investering van bijna 1,6 miljoen euro.[2]

Ook werd dat jaar een tweede seizoen van De Wereld van ... Bellewaerde gemaakt voor VIER. De rode draad bestaat onder meer uit de nieuwe show Gold Rush, de voorbereidingen voor de roofvogeldemonstratie en de nieuwe Texas Grill. Ook de Halloween Night werd herhaald.

2016

Voor het seizoen van 2016 werden de roofvogelverblijven verplaatst naar de andere kant van de houten brug over de vijver. Daarnaast haalde het park ook enkele nieuwe roofvogels in huis. Ook de Europese bizons, die tot 2015 in de Far West te vinden waren zouden naar hier verhuizen. Dit gebeurde echter niet omwille van een vergunningsprobleem met de nieuwe locatie, maar de bizons stonden wel op de nieuwe plaats op de parkplattegrond ingetekend. Op de plaats van de bizons, waar tot 2009 de Oldtimers te vinden waren, samen met het picknickgebied naast de Boomerang, zou het tijdelijke "Playa De Mexico" komen. Hoewel dit wel op de parkplattegrond stond, is er nooit meer iets over gehoord geweest.

Daarnaast werd in 2016 een belangrijke stap gezet in het kweekprogramma met de amoerluipaarden: amoerluipaarden Kitan en Vlada hadden tijdens het valentijnsweekend enkele succesvolle paringspogingen gehad, waarna Vlada zwanger bleek te zijn.[3] Deze zwangerschap, de eerste voor de inmiddels vier jaar oude Vlada, leidde op zaterdag 21 mei omstreeks 18u30 uiteindelijk tot een worp van drie welpjes.[4] Daarvan werd er ééntje echter na vier dagen afgestoten, waardoor het de daaropvolgende donderdag overleed.[5] Het park kon niet tussenkomen om het welpje weg te nemen en afzonderlijk op te voeden, omdat het risico dat door de tussenkomst de andere twee welpjes ook zouden verstoten worden te groot was.

In 2016 vindt ook de eerste editie van het After School Festival plaats. Dit is een laatavondopenstelling op de laatste dag van juni waarbij het park geopend is tot 23u, vergelijkbaar met de Halloween Night op de laatste vrijdag voor de herfstvakantie. Net zoals bij de Halloween Night is het doelpubliek voor één keer jongeren in plaats van families, en zullen er doorheen het park op verscheidene plaatsen verschillende podia met artiesten te vinden zijn.

2017

In september 2016 maakte het park bekend te zullen starten met de bouw van een "Duelling Alpine Coaster" op palen - zoals een echte achtbaan - voor het budget van 4 miljoen euro, oftewel een racer-rodelachtbaan. De attractie zal gelegen zijn in het bos tussen Piratenboot en Gold Rush, tot aan Big Chute. Bezoekers zullen langs een trap door de natuur tot aan de boomtoppen wandelen om daar plaats te nemen in een "slee" om per twee naar beneden te racen. De attractie moet voor seizoen 2017 klaar zijn. Met de eerste merkbare voorbereidingen voor de attractie werd reeds gestart vóór Halloween. De ingang voor Gold Rush werd hiertoe afgesloten omdat de attractie op deze plaats zal liggen. Met de bouw van de attractie zelf werd meteen gestart na ingaan van de winterstop, na de laatste halloweenopenstelling.

Op 27 januari werd een persconferentie gehouden op de parking vanwaar de tot dan toe gebouwde constructie goed zichtbaar was. Daar werden de naam en alle details over de baan onthuld. De twee banen van de 25 meter hoge attractie zijn 450 meter lang en er zijn 40 gondels aangekocht. Er zouden 800 personen per uur op de attractie kunnen, en er kan door de inzittenden in tegenstelling tot veel andere rodelachtbanen niet geremd worden. Er zouden dagelijks 30 tot 50 mensen aan de attractie werken. Bijzonder is ook dat de baandelen zelf ter plaatse in elkaar worden gezet met stukken staalplaat en stalen buizen die aaneen worden gelast, iets wat bij "echte" achtbanen in een fabriek gebeurt. Dawson Duel moet openen op 1 april, de eerste openingsdag van seizoen 2017.

