De kattige kat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kattige kat
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 156
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De kattige kat is het honderdzesenvijftigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven en getekend door Paul Geerts en gepubliceerd in TV Ekspres van 5 november 1984 tot en met 18 november 1985.

De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in februari 1986, met nummer 205.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

  • Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom, korporaal Doelittel (dierenvriend en oud-strijder uit WO-I), Tuttebel (middeleeuwse heks), Jan en Trees, Louis en andere politieagenten, Melanie van "de Lustice Weduwe", het Leeuwtje van Bellewaerde

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Lambik wil het Kanaal overzwemmen en de vrienden gaan naar Wissant bij Cap Gris-Nez waar ze overblijfselen uit WO I zien. Suske en Wiske zien 's nachts veel katten op het strand en tante Sidonia wordt (als bezemsteel) op zee meegenomen door heks Tuttebel. De heks is als kat van de kerktoren van Ieper gesmeten in de middeleeuwen. Als Lambik alleen terugkeert, ontmoeten ze korporaal Doelittel. Zijn leven is in de WO I gered door een kat, en elk jaar steekt hij het Kanaal over om zwerfkatten te helpen.

Ze zien een brandend huis en Doelittel redt katjes die binnen zijn. De brand is aangestoken door tante Sidonia, als kat, en de vrienden komen door hun bekendheid door een politiecontrole. Opnieuw komt Doelittel op tijd om een brand te blussen en redt katjes. Sidonia gaat achter een kater aan, maar die duikt onder in het huis van Jan en Trees. Sidonia loopt richting Bellewaerde op zoek naar liefde, en Tuttebel komt bij Suske en Wiske terecht. Als Lambik terugkomt met benzine gaat de auto er meteen vandoor.

Lambik belt in een café “de Lustice Weduwe” met professor Barabas en die stuurt Jerom als "gouden stuntman"[1]. Ze vinden Doelittel, maar Sidonia is al verdwenen. Zij heeft in het familiepark het Leeuwtje van Bellewaerde ontmoet, maar Tuttebel heeft haar in het park gevonden. Het Leeuwtje vecht met Tuttebel en vindt Suske en Wiske in het zoemende ei[2]. Ze zijn daar door Tuttebel in verstopt.Jerom redt Sidonia van de achtbaan en de vrienden zoeken Tuttebel in Ieper. Ze vechten met haar bij de Menenpoort[3].

Suske, Wiske en Sidonia worden in de Hallen opgesloten door Tuttebel, maar Doolittel en Jerom vinden hen op tijd. Maar het dynamiet ontploft en alleen Jerom kan ervoor zorgen dat de kerktoren niet omvalt. Lambik – vermomd als nar - daagt de heks uit tot een gevecht. Als ze naar beneden valt, wordt ze gepakt door de duivel; ze heeft zich voor de negende, en dus laatste, keer in een kat veranderd en verdwijnt. Tante Sidonia krijgt haar normale uiterlijk terug en Lambik metselt de fundering van de Lakenhalle[4] opnieuw. Jerom kan de toren loslaten, Doelittel gaat naar huis en de vrienden gaan nog met het Leeuwtje van Bellewaerde naar het familiepark.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 13 5 november 1984 - 18 november 1985 De tamme tumi De kwaaie kwieten
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 205 februari 1986 De mooie millirem De bonkige baarden
Suske en Wiske Collectie 35 1989

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]