Ben Stassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ben Stassen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Benoît Stassen
Geboorteland Vlag van België België
Jaren actief Sinds 1997
Beroep(en) Producent, regisseur
Genre Animatiefilms
Films O.a. Fly Me to the Moon
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Benoît (Ben) Stassen is een Belgisch filmproducent en -regisseur van animatiefilms en pionier in 3D en 4D. In 1994 richtte hij nWave Pictures op dat gevestigd is in Brussel en Los Angeles. Hij is wereldwijd een van de vooraanstaande filmmakers op het gebied van digitale films vanaf een multiplatform.

Levensloop[bewerken | bron bewerken]

Stassen is afkomstig uit het Franstalige Luik en studeerde in de Nederlandse taal communicatiewetenschapen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vanwege zijn matige beheersing van het Nederlands deed hij het verzoek zijn essays op film te mogen maken bij de audiovisuele dienst van de universiteit. Die toestemming kreeg hij en leidde in wezen tot zijn debuut als filmmaker. Hierna vervolgde hij zijn studie aan de School of Cinema and Television van de University of Southern California. In de tien jaar na zijn opleiding bleef hij in de Verenigde Staten.

Begin jaren negentig kreeg hij de uitnodiging een productie te maken voor de toen nog noodlijdende Brusselse pionier in computeranimaties, Little Big One. Tot dat moment had Stassen nog niet gewerkt met een computerwerkstation en hij stond perplex van de mogelijkheden die met die techniek mogelijk was, zoals met het bedienen van de camera's, belichting en beeld en het creëren van acteurs.

Samen met de Brusselse studio richtte hij zich op motion-simulation ridefilms, dat de filmmakers binnen korte tijd succes opleverde. Daarna schakelden ze over op IMAX 3D-films en met de productie van verschillende langspeelfilms.

Zijn eerste animatiefilm met hoge resolutie die in de bioscopen vertoond werd, was de korte film Devil's Mine Ride en zijn debuut met IMAX maakte hij met de korte documentaire Thrill Ride: The Science of Fun. Een van zijn succesvolle langspeelfilms was Fly Me to the Moon over de drie vliegjes Nat, IQ en Scooter ten tijde van de Koude Oorlog en de vlucht van de Apollo 11 naar de Maan. Zijn langspeel-animatiefilm Sammy's avonturen: De geheime doorgang werd in 2010 uitgeroepen tot beste animatiefilm tijdens de 23e Europese Filmprijzen.

Volgens Stassen wordt de 3D-film abusievelijk gezien als een evolutie, terwijl hij ervan overtuigd is dat het uiteindelijk een revolutie zal hebben betekend in de filmwereld. Hij vergelijkt het met de enige andere keer tot nog toe, namelijk met de overgang van stomme naar de gesproken films. Volgens Stassen zal ook de 3D-film een dergelijke grootschalige impact kennen en scenario, audities, regie en andere terreinen blijvend gaan veranderen.

Filmografie (selectie)[bewerken | bron bewerken]