In mei 2017 maakten ze bekend dat ze een waterpark zouden bouwen ter waarde van 17 miljoen euro. De bouw zou anderhalf jaar in beslag nemen. Het zwembad moet een zwembad voor heel de familie worden en zal een peuterbad, speelzone, meerdere waterglijbanen en speeltuigen, een lazy river, ... bevatten. Het gebouw zal gebouwd worden op parking A en het geheel krijgt een oppervlakte van 3000 m2.

Huidige attracties[bewerken]

Canada[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Niagara Shoot-the-Chute 1995 Interlink en Space Leisure Hoogte: 20 m Niagara Bellewaerde.JPG
Screaming Eagle Vrije val 1999 HUSS Duur van de start: 2 seconden
Snelheid: met 70 km/u omhoog
Hoogte: 50 m
Screaming Eagle Bellewaerde.JPG
Indoor speelruimte Speeltuin Gelegen in het horecapunt Canadian Tearoom
Peter Pan Rupsbaan zonder zeil 1989 (2008) Mack Rides Tot 2007 in themagebied India, staat sedert 2008 op de plaats van Octopus in themagebied Canada. Bellewaerde Peter Pan.jpg
Big Chute Waterglijbaan met rubberbootjes
Model: Hara Kiri Raft Slide
1989 Van Egdom Hoogte: 10 m Big Chute.JPG
Piratenboot Schommelschip 1987 HUSS Op 29 & 30 april en 1 mei 2014 werd op deze attractie een wereldrecord gevestigd door Sam Clauw, die maar liefst 50 uur lang op de attractie bleef zitten. Bpirate@Bellewaerde.JPG
Dawson Duel Duellerende rodelachtbaan 2017 Wiegand Hoogte: 25m
Lengte: 450m per baan
Max. snelheid: 40km/u
Duel tussen 2 banen
Instapplatform op hoogste punt in uitkijktoren
Remmen onmogelijk
Bellewaerde Alpine Coaster construction 2017-01-27.jpg
Roofvogeldemonstratie Roofvogeldemonstratie 2015 Martien van Zaal (brug) Bellewaerde brug Bellewaerdevijver.jpg
Gold Rush Stunt- & diveshow 2015 Diameter bad: 10 meter
Diepte bad: 4 meter
Hoogste sprong: 25 meter
Bellewaerde Gold Rush.jpg

Dieren[bewerken]

India[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Bengal Express Rondrit met een trein langs leeuwen en tijgers 1972 Space Leisure Er zijn 2 treinen. Station Bengal Expres.jpg
Het station van de attractie
Bengal Rapid River Rapid river 1988 Vekoma en Space Leisure 8 personen per boot
Hoogte: 3 m
Lengte: 451 m
Bengal Rapid River Bellewaerde.JPG
Uitkijkpunt op de leeuwen 2012 Vormgegeven als 2 jeeps verankerd in een wand van veiligheidsglas Bellewaerde jeep leeuwen achterkant.jpg

Dieren[bewerken]

Savanne[bewerken]

Dieren[bewerken]

Jungle[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Jungle Mission Rondvaart, tow boat ride 1978, maar al enkele wijzigingen gehad Intamin AG Naam tot 1982: Jungle Adventure
Naam tot 1997: Het zoemende ei
Naam tot 2011: Voodoo River
Jungle mission Bellewaerde.JPG

Dieren[bewerken]

Far West[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
River Splash Boomstamattractie 1980 Reverchon De belangrijkste val is 12 meter hoog
± 4 personen per boot
River Splash à Bellewaerde.JPG
Lilly's Casino Arcadehal 1987 Gesloten: november 2013
Heropening: eind mei 2014
Bellewaerde Lilly's Casino.jpg
Keverbaan Kinderachtbaan
Model: Tivoli achtbaan
1981 Zierer Hoogte: 8 m
Lengte: 360 m (twee ritten)
Snelheid: 36 km/u
Geen inversies
Coccinelle à Bellewaerde.JPG
Shooting Gallery Schiethal met effecten 1987 Bellewaerde Shooting Gallery.jpg

Dieren[bewerken]

