Bellewaerde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bellewaerde
Bellewaerde.jpg
Slagzin Puur avontuur
Locatie Ieper, Vlag van België België
Eigenaar Compagnie des Alpes
Opening 3 juli 1954
Eerdere namen 1. Toeristisch Centrum Bellewaerde
(1954-1968)
2. Safari Bellewaerde
(1969-1970)
3. Bellewaerde Park
(1971-2013)
Seizoen April-november
Oppervlakte 54 hectare
Attracties
Totaal 29
Achtbanen 3
Waterattracties 5
Darkrides 1 (achtbaan)
Officiële website
Bellewaerde op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Bellewaerde is een pret- en dierenpark bij Ieper, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het park is momenteel in handen van het Franse Compagnie des Alpes, waar ook de Walibiparken deel van uitmaken. Bellewaerde telt 54 hectare grond en is vooral beroemd om zijn vele dieren en de aandacht voor thematisering. De mascotte van het park is een leeuw verkleed als koning, kortweg Koning Leeuw genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Toeristisch Centrum Bellewaerde[bewerken]

Het Toeristisch Centrum Bellewaerde werd op 3 juli 1954 geopend in Zillebeke door de familie Florizoone, tevens de stichters van Melipark, als een pret- en themapark met als thema safari. In 1969 werd het park hernoemd tot Safari Bellewaerde. Het park werd oorspronkelijk gestart als dierentuin en safaripark. Het park opende voor volwassenen als vogelpark, waar ze konden kijken naar exotische vogels, en voor kinderen als Kabouterland (Land van de Dwergen) met mechanische poppen.

In oktober 1967 stierf Albert Florizoone en nam zijn vrouw Maria, samen met hun drie zonen, de leiding over het park. Ze besloten om het park om te bouwen tot een echt safaripark. In de jaren daaropvolgend werd hier volop in geïnvesteerd.

In 1969 maakte olifant Mony zijn debuut, was er de opening van de wandelsafari door minister Paul Breyne en opende de Jungle Adventure (later Voodoo River en tegenwoordig Jungle Mission). Deze tow boat ride voer de bezoeker door een junglelandschap heen. In 1970 ontstond een idyllisch tafereeltje tussen leeuwenwelpje Clarence en straathondje Bobbie, die een onafscheidelijke vriendschap hadden.

In 1971 veranderde de naam opnieuw, deze keer naar Bellewaerde Park. De safari werd verder uitgebreid in 1972 met een treintje dat door het nieuwe leeuwenverblijf reed. Verder hierop inspelend volgde al snel een uitbreiding van de dierentuin en kwamen er sinds 1974 Bengaalse tijgers, giraffen, antilopen, flamingo's, gnoes en andere exotische dieren bij.

Attractiepark[bewerken]

Na alle voorbereidingen, studiereizen en een grondig marktonderzoek, maakte men echt plaats voor de ontwikkeling naar een attractiepark. Men hoopte zo meer tieners en families aan te trekken. In 1978 verscheen een nieuwe zone, de Jungle, met tal van watervallen en met meer dan 200 exotische planten op een stuk regenwoud dat de exotische vogels huisvestte.

In 1980 opende River Splash, de tweede boomstamattractie in België, die nog steeds open is. De eerste attractie van hetzelfde type in België was in 1978 te Walibi.

Een jaar later, in 1981, verscheen een nieuw thema in het park: Frontier City (later omgedoopt tot Far West). Dit thema huisvestte een dorp met cowboys in een saloon, enkele winkels en een aantal attracties, zoals Oldtimers, Enterprise en Keverbaan.

Suske en Wiske maakten in 1982 hun opwachting als Vlaamse striphelden in de bootjesrivier, waar bezoekers in een aangepaste versie van de Jungle Adventure het 73e stripalbum Het zoemende ei konden ontdekken.

Via een nieuwe monorail, die operationeel werd in 1983, konden de bezoekers de gebieden Far West en Jungle vanuit de lucht bekijken. De monorail was afkomstig van het Ieperse bedrijf Mahieu.

Ook de allereerste werkende Boomerang ter wereld staat sinds 1984 in dit park, te midden van een gloednieuwe themazone Mexico: een Mexicaans dorp met winkels, restaurants en flora die de sfeer van Mexico imiteren. De Boomerang was de tweede achtbaan in het park en was afkomstig van Vekoma. Ook ging de eerste duikshow in première: de Acapulco Show, met stunts en fratsen van clowns.

