Alpaca (dier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alpaca (zoogdier))
Ga naar: navigatie, zoeken
Alpaca
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Alpaka 33444.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Camelidae (Kameelachtigen)
Geslacht: Vicugna
Soort
Vicugna pacos
Linnaeus, 1758
Leefgebied alpaca
Leefgebied alpaca
Afbeeldingen Alpaca op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alpaca op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De alpaca (Vicugna pacos) (in de volksmond soms ook berglama genoemd) is lid van de familie Camelidae (kameelachtigen) uit Zuid-Amerika.

Kenmerken[bewerken]

De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Hij heeft een schofthoogte van 90 cm en een lange hals, met een lange vacht, dikwijls tot aan de grond reikend. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer.

Leefwijze[bewerken]

De alpaca wordt ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.

Voortplanting[bewerken]

De vrouwtjes werpen in het regenseizoen na een draagtijd van elf maanden. Een ruwe schatting gaat ervan uit dat er in de Andes meer dan drie miljoen alpaca's leven. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Verspreiding[bewerken]

De alpaca leeft op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili, Uruguay en vooral Peru, met name de hoogvlakte van het Titicacameer in de districten Puno, Cusco en Arequipa. De alpaca gedijt het beste op een hoogte van 4400-5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Daarentegen geeft hij wel de voorkeur aan zachte, vochtige grond voor zijn gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om zich in te wentelen.

De vacht[bewerken]

De alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, welke enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen indelen. De meeste alpaca's worden door de indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn.

Verwantschap[bewerken]

Behalve de alpaca bestaan er nog twee soorten lama's, de vicuña (Vicugna vicugna) en de guanaco (Lama guanicoe). De guanaco is de nauwst nog levende verwant van de gedomesticeerde lama, en mogelijk de wilde voorouder. Alle lamasoorten zijn nauw verwant aan elkaar en de hybrides zijn vruchtbaar.

Tot voor kort werd er gedacht dat de alpaca het nauwst verwant was aan de lama, maar recent onderzoek toont aan dat hij in feite nauwer verwant is aan de vicuña en dus in het geslacht Vicugna hoort. Aangezien de Vicugna ook een soort lama is, zijn het dus allemaal lama's. Een alpaca is een gedomesticeerde lamasoort.