Mexico[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Boomerang Stalen shuttle-achtbaan
Model: Boomerang
1984 Vekoma Maximum G-kracht: 5,2
Maximumsnelheid: 75,6 km/u
Inversies: 2 keer 3
Boomerang.JPG
El Volador Topple Tower 2005 HUSS Hoogte mast: 20 meter
Tuimelhoek met grond: 60°
Elvolador@Bellewaerde.JPG
El Toro Breakdance 2006 HUSS Tweedehands attractie: tot 2005 in Walibi Holland El Toro Walibi World.jpg
4D-Cinema 4D-film 2006 In het zomerseizoen speelt een verfilming van De Kleine Prins
Tijdens de halloweenperiode wordt een andere film vertoond
4D Cinema.JPG
Huracan Indoor stalen achtbaan, darkride 2013 Zierer On-boardmuziek: uniek in België Huracan à Bellewaerde.JPG

Gespeelde films in de 4D-cinema[bewerken]

Het Mexicoplein in 2005. Op de plaats waar zich toen Los Piratas bevond, is nu Huracan terug te vinden.
Films in het gewone pretparkseizoen
Halloweenfilms
Winterfilms

KidsPark[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Foto
Carrousel Draaimolen 1983 Bellewaerde Carrousel.jpg
Palendorp Speeltuin met hangbruggen, netten, tunnels en glijbanen 1985
Nieuw: 2015
Koffietassen Theekopjesattractie 1989 Mack Rides Bellewaerde Koffietassen.jpg
Magische Huis van Houdini Madhouse 1999 Vekoma Houdini@Bellewaerde.JPG
Flying Carrousel Zweefmolen 1999 Zierer Flying Carrousel.jpg
Kikker Jumpin' Star 2002 Zamperla Bellewaerde Kikker.jpg
Exprestrein Rondrit met een treintje 2002 Zamperla
Vlinders Red Baron 2002 Zamperla
Tuff-Tuff Rondrit 2002 Zamperla
Gekke Koets Vliegend tapijt 2002 Zamperla
Minirad Mini-reuzenrad 2002 Zamperla
Dansende Ballonnen Luchtballonnencarrousel 2002 Zamperla Bellewaerde Dansende Ballonnen.jpg

Dieren[bewerken]

Verdwenen attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Themazone Jaren in park Bouwer(s) Reden sluiting
Cinema 180 Cinerama Far West Onbekend – 1986 Onbekend Vernield bij een brand door een kortsluiting in de motor van Enterprise
Enterprise Enterprise 1981 – 1986 HUSS Park Attractions
Tico Tico Show Animatronicsshow Mexico 1986 – 2002 Onbekend Verouderd en versleten
Nu is de 4D-cinema hier gevestigd
Dancing Queen Zweefmolen, type Paratroop 1989 – 2004 Frank Hrubetz Verplaatst naar De Valkenier
Plaats maken voor El Volador
Ballenbad Ballenbak KidsPark Onbekend – 2007 Onbekend Onbekend
Glijbaan Glijbaan met jutezakken Onbekend – 2007 Onbekend Afgekeurd
Monorail Monorail Station: Jungle
Attractieroute: Jungle, Far West, Mexico
1983 – 2007 Mahieu Opkomende metaalmoeheid
Octopus Polyp Canada 1980 – 2007 Carrouselbouw Holland (CAH)
Van Velzen
Te oud om te herstellen
Peter Pan, die voorheen in themagebied India stond, werd in 2008 naar deze locatie verplaatst
Oldtimers Rondrit Far West 1981 – 2009 Metallbau Emmeln Plaats maken voor Europese bizons
Los Piratas Dark water ride Mexico 1991 – 2012 Mack Rides Verouderd, voldeed niet meer aan brandveiligheid, te duur in onderhoud
In 2013 vervangen door Huracan

Halloween Bellewaerde[bewerken]

Reguliere halloweenweken[bewerken]

Al sinds 2001 organiseert het park jaarlijks een halloween-evenement eind oktober en begin november. Het park wordt dan geopend tijdens de Belgische herfstvakantie, en in het weekend ervoor. Er worden tijdens dit evenement ook een aantal nocturnes gehouden waarbij het park enkele uren langer geopend is (tot 21 uur) en waarop op het eind van de dag vuurwerk of een vuurspektakel is op het Mexicaanse plein.