In 1985 ging de zone Pepinoland open.

In 1986 startte het seizoen op Plaza Tico Tico in de zone Mexico met de nieuwe Tico Tico Show, een show met animatronics, gebouwd door Space Leisure. Er vond een grote brand plaats in het cowboydorp, die de attracties Enterprise en Cinema 180 volledig vernielden. Aangezien het park bleef groeien, volgde er ook een uitbreiding: Bellewaerde wist 27 hectare grond extra aan te kopen, waarvan 12 hectare opengesteld werd voor het publiek met nieuwe attracties: Piratenboot (1987), Shooting Gallery (1987), Octopus (1987), Bengal Rapid River (1988), Peter Pan (1989) en Big Chute (1989). Bengal Rapid River (een rapid river) was hierbij de speciaalste, met watervallen, vervallen tempels en andere effecten. Rond deze attractie ontstond de nieuwe themazone India. Hiervoor werden ook de treintjes verplaatst van Pepinoland naar het nieuwe gebied achter de Bengal Rapid River. Er werd tenslotte een nieuwe show geïntroduceerd, de Florida Waterskishow.

Overname door Walibi en Six Flags[bewerken]

In 1990 werd het park opgenomen binnen de Walibi Group, die ook onder andere Mini-Europa, Walibi Belgium, Walibi Flevo en Océade beheerde. Dit ging gepaard met heel wat renovaties en opwaarderingen en weer enkele nieuwe primeurs. Pepinoland werd volledig gerenoveerd en een nieuwe attractie zag het licht: de Koffietassen.

In 1991 opende een nieuwe darkride met piratenthema de deuren: Los Piratas. De attractie was geïnspireerd op Pirates of the Caribbean van Disney.

Ter ere van de 40e verjaardag van het park in 1994, werden tal van evenementen opgezet. Zo werd de burcht versierd met zo'n 200.000 bloemen.

In 1995 pakte het park, na drie jaar zonder nieuwigheden, uit met de Niagara, een grote Shoot-the-Chute van de fabrikant Interlink, waarbij een boot een daling maakt en zo een grote golf creëert. Bij deze gelegenheid huldigde Bellewaerde het nieuw themagebied Canada in.

In 1997 werd de bootattractie rond Suske en Wiske omgevormd naar een nieuw thema: Voodoo River. De attractie Octopus werd gerenoveerd en het apeneiland met een kolonie kapucijnaapjes werd voorgesteld aan het grote publiek. De Indianashow verving de Acapulco Duikshow.

Eind 1998 werd de hele groep overgenomen door Premier Parks, dat in 2000 hernoemd werd tot Six Flags. Door de nieuwe overname gebeurden een reeks investeringen en enkele nieuwe attracties openden in 1999 de deuren: het Magische Huis van Houdini van Vekoma, Screaming Eagle en de Flying Carrousel. Intussen werden ook nieuwe dierenverblijven, waaronder dat van de olifanten, toegevoegd tussen 1999 en 2001.

In oktober 2001 startte het park met de festiviteiten rond Halloween.

Met de seizoensopening van 2002 werd Pepinoland volwaardig gerenoveerd tot KidsPark in 2003. Attracties voor de kleinsten zoals de Kikker, de Expresstrein, de Vlinders, de Tuff Tuff, de Gekke Koets, het Minirad en de Dansende Ballonnen werden hier toegevoegd.

Compagnie des Alpes[bewerken]

In 2004 werd de Europese tak van Six Flags verkocht aan Palamon Capital Partners, die de acht pretparken verzamelde onder de naam StarParks.

Tevens werd de 50e verjaardag van het park gevierd. Dit ging gepaard met een bezoek van het Florilegio Circus tussen april en augustus. Op diverse locaties in het park werden evenementen georganiseerd.

El Volador was de nieuwe attractie voor 2005: de wereldpremière van de Topple Tower. De attractie verving de Dancing Queen die verkocht werd aan het Nederlands attractiepark De Valkenier (pretpark). Tevens organiseerde men voor het eerst een winteropening met aangepast decor. Onder de noemer Winter Bellewaerde opende het park de deuren aan de helft van de prijs, maar met een kleiner aantal attracties die geopend waren.

In zomerseizoen 2006 waren er twee nieuwe attracties voor de Mexicozone: El Toro, een breakdance nabij El Volador, en een 4D-cinema in het vroegere Tico Tico Theater. StarParks werd intussen overgenomen door Compagnie des Alpes, een Franse eigenaar, die het park, samen met de andere Walibiparken, tot op vandaag beheert.

In 2007 werd afscheid genomen van de Monorail. Deze had zijn beste tijd gehad, was te duur geworden om deze te laten renoveren en begon onveilig te worden door opkomende metaalmoeheid. Een nieuwe animatiefilm werd geprojecteerd in de 4D-bioscoop: Fly Me to the Moon. Een tweede apeneiland met doodshoofdaapjes opende de deuren. Ten slotte bouwde het park een nieuwe ruimte gewijd aan verschillende soorten lemuren.

In het begin van de zomer van 2008 kende de federale regering Bellewaerde de status van dierentuin toe. Ook dierenwelzijnsorganisatie Gaia publiceerde een positief rapport over het park. Aangemoedigd door dit onderscheid, wilde Bellewaerde deze ingeslagen weg verder versterken in haar politiek. Op 3 juli 2008 opende Savannah, een nieuwe behuizing waar bezoekers zebra's, struisvogels en giraffen kunnen bekijken. Dit was goed voor een investering van 800.000 euro.

In juli 2009 was Bellewaerde 55 jaar open. Om dat te vieren maakte het park gebruik van 55 gezinnen die de nieuwe video inspraken voor Bellewaerde, samen met een videoclip met het nummer Bellewaerde Bellewaerde dat speciaal geremixt werd voor de gelegenheid. In datzelfde jaar was er de competitie Flower Festival.

2010-2015[bewerken]

Sinds 2010 is Bellewaerde niet langer open in de winter. In april presenteerde het park een nieuwe 4D-film Turtle Vision, een animatiefilm van de Belgische regisseur Ben Stassen. Tijdens de zomer werd een nieuwe show met duikers in gebruik genomen in het Canadese deel van het park: de duikshow Wakanda, waarmee terug werd gegrepen naar de Acapulcoshows uit de jaren 80 en 90. De Franse muzikant Manu Katché componeerde dat jaar ook instrumentale muziek voor de zes themazones van het park. Een cd van de parkmuziek werd eveneens uitgebracht.

In 2011 heropende Voodoo River als Jungle Mission. Om de attractie te herlanceren werd een mediacampagne opgezet, in samenwerking met regionale televisiezenders over heel Vlaanderen, waarbij uit elke provincie één bekende Vlaming en twee kinderen een bepaald onderdeel van de attractie hielpen ontwikkelen. De attractie werd hierdoor grondig vernieuwd.

In 2012 stelde het park nieuwe dieren (Europese bizons) voor, op de plaats waar vroeger de Oldtimers stonden. Ook heeft het park enkele andere investeringen gedaan, waaronder een nieuw uitkijkpunt voor de leeuwen, nabij de Bengal Express en een uitbreiding van parking A. Voorts heeft het park een nieuwe winkel aangelegd aan de hoofdingang. Wakanda, een stuntshow, keerde terug tijdens de maanden juli en augustus. In het najaar pakte het park uit met een nieuw Halloweenconcept: ZoorRror.

In september 2012 sloot de darkride Los Piratas. De familieachtbaan Huracan nam in maart 2013 die plaats in, de eerste nieuwe achtbaan in het park sinds 29 jaar. Dit nieuws werd bekendgemaakt na een groots opgezette persconferentie op 14 september 2012 in de haven van Zeebrugge.[1]

Op 14 januari 2014 werd de naam Bellewaerde Park ingekort tot Bellewaerde, en vernieuwde men het logo en het uiterlijk van Koning Leeuw. In de zone India zijn sinds dat parkseizoen drie Amoerluipaarden te bezichtigen. De dieren zijn in het park aanwezig voor een kweekprogramma, wat inhoudt dat eventueel nageslacht in het wild vrijgelaten wordt.

Er werd ook een samenwerking gesloten met de Vlaamse commerciële televisiezender VIER. Sedert dat seizoen worden er opnames in het park gemaakt van wat achter de schermen allemaal gebeurt. Dit komt uiteindelijk in vier afleveringen, die op vrijdagavond worden uitgezonden in de periode mei - juni, op televisie onder de naam "De Wereld van Bellewaerde". Onder andere de wereldrecordpoging van Sam Clauw en de Amoerluipaarden komen uitgebreid aan bod.