De thema's van het halloweenevenement van de afgelopen jaren zijn:

 • 2001-2004: Halloween Horror Fest
 • 2005: Halloween The Original
 • 2006-2008: Halloween The Sixth
 • 2009-2011: Halloween Rat Attack
 • 2012-2014: Halloween ZoorRror
 • 2015-2017: Halloween Fiësta Mortal

Halloween Night[bewerken]

In 2014 organiseerde het park voor het eerst een exclusieve avondopening met het label KNT ("kinderen niet toegelaten"): de Halloween Night. Het is een speciaal evenement dat bedoeld is voor jongeren ouder dan 16 jaar en volwassenen. Het park is daarbij geopend van 18 tot 23u op de vrijdagavond net voor de herfstvakantie, waarin het gebruikelijke halloweenevenement plaatsvindt. Tot 2013 was het park die dag gesloten.

Oorspronkelijk zou enkel ingang C, de ingang aan het Mexicaanse plein, worden opengesteld op de Halloween Night. Gezien een deel van het park niet wordt geopend, ziet het park er dan uit als een lange, smalle strook met enkele grote griezelzones. De avond was, vanwege het feit dat het een uniek gebeuren was, zeer snel volledig uitverkocht. Wegens de massale opkomst voor dit evenement besliste het park de avond zelf om toch de gebruikelijke A-ingang ook open te stellen. Het grootste probleem was de massale opkomst van mensen met een abonnement die dus geen kaartje hoefden te kopen. Het park kon op die manier bijzonder moeilijk inschatten hoe veel volk erop zou afkomen.

Vanwege het grote succes van dit evenement, vond het in 2015 en 2016 opnieuw plaats. Nieuw was dat vanaf de tweede editie abonnementhouders óók moesten reserveren. Hierbij moeten ze net zoals de niet-abonnementhouders online een ticket kopen, maar bij ingeven van het codenummer van het abonnement, kon men dat doen voor 0 euro. Bij aankomst aan het park moet men dan het abonnement én het bestelde ticket voorleggen. Op die manier werd het probleem van het jaar ervoor geëlimineerd. Ook werden dit jaar behalve die in KidsPark alle attracties geopend (op Bengal Rapid River na, die tijdens de volledige Halloweenperiode sowieso niet kan openen vanwege de bladeren in het water die de pompen zouden doen verstoppen).

De vrijdag voor de herfstvakantie viel in 2015 op 30 oktober, in 2016 was dit 26 oktober en in 2017 is dit op 27 oktober.

Winter Bellewaerde[bewerken]

Vanaf de winter 2005 tot 2009 organiseerde het park ook Winter Bellewaerde Park. Daarmee was het het eerste Belgische pretpark dat gedeeltelijk zijn deuren opende tijdens de kerstvakantie. Alleen de gedeelten Kidspark, de Jungle, Far West en Mexico waren toegankelijk voor het publiek, de ticketprijs was ongeveer 50% van die tijdens het zomerseizoen. Wegens tegenvallend succes werd in 2010 beslist dat het park voortaan geen winteropenstelling meer zou organiseren.

Trivia[bewerken]

 • Bellewaerde is het oudste werkende themapark in België.
 • Bellewaerde en het "Leeuwtje van Bellewaerde", de mascotte van het park, komen voor in het stripalbum De kattige kat uit de Suske en Wiske-stripreeks.
 • Een aantal afleveringen van Merlina en Postbus X werden opgenomen in Bellewaerde Park.
 • De clips van de Samson en Gert-liedjes Jimmy de Cowboy en De bel doet het niet werden opgenomen in het Far West-dorp van Bellewaerde.
 • Naast dieren en attracties besteedt men ook veel aandacht aan bloemen. Zo waren er in het verleden ook al heel wat bloemenevents in het park, waaronder The Power of Flowers.
 • Bellewaerde heeft twee ingangen met elk een eigen parking. De hoofdingang heet Ingang A, de ingang langs het Mexicoplein heet Ingang C. Dit komt doordat de benaming "Parking B" al voor de personeelsparking gebruikt werd.
 • Het huidige wereldrecord "langste rit op een pretparkattractie" werd gevestigd op de Piratenboot in Bellewaerde. Sam Clauw zat 50 uur lang in de attractie en zamelde tijdens de recordpoging geld in voor een kweekprogramma met Amoerluipaarden.[6]
 • Bellewaerde bevindt zich bovenop restanten van de Eerste Wereldoorlog, waar de Duitsers voor het eerst vlammenwerpers hadden ingezet op Britse loopgraven.
 • Het 281e Jommeke-album Bollywood in Bellewaerde speelt zich af in het park.

Externe link[bewerken]

Attractieparken in Europa
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land