Tussen de seizoenen van 2014 en 2015 trok het park tijdens de wintersluiting onder andere budget uit voor herthematisatie. Zo werd gewerkt aan onder andere de waterval in de Bengal Rapid River en de rotsen rond de Piratenboot. Ook de daken van de attractie Tuff Tuff en van de wachtrij van River Splash werden vernieuwd. 2015 brengt bovendien een nieuwe duikshow, Gold Rush. Hiervoor werd een overdekte tribune en een decor gebouwd, zodat deze permanent kan plaatsvinden. Ook kreeg het darkride-gedeelte van Huracan een update met licht- en lasereffecten in het donker.

Daarnaast werd ook geld besteed aan digitale informatieborden die op verschillende plaatsen in het park zijn geplaatst. Daarop zijn onder andere showtijden te zien, openingstijden van de dierenverblijven en wachttijden bij de grotere attracties.

Tot slot werd ook nog een brug gebouwd over de Bellewaerdevijver, de grote vijver achteraan het park bij het Canadese themagebied, rechts van het doodshoofdapeneiland. Hierop zal in de zomermaanden een roofvogeldemonstratie worden gehouden. Onder andere de zwarte wouw en de woestijnbuizerd zullen aan bod komen in de show. Om deze show te kunnen uitvoeren, werden twee dierenverzorgers van het park geschoold in Engeland bij een roofvogelkenner.

De totale investering van de werken in deze periode in het park bedraagt vier miljoen euro.

Ook werd het Buffalo Steak House afgebroken, het grootste restaurant van het park, onder de drop van River Splash op het Mexicaanse plein (dat in 2014 werd hernoemd naar Texas Grill). In april 2015 werd begonnen met de opbouw van een nieuwe Texas Grill, die in juni 2015 opende. Dit was goed voor een investering van bijna 1,6 miljoen euro.[2]

Ook dit jaar werd een tweede seizoen van De Wereld van Bellewaerde gemaakt voor VIER. De rode draad bestaat onder meer uit de nieuwe show Gold Rush, de voorbereidingen voor de roofvogeldemonstratie en de nieuwe Texas Grill.

Huidige attracties[bewerken]

Jungle[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Jungle Mission Rondvaart, tow boat ride 1978, maar al enkele wijzigingen gehad Intamin AG Naam tot 1997: Jungle Adventure
Naam tot 2011: Voodoo River
Jungle mission Bellewaerde.JPG

Dieren[bewerken]

Far West[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
River Splash Boomstamattractie 1980 Reverchon De belangrijkste val is 12 meter hoog
± 4 personen per boot
River Splash à Bellewaerde.JPG
Keverbaan Juniorachtbaan 1981 Zierer Hoogte: 8 m
Lengte: 360 m (twee ritten)
Snelheid: 36 km/u
Geen inversies
Coccinelle à Bellewaerde.JPG
Lilly's Casino Arcadehal 1987 Gesloten: november 2013
Heropening: eind mei 2014
Shooting Gallery Schiethal met effecten 1987

Dieren[bewerken]

Mexico[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Boomerang Shuttle-achtbaan 1984 Vekoma Maximum G-kracht: 5,2
Maximumsnelheid: 75,6 km/u
Inversies: 2 keer 3
Boomerang.JPG
El Volador Topple Tower 2005 HUSS Hoogte mast: 20 meter
Tuimelhoek met grond: 60°
Elvolador@Bellewaerde.JPG
4D-Cinema 4D-film 2006 Momenteel speelt Turtle Vision
Film is afhankelijk van de tijd van het jaar
4D Cinema.JPG
El Toro Breakdance 2006 HUSS Tweedehands attractie: tot 2005 in Walibi Holland El Toro Walibi World.jpg
Huracan Indoor stalen achtbaan, darkride 2013 Zierer On-boardmuziek: uniek in België Huracan à Bellewaerde.JPG
Gespeelde films in de 4D-cinema[bewerken]
Het Mexicoplein in 2005. Op de plaats waar zich toen Los Piratas bevond, is nu Huracan terug te vinden.
Films in het gewone pretparkseizoen
Halloweenfilms
Winterfilms

India[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Bengal Express Rondrit met een trein langs leeuwen en tijgers 1972 Space Leisure Er zijn 2 treinen
Bengal Rapid River Rapid river 1988 Vekoma en Space Leisure 8 personen per boot
Hoogte: 3 m
Lengte: 451 m
Bengal Rapid River Bellewaerde.JPG
Uitkijkpunt op de leeuwen in de vorm van 2 jeeps 2012

Dieren[bewerken]

Canada[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Overige bijzonderheden Foto
Piratenboot Schommelschip 1987 HUSS Op 29 & 30 april en 1 mei 2014 werd op deze attractie een wereldrecord gevestigd door Sam Clauw, die maar liefst 50 uur lang op de attractie bleef zitten. Bpirate@Bellewaerde.JPG
Big Chute Waterglijbaan met rubberbootjes 1989 Van Egdom Hoogte: 10 m Big Chute.JPG
Peter Pan Rupsbaan zonder zeil 1989 (2008) Mack Rides Tot 2007 in themagebied India, staat sedert 2008 op de plaats van Octopus in themagebied Canada.
Niagara Shoot-the-Chute 1995 Interlink en Space Leisure Hoogte: 20 m Niagara Bellewaerde.JPG
Screaming Eagle Vrije val 1999 HUSS Duur van de start: 2 seconden
Snelheid: met 70 km/u omhoog
Hoogte: 50 m
Screaming Eagle Bellewaerde.JPG
Indoor speelruimte Speeltuin
Gold Rush Stunt- & diveshow 2015
Voormalige shows[bewerken]

Tussen seizoen 2014 en 2015 werd een grote overdekte tribune gebouwd in het park om gedurende het hele seizoen de stunt- & diveshow Gold Rush te kunnen laten zien. Voorheen zijn er ook al veel shows geweest, maar dan enkel gedurende juli en augustus:

 • Acapulco-duikshow (1984)
 • Florida Waterskishow (1989)
 • Indianashow (1996-1997)
 • Stuntshow met quads en duikshow (1998)
 • Acapulco Show (2003)
 • Wakanda stunt- & diveshow (2010-2011)
 • Pow Wow stunt- & diveshow (2012-2014)

Dieren[bewerken]

KidsPark[bewerken]

Attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Openingsjaar Bouwer(s) Foto
Carrousel Draaimolen 1983
Palendorp Speeltuin met hangbruggen, netten, tunnels en glijbanen 1985
Nieuw: 2015
Koffietassen Theekopjesattractie 1989 Mack Rides
Magische Huis van Houdini Madhouse 1999 Vekoma Houdini@Bellewaerde.JPG
Flying Carrousel Zweefmolen 1999 Zierer
Kikker Druppeltoren - kids ride, tower ride/jumpin' star 2002 Zamperla
Exprestrein Rondrit met een treintje 2002 Zamperla
Vlinders Kids ride, plane ride/mini jet 2002 Zamperla
Tuff-Tuff Rondrit 2002 Zamperla
Gekke Koets Vliegend tapijt 2002 Zamperla
Minirad Mini-reuzenrad 2002 Zamperla
Dansende Ballonnen Luchtballonnencarrousel 2002 Zamperla

Dieren[bewerken]

Savanne[bewerken]

Dieren[bewerken]

Verdwenen attracties[bewerken]

Naam attractie Soort attractie Themazone Jaren in park Bouwer(s) Reden sluiting
Cinema 180 Cinerama Far West Onbekend – 1986 Onbekend Vernield bij een brand door een kortsluiting in de motor van Enterprise
Enterprise Enterprise 1981 – 1986 HUSS Park Attractions
Tico Tico Show Animatronicsshow Mexico 1986 – 2002 Onbekend Verouderd en versleten
Nu is de 4D-cinema hier gevestigd
Dancing Queen Zweefmolen 1989 – 2004 Onbekend Verplaatst naar De Valkenier
Plaats maken voor El Volador
Ballenbad Ballenbak KidsPark Onbekend – 2007 Onbekend Onbekend
Glijbaan Glijbaan met jutezakken Onbekend – 2007 Onbekend Afgekeurd
Monorail Monorail Station: Jungle
Attractieroute: Jungle, Far West, Mexico
1983 – 2007 Mahieu Opkomende metaalmoeheid
Octopus Polyp Canada 1980 – 2007 Carrouselbouw Holland (CAH)
Van Velzen
Te oud om te herstellen
Peter Pan, die voorheen in themagebied India stond, werd in 2008 naar deze locatie verplaatst
Oldtimers Rondrit Far West 1981 – 2009 Metallbau Emmeln Plaats maken voor Europese bizons
Los Piratas Dark water ride Mexico 1991 – 2012 Mack Rides Verouderd, voldeed niet meer aan brandveiligheid, te duur in onderhoud
In 2013 vervangen door Huracan

Halloween Bellewaerde[bewerken]

Al sinds 2001 organiseert het park jaarlijks een halloween-evenement in oktober en begin november. Het park wordt dan geopend in het weekend een week voor de herfstvakantie in de Belgische scholen, en in de herfstvakantie zelf. Er worden tijdens deze week 4 nocturnes gehouden waarbij het park enkele uren langer geopend is en waarop op het eind van de dag vuurwerk is op het Mexicaanse plein.

De thema's van het halloweenevenement van de afgelopen jaren zijn:

 • 2001-2004: Halloween Horror Fest
 • 2005: Halloween The Original
 • 2006-2008: Halloween The Sixth
 • 2009-2011: Halloween Rat Attack
 • 2012-2014: Halloween ZoorRror

Halloween Night[bewerken]

In 2014 organiseerde het park voor het eerst een exclusieve avondopening met het label KNT ("kinderen niet toegelaten"): de Halloween Night. Het is een speciaal evenement bedoeld voor jongeren ouder dan 16 jaar en volwassenen waarbij het park geopend is van 18 tot 23u de vrijdagavond net voor de herfstvakantie, waarin het gebruikelijke halloweenevenement plaatsvindt. Enkel ingang C, de ingang aan het Mexicaanse plein, wordt opengesteld op de Halloween Night, en gezien een deel van het park niet wordt geopend, ziet het park eruit als een lange, smalle strook met enkele grote griezelzones. De avond was volledig uitverkocht.

In 2015 wordt dit evenement herhaald.

Winter Bellewaerde[bewerken]

Vanaf de winter 2005 tot 2009 organiseerde het park ook Winter Bellewaerde Park. Daarmee was het het eerste Belgische pretpark dat gedeeltelijk zijn deuren opende tijdens de kerstvakantie. Alleen de gedeelten Kidspark, de Jungle, Far West en Mexico waren toegankelijk voor het publiek, de ticketprijs was ongeveer 50% van die tijdens het zomerseizoen. Wegens tegenvallend succes werd in 2010 beslist dat het park voortaan geen winteropenstelling meer zou organiseren.

Trivia[bewerken]

 • Bellewaerde is het oudste werkende themapark in België.
 • Bellewaerde en het "Leeuwtje van Bellewaerde", de mascotte van het park, komen voor in het stripalbum De kattige kat uit de Suske en Wiske-stripreeks.
 • Een aantal afleveringen van Merlina en Postbus X werden opgenomen in Bellewaerde Park.
 • De clips van de Samson en Gert-liedjes Jimmy de Cowboy en De bel doet het niet werden opgenomen in het Far West-dorp van Bellewaerde Park.
 • Naast dieren en attracties besteedt men ook veel aandacht aan bloemen. Zo waren er in het verleden ook al heel wat bloemenevents in het park, waaronder The Power of Flowers.
 • Bellewaerde heeft twee ingangen met elk een eigen parking.
 • Het huidige wereldrecord "langste rit op een pretparkattractie" werd gevestigd op de Piratenboot in Bellewaerde. Sam Clauw zat 50 uur lang in de attractie en zamelde tijdens de recordpoging geld in voor een kweekprogramma met Amoerluipaarden.[3]
 • Bellewaerde bevindt zich bovenop restanten van de Eerste Wereldoorlog, waar de Duitsers voor het eerst vlammenwerpers hadden ingezet op Britse loopgraven.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Bellewaerde vervangt Los Piratas door achtbaan, nieuwsblad.be geraadpleegd op 24-09-2012
 2. De wereld van Bellewaerde - aflevering 3 (seizoen 2), Bellewaerde op youtube.be, maandag 22 juni 2015. Laatst geraadpleegd diezelfde dag.
 3. Sam Clauw verbreekt wereldrecord op Piratenboot Bellewaerde, nieuwsblad.be geraadpleegd op 11-05-2014
België: Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije: Sofia Land
Denemarken: Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland: Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland: Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk: Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc
Hongarije: Vidámpark
Italië: Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland: Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen: Tusenfryd
Oostenrijk: Wiener Prater
Polen: Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje: Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk: Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden: Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland: Conny-Land